Pad tot huidige pagina

Het testbeleid bij kinderen

23 juli 2020

Uit onderzoek blijkt dat er weinig kinderen besmet zijn met het coronavirus. Ook spelen zij slechts een kleine rol in de verspreiding: overdracht tussen kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen komt niet vaak voor. Het RIVM heeft daarom op 17 juni het testbeleid aangepast om te voorkomen dat kinderen onnodig thuis moeten blijven of getest worden.

Op dit moment gelden de volgende richtlijnen voor het testen van kinderen op het coronavirus:

  • Kinderen van 0 t/m 6 jaar: Is uw kind neusverkouden en heeft het geen andere klachten, zoals hoesten of koorts? Dan is testen op corona niet noodzakelijk. Uw kind kan gewoon naar school of naar de opvang.
  • Kinderen vanaf 7 jaar: heeft uw kind al eerder last gehad van bijvoorbeeld chronische verkoudheid of hooikoorts en zijn de huidige klachten niet anders dan normaal? Dan hoeft uw kind niet getest te worden.

Voor beide groepen geldt: veranderen de klachten, krijgt uw kind koorts of last van benauwdheid of begint hij/zij te hoesten? Houd uw kind dan thuis en neem contact op met de GGD of jeugdarts om te overleggen of het noodzakelijk is om uw kind te testen.

Wanneer moet ik mijn kind laten testen?

U moet uw kind altijd laten testen als:

  • hij/zij klachten heeft en contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft.
  • hij/zij onderdeel is van een bron- en contactonderzoek.
  • hij/zij klachten heeft en een volwassen gezinslid klachten heeft die kunnen wijzen op het coronavirus.

Uw kind kan ook getest worden op indicatie van een behandelend arts of als u zich als ouder zorgen maakt.

Afspraak maken voor een coronatest voor uw kind

De coronatest wordt gedaan door de GGD Amsterdam. Bel om een afspraak te maken naar 0800 – 1202. Goed om te weten: u heeft het burgerservicenummer (BSN) van uw kind nodig.

Afhankelijk van de leeftijd van uw kind gaat het maken van de afspraak als volgt:

  • Kinderen 0 t/m 11 jaar: u maakt als ouder/verzorger de afspraak.
  • Kinderen 12 t/m 17 jaar: u maakt als ouder/verzorger de afspraak. Vervolgens moet uw kind aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak.
  • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen ook zelf bellen met 0800 - 1202 om een afspraak te maken.

Bereid uw kind voor

Tijdens de test wordt er een wattenstaaf diep in de neus en keel gestoken. Dit duurt niet lang maar kan onprettig zijn, zeker voor kinderen. Het is daarom verstandig om uw kind voor te bereiden. Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.