Pad tot huidige pagina

Coronatest bij GGD Amsterdam

27 januari 2022

Bij GGD Amsterdam kunt u gratis een coronatest doen. We testen 7 dagen per week op verschillende testlocaties in de stad. U bent welkom met een afspraak.

In English

Momenteel alleen testen op afspraak

Vanwege de grote drukte bij de teststraten, is het momenteel alleen mogelijk om een coronatest op afspraak te doen. Dit geldt zowel voor de vaste locaties als de testunits. U maakt een testafspraak online op coronatest.nl (met DigiD) of via 0800 - 1202 (met BSN)

Vergeet niet uw legitimatiebewijs en een mondkapje mee te nemen. Op de locaties gelden de maatregelen van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.

Blijf thuis!

Heeft u klachten? Blijf dan thuis tot u naar de test gaat en ook daarna, tot de uitslag bekend is. Ontvang geen bezoek en houd 1,5 m afstand tot huisgenoten en gezinsleden. Was vaak uw handen en hoest of nies in de elleboog. Worden uw klachten erger? Neem dan contact op met de huisarts.

Redenen voor een coronatest:

Bij klachten

Denk bij milde coronaklachten aan neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts. Ook plotseling minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus).

Maak voor een coronatest bij de GGD een afspraak via 0800 – 1202 of coronatest.nl. Vergeet niet uw legitimatiebewijs en een mondkapje mee te nemen. U kunt ook een zelftest doen.

Heeft u ernstige klachten? Bel dan met uw huisarts.

Hertest na een positieve zelftest

Een positieve uitslag van een zelftest is over het algemeen zeer betrouwbaar. Ga daarom direct in isolatie en ontvang geen bezoek. Ook uw huisgenoten blijven thuis. Laat uw contacten weten dat u positief getest bent.

Maak verder zo snel mogelijk een afspraak voor een hertest bij de GGD via 0800 – 1202 of coronatest.nl. Een coronatest bij de GGD geeft u de zekerheid dat de positieve zelftest geen vals alarm was. U heeft ook recht op een herstelbewijs als de GGD uw coronabesmetting registreert. Vergeet niet uw legitimatiebewijs en een mondkapje mee te nemen.

Meer over zelftesten en wanneer een zelftest NIET geschikt is

Na contact met iemand die positief getest is

Bent u een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief getest is? Doe de quarantainecheck om te weten of u in quarantaine moet en of er een bijbehorend testadvies is.

Moet u in quarantaine, dan gelden de volgende regels:

 • Blijf thuis. Ga in quarantaine (u ontvangt geen bezoek).
 • Doe een zelftest of plan zo snel mogelijk een testafspraak bij de GGD via 0800 - 1202 of coronatest.nl..
 • Plan een tweede testafspraak op dag 5 bij de GGD na het laatste contact met uw huisgenoot.
 • Is de test van dag 5 negatief? Dan stopt de thuisquarantaine.

Meer informatie over wel of geen quarantaine vindt u op de website van de Rijksoverheid. Op de pagina over het bron- en contactonderzoek vindt u meer informatie over het BCO.

Voor uw kind

Lees meer over het testen van kinderen bij GGD Amsterdam.

Bij terugkomst uit het buitenland

Keert u terug uit het buitenland naar Nederland? Check vooraf goed welke regels er voor u gelden op het gebied van quarantaine en testen. U vindt deze regels op de website reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

Heeft u klachten? Doe dan altijd een coronatest bij de GGD. U maakt de afspraak eenvoudig via 0800 - 1202 of coronatest.nl.  Vergeet niet uw legitimatiebewijs en een mondkapje mee te nemen.

Als u op reis gaat (niet bij de GGD)

Gaat u op reis en heeft u een negatief testbewijs nodig? Vanaf 1 oktober kunt u zich niet gratis meer laten testen. Op de website van de overheid vindt u meer informatie over welke test u nodig heeft, en bij welke testaanbieder u terecht kunt.

Voor een coronatoegangsbewijs (niet bij de GGD)

Maak een afspraak voor een coronatest bij een van de aangesloten testlocaties (Testenvoortoegang.nl). Kinderen onder de 13 jaar hoeven zich niet te laten testen.

U krijgt de uitslag binnen 2 uur na de test. Is de uitslag negatief? Dan krijgt u een geldig coronatoegangsbewijs. Doe de test in de 24 uur voor uw bezoek. De uitslag is 24 uur geldig.

