Pad tot huidige pagina
Vakantie, reizen en corona: doe een coronatest bij thuiskomst

Reizen, vakantie en het coronavirus

26 juli 2021

Vanaf 1 juli is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Het DCC is een officieel coronabewijs waarmee u makkelijker binnen de Europese Unie kunt reizen tijdens de coronapandemie.

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) werkt via de CoronaCheck-app. Het is het digitale bewijs dat iemand:

 • gevaccineerd is tegen het coronavirus, of
 • een negatieve testuitslag heeft, of
 • hersteld is van corona.

Stap 1: Check het reisadvies van uw vakantieland

Landen bepalen zelf welk coronabewijs ze accepteren bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Of hoe lang geleden u gevaccineerd bent.

Controleer daarom voor u boekt het reisadvies van uw vakantieland op Nederland Wereldwijd, en check het nogmaals net voor vertrek.

Gratis coronatest voor op reis

Heeft u voor uw reis een negatief testbewijs nodig? Dan kunt u zich van 1 juli t/m 31 augustus gratis laten testen via www.testenvoorjereis.nl (zowel antigeen- als PCR-test). Op deze website vindt u informatie over de verschillende aanbieders (GGD Amsterdam doet ook mee) en hoe lang het duurt voor de uitslag verwacht wordt. Plan uw testafspraak op tijd in, dit kan 2 weken van tevoren.
 • Is de testuitslag negatief? Dan kunt u een QR-code aanmaken in de CoronaCheck-app.
 • Is de uitslag positief? Dan gaat u direct in isolatie.

Let op: een testafspraak voor een negatief testbewijs voor uw DCC kan alleen via www.testenvoorjereis.nl.

Coronatest voor op reis >

Stap 2: Upload uw coronabewijs in de CoronaCheck-app

De Coronacheck-app gebruikt u om uw DCC te uploaden. Dit is dus ofwel een vaccinatiebewijs, een bewijs van een negatieve testuitslag, of een herstelbewijs nadat u corona heeft gehad.

 • Download de CoronaCheck-app op uw smartphone of tablet. Heeft u geen smartphone? Geen probleem, u kunt het bewijs ook op papier aanmaken.
 • Wilt u uw vaccinatiebewijs uploaden of bent u getest door de GGD? Log dan in met uw DigiD.
 • Bent u getest bij een andere aanbieder dan de GGD? Gebruik de ophaalcode die u heeft ontvangen voor het aanmaken van het coronabewijs.
 • Heeft u een herstelbewijs nodig nadat u corona heeft gehad? Dit kunt u vanaf begin juli in de app doen. Let op: dit kan alleen als u positief getest bent bij de GGD.
 • Maak de QR-code aan. Heeft u geen smartphone? Maak dan een QR-code aan via de website coronacheck/print en print deze uit.

CoronaCheck-app >

Stap 3: Check welke coronamaatregelen gelden

Bereid u goed voor en check voordat u vertrekt welke coronamaatregelen er gelden in het land waar u naar toe gaat. Zo weet u waar u aan toe bent en wat u wel en niet kunt doen.

Stap 4: Doe de quarantainecheck en een coronatest bij thuiskomst

Op de website reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl van de Rijksoverheid ziet u wat u geregeld moet hebben voordat u (terug) naar Nederland reist. Zo weet u bijvoorbeeld of u bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet.

Het is belangrijk dat u een coronatest doet als u terugkomt van uw reis. Ook wanneer u volledig bent gevaccineerd.

 • Komt u terug uit een oranje of rood gebied? Dan is het laten zien van een negatieve testuitslag verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder.
 • Komt u terug uit een geel of groen gebied? Ook dan is het dringend advies om u te laten testen. Dit kan bij de GGD of met een zelftest.

Meer informatie