Anderstalige informatie

Contact

Spraakberichten en ander materiaal in andere talen? De GGD heeft spraakberichten over het Coronavirus in acht talen beschikbaar. Ook zijn er filmpjes of speciale activiteiten mogelijk.
Neem hiervoor contact op met fflinterman@ggd.amsterdam.nl

Algemene informatie en posters

 • Engelstalige pagina van gemeente Amsterdam over het Coronavirus. Hier zijn ook vertalingen van brieven en filmpjes te vinden.
 • Vertaling van persconferenties en posters in: Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Papiamentu, Pools en Turks via  www.rijksoverheid.nl
 • Informatiekaarten en posters via www.pharos.nl/coronavirus in 12 talen (met voorleesfunctie) waaronder Arabisch, Chinees, Engels, Farsi, Pools, Nederlands, Somalisch, Tigrinya, Turks en Papiaments. Pharos heeft ook een overzicht van alle informatie in begrijpelijke taal.
  Pharos maakt regelmatig nieuwe versies, ook in andere talen, hier kunt u zich aanmelden voor updates van de informatiekaart en posters van Pharos. U kunt zich ook aanmelden voor de contactlijst, dan wordt u op de hoogte gehouden over updates van de informatie.
 • Op basis van de informatiekaart van Pharos heeft het COA deze in meerdere talen laten vertalen zoals bijvoorbeeld in het Armeens, Frans en Russisch. Als u op https://www.mycoa.nl/ rechtsboven de taal selecteert, ontvangt u de informatie in de desbetreffende taal. In de Nederlandse versie is ook Spaans opgenomen.
 • Het Rode Kruis biedt flyers over hoe u uzelf en anderen te beschermen, hoe om te gaan met stress en flyers voor kwetsbare mensen in diverse talen: www.rodekruis.nl
 • Inforium Corona.
  Via deze site kunt u allerlei betrouwbare informatie vinden vanuit diverse bronnen. Er is o.a. materiaal in gebarentaal, diverse vertalingen en informatie voor laaggeletterden: inforium.nl
 • Opvoedinformatie
  Opvoedinformatie in verschillende talen over ‘Positief opvoeden in onzekere tijden: 10 opvoedtips voor ouders’, in het Arabisch, Engels, Nederlands, Spaans en Turks.

  Tips voor ouders en kinderen. Engelstalige informatiekaarten over o.a. structuur aanbrengen .
  www.covid19parenting.com/englishtips

 • Ramadan
  Illustratie om af te wegen: Kan ik vasten?(door Healthonomics)

 • Vertalingen Tolk- en vertaalcentrum Nederland
  TVcN vertaalt de corona-persconferenties in acht veel voorkomende vreemde talen in Nederland. Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinya (dat wordt gesproken in Eritrea), Marokkaans-Arabisch, Berber, Farsi (veel gesproken door mensen afkomstig uit bijvoorbeeld Iran en Afghanistan) en Engels.  
  www.tvcn.nl/persconferentie/
 • Coronastress bij vluchtelingen 
  Veel vluchtelingen ervaren extra stress door de Coronacrisis. In deze presentatie geven twee experts tips en adviezen voor zorgprofessionals en begeleiders.

Platforms en helpdesks

 • Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders heeft een hulplijn voor vragen over corona. Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 13.00 toto 16.00 op 030-3050100.
 • Facebooksite C19Helpdesk is van maandag tot vrijdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur beschikbaar voor vragen over Corona, via telefoonnummer 085-5808800. Er wordt Arabisch en Tigrinya gesproken.
 • Facebooksites Syriërs Gezond en Eritreeërs Gezond
  Op de facebookpagina’s Syriërs Gezond en Eritreeërs Gezond en Farsi Gezond worden iedere dag posts geplaatst over het Coronavirus.I
 • De informatielijn voor ouderen van het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) in samenwerking met ouderenorganisatie KBO-PCOB. Bij de infolijn werken ook mensen met een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond. Bereikbaar via 030-3 400 600 op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
 • WHO: Whatsapp chatbox in diverse talen en animatiefilm
  De World Health Organisation (WHO) heeft een chatbox.  In het Arabisch, Engels, Frans en Spaans kunnen via Whatsapp vragen gesteld en antwoorden verkregen worden over Corona. Ook bracht de WHO een informatieve animatie uit over het Coronavirus. Deze is beschikbaar in het Engels, als ook een versie in het Engels met Arabische ondertiteling.
 • Whatsapp Hulplijn Rode Kruis in Marokkaans, Berbers en Turks

Film

Informatieve YouTube animatie over het Coronavirus:  Engels

Informatieve YouTube animatie over het Coronavirus: Engels met Arabische ondertiteling

Eenvoudig Nederlands

 • Op de website corona.Steffie.nl is een filmpje met begrijpelijke en toegankelijke informatie beschikbaar over Corona, voor mensen met een verstandelijke beperking. Met een lees en voorleesfunctie.
 • Op de pagina ‘Begrijpelijke en toegankelijke informatie Coronacrisis’ wordt informatie verzameld gericht op doelgroepen voor wie de reguliere publiekscommunicatie moeilijk te volgen en te duiden is: laaggeletterden, mensen met een verstandelijke beperking of met een psychische aandoening, dementerenden, jongeren met een achterstand.
 • Van animaties tot tips en posters in begrijpelijke taal. U vindt het op de site van stichting Lezen en Schrijven.