Meer informatie over het coronatoegangsbewijs vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Zo gaat de coronatest

De GGD-medewerker die de test afneemt, gaat met een wattenstaafje in uw neus en keel. Dit kan onprettig zijn, maar het duurt slechts een paar seconden. Het wattenstaafje wordt naar het laboratorium gestuurd. Daar wordt gekeken of u COVID-19 heeft of niet.

U hoeft niet te betalen voor deze test. Ga na de test direct naar huis en blijf thuis tot u de uitslag heeft ontvangen.

De uitslag van uw test

De testuitslag is binnen 24 tot 48 uur bekend.

 • Heeft u uw testafspraak online gemaakt? Of heeft u aangegeven dat u de uitslag online wilt ontvangen? Dan ontvangt u een mail zodra de uitslag klaarstaat in coronatest.nl.
 • Heeft u aangegeven dat u de testuitslag telefonisch wilt ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan belt de GGD u zo snel mogelijk (ook in het weekend.). Zorg dus dat u telefonisch bereikbaar bent.

De testuitslag is negatief

 • Negatief betekent dat u op het moment van de test geen corona heeft.
 • Bent u onderdeel van een bron- en contactonderzoek? Volg dan de instructies van de GGD op over een eventuele quarantaine.
 • Houd uw gezondheid in de gaten. Blijven uw klachten aanhouden of ontstaan er nieuwe klachten, maak dan opnieuw een afspraak voor een test.
 • Worden uw klachten erger? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

De testuitslag is positief

 • Positief betekent helaas dat u op het moment van de test wel corona heeft. U ontvangt een mail van de GGD met informatie wat er verder gaat gebeuren. Ga direct in isolatie: u blijft thuis en houdt afstand tot uw huisgenoten.
 • Op ons YouTube-kanaal vindt u video's die uitleggen wat isolatie is en wat u wel en niet kunt doen als u in isolatie zit.
 • Het overzicht van uw contacten is erg belangrijk voor het bron- en contactonderzoek van de GGD. Samen krijgen we corona onder controle!

scheidingsbalkje

Achtergrondinformatie

Afspraak maken (online of telefonisch)

Online een afspraak inplannen:

 • Ga naar coronatest.nl en log in met uw DigiD.
 • U krijgt eerst een aantal vragen. Daarna ziet u de verschillende mogelijkheden voor uw afspraak.

Telefonisch een afspraak maken:

 • Bel 0800-1202 om een afspraak te maken voor de test. Dit telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • U hoort eerst een korte uitleg. Daarna krijgt u een medewerker aan de telefoon. Let wel, dit is geen arts. Voor vragen over corona kunt u bellen met 0800 - 1351.
 • Geef uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en burgerservicenummer door aan de medewerker. Deze plant vervolgens een afspraak met u in.
 • Bent u niet in staat om met de auto, fiets of lopend naar de testlocatie te komen? Geef dit dan aan tijdens het telefoongesprek.
 • U ontvangt de bevestiging via e-mail.

Afspraak maken met een gehoor- of spraakbeperking

U kunt uw afspraak online inplannen. Ga hiervoor naar coronatest.nl en log in met uw DigiD. U beantwoordt eerst een paar vragen en krijgt vervolgens de mogelijkheid om een afspraak in te plannen.

Heeft u geen DigiD en een gehoor- of spraakbeperking? Dan kunt u bij GGD Amsterdam een afspraak inplannen via e-mail. Stuur een mail naar coronazorg@ggd.amsterdam.nl waarin u vertelt welke klachten u heeft en sinds wanneer. U krijgt zo spoedig mogelijk een reactie. U kunt ook bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie van  KPN Teletolk.

Voorrang voor zorg, onderwijs en kinderopvang

Medewerkers uit de zorg, het onderwijs en de kinderopvang kunnen zich met voorrang laten testen op de testlocatie in de RAI en Sloterdijk. De test vindt plaats vóór 12:00 uur, de testuitslag wordt dezelfde dag in coronatest.nl gezet. Positieve testuitslagen worden doorgebeld door de GGD.

Voor een test met voorrang is het nodig om een afspraak te maken. Dit kan via een apart telefoonnummer.

Naar de testlocatie

 • Kom lopend, met de fiets of met de auto. Gebruik een mondkapje als u met iemand anders in een auto zit.
 • Ga niet met het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro) of met de taxi.
 • Bent u niet in staat om naar de testlocatie te komen? Geef dit dan aan bij het maken van de afspraak via het landelijk telefoonnummer.