Pad tot huidige pagina
foto van de ingang van de teststraat in de RAI

Coronatest bij de GGD Amsterdam

12 januari 2021

Heeft u milde klachten die passen bij het coronavirus? Laat u gratis en snel testen bij de GGD Amsterdam. Een afspraak is zo gemaakt via 0800 - 1202 of online op coronatest.nl. Er is momenteel geen wachttijd bij de GGD. U kunt binnen 24 uur terecht, en vaak zelfs al binnen 12 uur.

In English

Iedereen met milde klachten kan zich gratis laten testen op het coronavirus. Denk hierbij aan neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts. Ook plotseling minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus).

Waarom is testen belangrijk?

Door de test weet u of u op dit moment besmet bent met het coronavirus. Zo kunt u besmetting van de mensen om u heen voorkomen. Het snel testen en voorkomen van verspreiding is belangrijk nu de maatregelen versoepeld worden.

We vragen u om een mondkapje te dragen als u naar de testlocatie komt.

Blijf thuis!

Blijf thuis tot u naar de test gaat en ook daarna, tot de uitslag bekend is. Ontvang geen bezoek en houd 1,5 m afstand tot huisgenoten en gezinsleden. Was vaak uw handen en hoest of nies in de elleboog. Worden uw klachten erger? Neem dan contact op met de huisarts.

Zo werkt de coronatest:

Een afspraak maken (online of telefonisch)

Online een afspraak inplannen:

 • Ga naar coronatest.nl en log in met uw DigiD.
 • U krijgt eerst een aantal vragen. Daarna ziet u de verschillende mogelijkheden voor uw afspraak.

Telefonisch een afspraak maken:

 • Bel 0800-1202 om een afspraak te maken voor de test. Dit telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • U hoort eerst een korte uitleg. Daarna krijgt u een medewerker aan de telefoon. Let wel, dit is geen arts. Voor vragen over corona kunt u bellen met 0800 - 1351.
 • Geef uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en burgerservicenummer door aan de medewerker. Deze plant vervolgens een afspraak met u in.
 • Bent u niet in staat om met de auto, fiets of lopend naar de testlocatie te komen? Geef dit dan aan tijdens het telefoongesprek.
 • U ontvangt de bevestiging via e-mail.

Afspraak maken met een gehoor- of spraakbeperking

Sinds 12 augustus kunnen afspraken ook online worden gemaakt. Ga hiervoor naar coronatest.nl en log in met uw DigiD. U beantwoordt eerst een paar vragen en krijgt vervolgens de mogelijkheid om een afspraak in te plannen.

Heeft u geen DigiD en een gehoor- of spraakbeperking? Dan kunt u bij de GGD Amsterdam een afspraak inplannen via e-mail. Stuur hiervoor een mail naar coronazorg@ggd.amsterdam.nl waarin u vertelt welke klachten u heeft en sinds wanneer. U krijgt zo spoedig mogelijk een reactie. U kunt ook bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie van  KPN Teletolk.

Afspraak maken voor zorg- en onderwijspersoneel

Vanaf maandag 21 september kunnen zorgmedewerkers en onderwijspersoneel met corona-gerelateerde klachten zich tijdelijk met voorrang laten testen. In Amsterdam worden deze testen met voorrang in de teststraat in de RAI uitgevoerd. De test vindt plaats in de ochtend, de testuitslag kan dezelfde avond vanaf 19.00 uur via coronatest.nl worden ingezien. Positieve testuitslagen worden doorgebeld door de GGD.

Ook voor een test met voorrang is het nodig om een afspraak te maken. Dit kan via een apart telefoonnummer.

Voorbereiden op de afspraak

 • Download de routebeschrijving van de testlocatie waar u bent ingedeeld.
 • Neem een identiteitsbewijs mee: uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
 • Kom lopend, met de fiets of met de auto. Gebruik een mondkapje als u met iemand anders in een auto zit.
  Bent u niet in staat om naar de testlocatie te komen? Geef dit dan aan bij het maken van de afspraak via het landelijk telefoonnummer.
 • Ga niet met het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro) of met de taxi.

Het verloop van de test

 • De coronatest duurt in totaal ongeveer 10 minuten.
 • De GGD-medewerker die de test afneemt, gaat met een wattenstaafje in uw neus en keel. Dit duurt slechts een paar seconden maar kan onprettig zijn.
 • Het wattenstaafje wordt naar het laboratorium gestuurd. Daar wordt gekeken of u COVID-19 heeft of niet.
 • U hoeft niet te betalen voor deze test.
 • Ga na de test direct naar huis en blijf thuis tot u de uitslag heeft ontvangen.

De uitslag ontvangen

De testuitslag is meestal binnen 48 uur bekend.

 • Heeft u de testafspraak online gemaakt? Dan kunt u uw testuitslag inzien op coronatest.nl. U ontvangt een e-mail als de testuitslag klaarstaat.
 • Heeft u de testafspraak telefonisch gemaakt? Dan wordt u gebeld over de uitslag (ook in het weekend). Zorg dus dat u telefonisch bereikbaar bent. U kunt bij het maken van de afspraak ook aangeven dat u een e-mail wilt ontvangen als de testuitslag op coronatest.nl staat. In dat geval wordt u niet meer gebeld. Let op: voor het online inzien van de uitslag heeft u een DigiD nodig.

Is de testuitslag positief? Ga dan meteen in isolatie. U wordt zo snel mogelijk gebeld door de GGD Amsterdam.

Tot de uitslag bekend is

 • Ga alvast na met wie u contact heeft gehad vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat u thuis bent gebleven. Noteer de namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers. Verdeel uw contacten in drie groepen:
 1. Uw huisgenoten: dit zijn de mensen die in hetzelfde huis leven, waarmee u geen 1,5 m afstand heeft gehouden.
 2. Nauwe contacten:dit zijn personen buiten uw huishouden waarmee u langer dan 15 minuten contact hebt gehad op minder dan 1,5 m. Denk aan de pedicure of de kapper. Let op: noteer ook de mensen met wie u korter contact had, maar met een hoog risico. Bijvoorbeeld mensen die u heeft gezoend, of die u in het gezicht heeft gehoest.
 3. Overige contacten: hieronder vallen de mensen waarmee u langer dan 15 minuten contact hebt gehad op minimaal 1,5 m afstand. Bijvoorbeeld op het werk, in de klas of tijdens het sporten.

Is de testuitslag negatief?

 • Negatief betekent dat u op het moment van de test geen corona heeft.
 • Bent u een nauw contact van iemand die onlangs positief is getest? Dan blijft u in quarantaine en houdt u zich aan de maatregelen die door de GGD zijn voorgeschreven.
 • Bent u geen nauw contact? Dan hoeft u niet meer thuis te blijven. Natuurlijk moet u nog steeds op uw gezondheid letten en 1,5 m afstand houden van mensen die niet bij u in huis wonen.
 • Blijf regelmatig handen wassen en hoest of nies in uw elleboog.
 • Blijven uw klachten aanhouden of ontstaan er nieuwe klachten, maak dan opnieuw een afspraak voor een test.
 • Worden uw klachten erger? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

Is de testuitslag positief?

 • Positief betekent helaas dat u op het moment van de test wel corona heeft. De GGD neemt zo snel mogelijk contact met u op en bespreekt met u wat er verder gaat gebeuren. U moet in ieder geval in isolatie: u blijft thuis en houdt afstand tot uw huisgenoten.
 • Het overzicht van uw contacten is erg belangrijk. Breng zelf uw huisgenoten en nauwe contacten op de hoogte. Zo krijgen we corona samen onder controle!

Meer informatie