Pad tot huidige pagina

Jongeren en de coronaprik

Als je 12 jaar of ouder bent, heb je een uitnodiging ontvangen voor de coronaprik. Hoe werkt zo’n prik eigenlijk, en waarom zou je je laten vaccineren? Op deze pagina vind je meer informatie.

De meeste jongeren worden niet heel ziek van het coronavirus. Toch kun je wel degelijk flink ziek worden en er lang last van hebben. Bovendien hebben jongeren veel last van de maatregelen. Denk aan de sluiting van de scholen, niet kunnen sporten en niet uitgaan. De regering heeft daarom besloten dat iedereen vanaf 12 jaar een coronaprik kan krijgen.

Hoe werkt de coronaprik?

Psychobioloog Boy Vissers vertelt wat mRNA-vaccins zijn en wat ze in je lichaam doen:

Je bent jong en gezond. Waarom zou je je laten vaccineren?

  • Ook jongeren kunnen ziek worden van het coronavirus en lang klachten houden.
  • Na vaccineren is de kans heel klein dat je corona krijgt. En krijg je het toch, dan word je er veel minder ziek van.
  • Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans op meer coronamaatregelen en een nieuwe lockdown.

GGD-arts Katja beantwoordt vragen van jongeren in Amsterdam:

Je beslist zelf of je de coronaprik wilt. Praat er over met je ouder(s) of verzorger(s). Ben je tussen de 12 en 15 jaar? Dan beslis je in overleg met je ouders. Jouw stem weegt hierbij het zwaarst. Vanaf 16 jaar mag je zelf beslissen of je een coronaprik neemt of niet.

Wil je de coronaprik? Kom langs, ook zonder afspraak

Je kunt zonder afspraak langs komen voor een coronaprik bij een van de vaccinatielocaties van GGD Amsterdam of bij een mobiel prikteam in de buurt. Neem je ID en een mondkapje mee, en trek iets aan waarbij je makkelijk je mouw kunt opstropen. Jongeren t/m 17 jaar krijgen altijd het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Meer informatie

Heb je vragen? Stel ze via de chat van jouwGGD.nl. Dit kan ook anoniem. Je kunt ook bellen met GGD Amsterdam op 020 – 555 5202 (iedere dag van 08.00 – 20.00 uur).

Voor meer informatie verwijzen we je naar een aantal betrouwbare bronnen: