Pad tot huidige pagina

Coronavaccins

Lijst

De coronavaccins komen dagelijks in het nieuws. In Nederland werken we momenteel met vier goedgekeurde coronavaccins. Al deze vaccins bieden een goede bescherming tegen tegen het coronavirus. Ze voldoen ook aan dezelfde strenge regels die gelden voor andere vaccins en zijn goedgekeurd door alle belangrijke instituten. Maar hoe werken de vaccins? En zijn er verschillen? U leest het hier.

Afbeelding

Experts aan het woord

Experts en wetenschappers geven antwoord op actuele vragen over de coronavaccins:

  • Zijn de coronavaccins te snel ontwikkeld?
  • Tasten coronavaccins je DNA aan?
  • Beïnvloeden coronavaccins vruchtbaarheid en zwangerschap?
  • Hoe veilig zijn de coronavaccins?
  • Wordt er onderzoek gedaan naar de bijwerkingen?

Informatie over de coronavaccins

BioNTech/Pfizer

Moderna

AstraZeneca

Janssen


Zo werken de coronavaccins

Lijst

Ons afweersysteem beschermt ons tegen infectieziektes. Veel van deze ziektes krijgt u maar een keer, of u wordt de tweede keer minder ziek. Dit komt doordat het afweersysteem een geheugen heeft: het onthoudt door welk virus u eerder ziek bent geworden. Als u er later weer mee besmet wordt, kan het afweersysteem snel reageren en antistoffen maken.

Vaccineren maakt gebruik van dat geheugen van het afweersysteem. Door het vaccin wordt een besmetting in het lichaam nagebootst, zonder dat u er ziek van wordt. Uw afweersysteem maakt wel antistoffen aan, en onthoudt waardoor u 'besmet' raakte. Zo bent u beschermd als u later met het echte virus in aanmerking komt.

RNA-vaccins

De vaccins van BioNTech/Pfizer en van Moderna zijn RNA-vaccins (ribonucleic acid vaccins). In deze vaccins zit een vetbolletje met daarin een instructie (code). Door deze code maken uw eigen cellen spike-eiwitten. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus. Het afweersysteem herkent deze spike-eiwitten niet en gaat antistoffen maken.

Vectorvaccins

De vaccins van AstraZeneca en van Janssen zijn vectorvaccins. In deze vaccins zit een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus (dat zich niet kan vermenigvuldigen) met daarin een instructie (code) die ervoor zorgt dat uw eigen cellen spike-eiwitten gaan maken. Net als bij de RNA-vaccins reageert het afweersysteem door antistoffen aan te maken.


Bijwerkingen

Bijwerkingen bij een vaccinatie zijn normaal. Vaccins zetten het afweersysteem namelijk aan het werk. De meest gemelde bijwerkingen zijn reacties op de plek van de prik (pijn, rood, zwelling). Daarnaast kunt u last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, pijn in de gewrichten, koorts, misselijkheid, koude rillingen en opgezette lymfeklieren in de oksel (en soms ook in de hals of bij het sleutelbeen). Deze bijwerkingen komen ook vaak bij andere vaccins voor. De klachten zijn meestal mild en gaan binnen een paar dagen over.

Meer informatie over bijwerkingen van de coronavaccins vindt u op de website van Lareb, het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins. Hier kunt u ook bijwerkingen melden.

Contact

De overheid bepaalt de volgorde van vaccineren. Op coronavaccinatie.nl vindt u de landelijke vaccinatiestrategie en een tijdlijn. Hierop ziet u wanneer u aan de beurt bent.

  • 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur: voor algemene vragen over het coronavirus en de coronavaccinaties.
  • Voor vragen aan de GGD Amsterdam verwijzen we u naar de contactpagina.

Mediamix