Pad tot huidige pagina

Offerfeest dit jaar anders dan normaal

Van donderdagavond 30 juli tot maandagavond 3 augustus vieren veel Amsterdammers het Offerfeest. Het Offerfeest duurt drie dagen en het is traditie om dan langs te gaan bij familie en vrienden.

Kinderen krijgen vaak cadeaus en er is veel lekker eten. Natuurlijk wensen wij iedereen een mooi feest toe. Maar als u het viert, doe dat dan verstandig in verband met de verspreiding van het coronavirus. Met onderstaande maatregelen helpt u mee het risico op verspreiding van corona te verkleinen.

Het Offerfeest (Eid al-Adha) is naast het Suikerfeest (Eid al-Fitr) het belangrijkste feest van moslims. Het offerfeest, ook wel ‘het grote feest’ genoemd, valt samen met de bedevaart naar Mekka (de Hadj). Tijdens het Offerfeest wordt vaak een schaap of geit geofferd. Het vlees wordt gegeten en gedeeld met armen, buren en familieleden. Sommige mensen maken in plaats hiervan geld over aan een stichting die zich inzet voor mensen in arme landen. Of ze brengen zelf een offer. Bijvoorbeeld door iets van waarde (eten, boeken, kleding, speelgoed) weg te geven aan mensen die het nodig hebben.

Afgelopen tijd zijn veel besmettingen met het coronavirus te herleiden naar feesten en (familie)bijeenkomsten. Om te voorkomen dat we onze vrienden en familie besmetten is het belangrijk om extra alert te zijn tijdens het Offerfeest. Want dat feest vier je vooral samen. In de moskee, thuis of bij vrienden en familie. Vieren kan, maar het blijft belangrijk dat we ons allemaal houden aan de coronamaatregelen. Het Offerfeest zal dit jaar dus anders zijn dan normaal.

Hier de maatregelen op een rijtje.

  • Houd altijd 1,5 m afstand van elkaar: zowel bij bezoek aan familie, vrienden als in de moskee
  • Omhels en kus elkaar niet, maar groet elkaar dit jaar anders, bv met hand op de borst of een buiging.
  • Kom niet met grote families samen in een kleine ruimte/woning
  • Beperk het aantal bezoeken tijdens het feest
  • Vier het buiten in het park of in uw tuin.
  • Viert u het Offerfeest binnen? Ventileer dan zoveel mogelijk en beperk het aantal gasten
  • Was regelmatig uw handen
  • Hoest en nies in uw elleboog
  • Raak uw gezicht niet aan
  • Voorkom drukke plekken

Hebt u klachten? Blijf thuis en laat u testen!
Bel 0800-1202 voor een afspraak bij een van de testlocaties in de stad.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus? Kijk dan op www.ggd.amsterdam.nl/coronavirus

Meer informatie