Pad tot huidige pagina

Handvatten voor een open gesprek over vaccineren op school

Lijst

Veel jongeren hebben vragen over het vaccineren tegen het coronavirus. Zijn de vaccins wel veilig? Waarom zou ik me laten vaccineren? En hoe zit het met de bijwerkingen, nu en op de langere termijn? GGD Amsterdam vindt het belangrijk dat jongeren hun eigen keuze maken om zich wel of niet te laten vaccineren, op basis van betrouwbare informatie. Een open gesprek over vaccineren kan hen hierbij helpen, het liefst in een vertrouwde omgeving, zoals school. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de beschikbare materialen die in de klas gebruikt kunnen worden.

Aanbod van GGD Amsterdam

Aanvragen coronacolleges of webinars

We helpen u graag bij het faciliteren van een open gesprek over corona en vaccineren. Zo kunt u bij ons een coronacollege aanvragen voor de mentorles of de les burgerschap. Tijdens deze interactieve les (live of online) wordt aan de hand van stellingen een gesprek gevoegd over vaccineren en corona. Daarnaast organiseren we ook webinars voor docenten en/of ouders.

Heeft u vragen of wilt u een aanvraag doen? Stuur dan een mail naar gezondeschool.vo@ggd.amsterdam.nl.

Gesprekshulp en tips voor een open gesprek

We hebben ook een gesprekshulp ontwikkeld, waarmee u kunt zien hoe uw antwoorden van invloed zijn op het verloop van het gesprek. Daarnaast geven we tips over het voeren van gesprekken en achtergrondinformatie over onderwerpen die onder jongeren leven.

Naar de gesprekshulp >

Gespreksstarters voor in de klas

Mentorles of les burgerschap

Wat gebeurt er in je lichaam?

Psychobioloog Boy Vissers neemt zijn kijkers mee op reis door het lichaam. Hij laat zien welke reis een mRNA-vaccin aflegt in het lichaam en wat er gebeurt.

Vragen van jongeren

Waarom zou ik me laten vaccineren als ik gezond ben? En heeft de prik invloed op mijn vruchtbaarheid? GGD-arts Katja beantwoordt vragen van jongeren in Amsterdam.

Meer video's voor jongeren

Lijst

GGD-arts praat met trickshot-master over vaccineren, zwangerschap en vruchtbaarheid.

Lijst

GGD-arts vertelt in eigen actiefilm over de bijwerkingen van coronavaccins.

Lijst

“Sta niet stil strijder” Waarom vaccineren als je jong en fit bent? Een GGD-arts legt uit.

Open lesmateriaal voor verschillende niveaus

  • Het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) heeft lesmateriaal ontwikkeld over de biologie achter het mRNA-vaccin. Het materiaal is gratis te bestellen en geschikt voor onder- en bovenbouw vmbo, havo en vwo. Meer informatie over de inhoud van het pakket en hoe u kunt bestellen leest u op de website van het NIBI.
  • Op Wikiwijs staat veel open lesmateriaal voor verschillende niveaus over corona, infectieziektes en groepsimmuniteit.

Wie beslist: de jongere of de ouders?

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen zelf beslissen of ze een coronavaccinatie nemen.
Bij kinderen van 12 t/m 15 jaar is bij medische handelingen toestemming nodig van zowel de ouders als het kind. Hierop zijn twee uitzonderingen:

  • als het niet uitvoeren van een behandeling ernstige nadelen kan opleveren voor het kind, of
  • wanneer het kind een weloverwogen wens heeft voor de behandeling.

In deze gevallen is de toestemming van het kind alleen voldoende (zie artikel 7:450 lid 2 BW). Dit geldt ook voor de coronavaccinatie: als de jongere na weigering van de ouders de coronavaccinatie blijft willen, heeft hij daar ook het recht toe.

Het is lastig als kinderen een andere keuze maken dan hun ouders. Het is goed om met elkaar in gesprek te blijven, eventueel met hulp van een derde. Houd in deze gesprekken altijd rekening met de mening van het kind.

Hoe herken je desinformatie?

Er is veel des- en misinformatie over de coronavaccins en het vaccineren. Het is goed om jongeren hier alert op te maken en het gesprek aan te gaan over hoe je nepnieuws herkent. Hierbij een handige checklist om zelf te onderzoeken of het om nepnieuws gaat.

  • Check waar het bericht vandaan komt.
  • Staat het bericht op social media? Bedenk dat iedereen daar zelf nieuws kan maken en delen. Wees kritisch op wat anderen delen en wat u zelf deelt.
  • Check welke bron wordt gebruikt (en of die niet is verzonnen).
  • Check of u het bericht ook ergens anders ziet, in de gewone media bijvoorbeeld. Is het niet terug te vinden? Dan zou het zo maar een nepbericht kunnen zijn.
  • Check waar foto's en video's vandaan komen. Foto's en video's kunnen namelijk ook bewerkt worden.

De Rijksoverheid heeft een lijst met tips om desinformatie te herkennen. Deze kunt u downloaden en uitdelen.

De website www.isdatechtzo.nl vertelt over de invloed van nepnieuws en geeft tips om het gesprek aan te gaan met mensen die in complottheorieën geloven. Isdatzo is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Dit netwerk is in 2008 opgericht door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bestaat uit organisaties die zich inzetten op het gebied van mediawijsheid.

Contact en meer informatie

Jongeren kunnen met hun vragen en twijfels terecht op de chat van jouwGGD.nl. Dit kan ook anoniem. Ze kunnen ook bellen met GGD Amsterdam op 020 – 555 5202 (iedere dag van 08.00 – 20.00 uur).