Pad tot huidige pagina

Het testbeleid bij kinderen

6 januari 2021

Het testbeleid voor kinderen t/m 12 jaar is aangescherpt. Door deze leeftijdscategorie vaker te testen hopen we meer zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus bij jonge kinderen.

Heeft uw kind klachten die kunnen wijzen op het coronavirus? Dan kunt u uw kind laten testen bij de GGD Amsterdam. Uw kind blijft thuis totdat de uitslag bekend is. Een coronatest wordt sowieso dringend geadviseerd in de volgende situaties:

  • Als uw kind naast verkoudheidsklachten ook andere klachten heeft als hoesten, koorts en/of benauwdheid.
  • Als uw kind ernstig ziek is met klachten die passen bij het coronavirus. Bel dan meteen de huisarts. Die kan besluiten om het kind eventueel zelf te testen.
  • Als uw kind coronaklachten heeft en onderdeel uitmaakt van een bron- en contactonderzoek of uitbraakonderzoek. De GGD geeft in dit geval advies over het testen.

Zo maakt u een afspraak

  • Kinderen 0 t/m 12 jaar: u maakt als ouder/verzorger de testafspraak via GGD Amsterdam 020 - 555 5202.
  • Kinderen 13 t/m 17 jaar: u maakt als ouder/verzorger de afspraak via het landelijke nummer 0800 - 1202. Vervolgens moet uw kind aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen ook zelf bellen met 0800 - 1202 om een afspraak te maken.

Heeft uw kind een DigiD? Dan kunt u ook online een afspraak maken. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over het maken van een afspraak.

Bereid uw kind voor op de coronatest

Tijdens de test wordt er een wattenstaaf diep in de neus en keel gestoken. Dit duurt niet lang maar kan onprettig zijn, zeker voor kinderen. Het is daarom verstandig om uw kind voor te bereiden. Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.

Meer informatie

Heeft u vragen over kinderen en corona? Neem dan contact op met de GGD Amsterdam.