Pad tot huidige pagina

Prikangst? 6 tips om ermee om te gaan

Wilt u zich laten vaccineren tegen het coronavirus, maar heeft u last van prikangst? Dat is niets om u voor te schamen. 1 op de 5 Nederlander is bang voor prikken. Gelukkig hoeft het geen belemmering te zijn om de coronaprik te halen.

Veel mensen hebben in meerdere of mindere mate last van prikangst. Twijfelt u of u daardoor wel een coronavaccinatie wilt? Praat er dan met iemand over bij wie u zich prettig voelt. Misschien wil hij/zij wel met u meegaan om u tijdens de vaccinatie te ondersteunen en af te leiden.

Tijdens de afspraak

Probeer, ondanks de angst, toch een afspraak te maken. Het blijkt uit onderzoeken dat hoe vaker u een prik krijgt, hoe groter de kans is dat de angst vermindert. De GGD zet zich dagelijks in om mensen met prikangst te helpen, dus u bent in goede handen. Bovendien levert het u nóg iets op: bescherming tegen het coronavirus.

Op Rijksoverheid.nl staat een interview met Henk Schenk, GGD-arts en gespecialiseerd in prikangst. Hij geeft 6 tips voor op de priklocatie:

  1. Zorg dat u voor de prik uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt. Uw lichaam heeft die energie nodig.
  2. Geef bij binnenkomst gelijk aan dat u het eng vindt. Bespreek met degene die de prik geeft wat u prettig vindt, en wat u nodig heeft om uw angst onder controle te houden. U kunt ook liggend geprikt worden.
  3. Kijk niet naar uw arm tijdens de prik. Dat helpt bij het ontspannen.
  4. Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld uw favoriete muziek op.
  5. Ontspan uw arm zoveel mogelijk, laat uw schouders bewust zakken.
  6. Doe ademhalingsoefeningen: adem bewust, in door uw neus, uit door uw mond. Als u zich daarop concentreert, ervaart u de prik als sneller en pijnlozer.

Meer informatie