Pad tot huidige pagina

Het testbeleid bij kinderen

3 oktober 2020

Uit onderzoek blijkt dat er weinig kinderen besmet zijn met het coronavirus. Ook spelen zij slechts een kleine rol in de verspreiding: overdracht tussen kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen komt niet vaak voor. Het RIVM heeft daarom op 17 juni het testbeleid aangepast om te voorkomen dat kinderen onnodig thuis moeten blijven of getest worden.

Moet uw kind getest worden op het coronavirus?

Kinderen van 0 t/m 4 jaar en kinderen op de basisschool hoeven niet getest te worden bij verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn), of bekende klachten van hooikoorts of astma. Kinderen hoeven ook niet getest te worden bij andere klachten die bij een besmetting met het coronavirus kunnen passen, zoals koorts, benauwdheid of (meer dan incidenteel) hoesten.

Wanneer kan een kind getest worden op het coronavirus?

Een kind kan wel getest worden als:

  • Het kind ernstig ziek is met klachten die bij het coronavirus passen. Bel dan meteen de huisarts. Die kan besluiten om het kind toch te laten testen.
  • Het kind klachten heeft die passen bij een besmetting met het coronavirus en contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft (dat kan een huisgenoot zijn, of iemand buiten het huishouden). Overleg met de GGD of een test nodig is.
  • Het kind onderdeel uitmaakt van een uitbraakonderzoek. Dit gebeurt op advies van de GGD.

Afspraak maken voor een coronatest voor uw kind

De coronatest wordt gedaan door de GGD Amsterdam. Bel om een afspraak te maken naar 0800 – 1202. Goed om te weten: u heeft het burgerservicenummer (BSN) van uw kind nodig.

Afhankelijk van de leeftijd van uw kind gaat het maken van de afspraak als volgt:

  • Kinderen 0 t/m 11 jaar: u maakt als ouder/verzorger de afspraak.
  • Kinderen 12 t/m 17 jaar: u maakt als ouder/verzorger de afspraak. Vervolgens moet uw kind aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak.
  • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen ook zelf bellen met 0800 - 1202 om een afspraak te maken.

Online een afspraak maken, kan alleen als het kind een DigiD heeft. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over het maken van een afspraak.

Bereid uw kind voor

Tijdens de test wordt er een wattenstaaf diep in de neus en keel gestoken. Dit duurt niet lang maar kan onprettig zijn, zeker voor kinderen. Het is daarom verstandig om uw kind voor te bereiden. Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.

Meer informatie

RIVM: Kinderen, school en COVI-19