Pad tot huidige pagina
foto van de ingang van de teststraat in de RAI

Testen op corona

1 oktober 2021

Testen is belangrijk om het coronavirus onder controle te houden. Met een coronatest weet u of u op dit moment besmet bent met het coronavirus. Zo kunt u besmetting van de mensen om u heen voorkomen.

In English

Iedereen met (milde) klachten kan een gratis coronatest doen bij GGD Amsterdam.  We testen 7 dagen per week, op verschillende locaties verspreid over de stad. We testen met en zonder afspraak:

Vergeet niet uw legitimatiebewijs en een mondkapje mee te nemen.

Op onze locaties blijven de maatregelen van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje gelden.

Er zijn er ook andere redenen dan (milde) klachten om u bij de GGD te laten testen:

Coronatest als u gaat reizen

Gaat u op reis en heeft u een negatief testbewijs nodig? Vanaf 1 oktober kunt u zich niet gratis meer laten testen. Op de website van de overheid vindt u meer informatie over welke test u nodig heeft, en bij welke testaanbieder u terecht kunt.

Coronatest als u terugkomt uit het buitenland

 • Doe altijd een zelftest als u terugkeert uit het buitenland, ook als u al gevaccineerd bent. Als de zelftest positief is, moet u bij de GGD nog een test laten doen om de uitslag te bevestigen.
 • Komt u uit een gebied met een geel reisadvies en heeft u geen vaccinatie- of herstelbewijs? Doe dan op dag 2 en dag 5 na uw thuiskomst een test bij de GGD, of een zelftest. Als de zelftest positief is, moet u bij de GGD nog een test laten doen om de uitslag te bevestigen.
 • Komt u uit een gebied waarvoor een quarantaineplicht  geldt, dan gaat u 10 dagen in quarantaine en laat u zich op dag 5 testen bij de de GGD.

Heeft u klachten? Doe dan altijd een coronatest bij de GGD. U maakt de afspraak eenvoudig via 0800 - 1202 of coronatest.nl.  Ook kunt u zonder afspraak bij één van de testlocaties langsgaan. Vergeet niet uw legitimatiebewijs en een mondkapje mee te nemen.

Check altijd reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl en reis goed voorbereid terug naar Nederland.

Coronatest voor een coronatoegangsbewijs

Maak een afspraak voor een coronatest bij een van de aangesloten testlocaties (Testenvoortoegang.nl). Kinderen onder de 13 jaar hoeven zich niet te laten testen.

U krijgt de uitslag binnen 2 uur na de test. Is de uitslag negatief? Dan krijgt u een geldig coronatoegangsbewijs. Doe de test in de 24 uur voor uw bezoek. De uitslag is 24 uur geldig.

Meer informatie over het coronatoegangsbewijs vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Coronatest na contact met iemand die positief getest is

Bent u een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief getest is? Dan gaat u 10 dagen in quarantaine. Wanneer u geen klachten heeft, kunt u op dag 5 een test doen. Bij een negatieve uitslag van deze test mag u vervroegd weer naar buiten.

Voor overige contacten is het advies om zonder klachten op dag 5 na het laatste risicovolle contact een coronatest te doen om te checken of u het coronavirus heeft.

U maakt eenvoudig een afspraak via 0800 - 1202 of coronatest.nl. Ook kunt u zonder afspraak bij één van de testlocaties langsgaan. Vergeet niet uw legitimatiebewijs  en een mondkapje mee te nemen.

Coronatest voor uw kind

Lees meer over het testen van kinderen bij GGD Amsterdam.

Hertest na een positieve zelftest

Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professionele test. Dit betekent dat met name een negatieve uitslag minder betrouwbaar is.

Een positieve uitslag van een zelftest is over het algemeen zeer betrouwbaar. Ga daarom direct in isolatie en ontvang geen bezoek. Maak verder zo snel mogelijk een afspraak voor een hertest bij de GGD via 0800 – 1202 of coronatest.nl. U maakt de afspraak eenvoudig via 0800 - 1202 of coronatest.nl. Ook kunt u zonder afspraak bij één van de testlocaties langsgaan. Vergeet niet uw legitimatiebewijs en een mondkapje mee te nemen.

Informeer ook uw huisgenoten, zij gaan in quarantaine.

Coronatest bij klachten

Heeft u milde klachten die passen bij het coronavirus? Laat u gratis en snel testen op een van de testlocaties van GGD Amsterdam. Een afspraak is zo gemaakt via 0800 - 1202 of online op coronatest.nl. Ook kunt u zonder afspraak bij één van de testlocaties langsgaan. Vergeet niet uw legitimatiebewijs  en een mondkapje mee te nemen.

Denk bij milde klachten aan klachten als neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts. Ook plotseling minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus).

Heeft u ernstige klachten? Bel dan met uw huisarts.

Blijf thuis!

Heeft u klachten? Blijf dan thuis tot u naar de test gaat en ook daarna, tot de uitslag bekend is. Ontvang geen bezoek en houd 1,5 m afstand tot huisgenoten en gezinsleden. Was vaak uw handen en hoest of nies in de elleboog. Worden uw klachten erger? Neem dan contact op met de huisarts.

Afspraak maken:

Zo maakt u een afspraak (online of telefonisch)

Online een afspraak inplannen:

 • Ga naar coronatest.nl en log in met uw DigiD.
 • U krijgt eerst een aantal vragen. Daarna ziet u de verschillende mogelijkheden voor uw afspraak.

Telefonisch een afspraak maken:

 • Bel 0800-1202 om een afspraak te maken voor de test. Dit telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • U hoort eerst een korte uitleg. Daarna krijgt u een medewerker aan de telefoon. Let wel, dit is geen arts. Voor vragen over corona kunt u bellen met 0800 - 1351.
 • Geef uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en burgerservicenummer door aan de medewerker. Deze plant vervolgens een afspraak met u in.
 • Bent u niet in staat om met de auto, fiets of lopend naar de testlocatie te komen? Geef dit dan aan tijdens het telefoongesprek.
 • U ontvangt de bevestiging via e-mail.

Met een gehoor- of spraakbeperking

U kunt uw afspraak online inplannen.Ga hiervoor naar coronatest.nl en log in met uw DigiD. U beantwoordt eerst een paar vragen en krijgt vervolgens de mogelijkheid om een afspraak in te plannen.

Heeft u geen DigiD en een gehoor- of spraakbeperking? Dan kunt u bij GGD Amsterdam een afspraak inplannen via e-mail. Stuur hiervoor een mail naar coronazorg@ggd.amsterdam.nl waarin u vertelt welke klachten u heeft en sinds wanneer. U krijgt zo spoedig mogelijk een reactie. U kunt ook bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie van  KPN Teletolk.

Voorrang voor zorg, onderwijs en kinderopvang

Medewerkers uit de zorg, het onderwijs en de kinderopvang kunnen zich met voorrang laten testen op de testlocatie in de RAI. De test vindt plaats in de ochtend, de testuitslag wordt dezelfde dag in coronatest.nl gezet. Positieve testuitslagen worden doorgebeld door de GGD.

Ook voor een test met voorrang is het nodig om een afspraak te maken. Dit kan via een apart telefoonnummer.

Tijdens de test:

Voorbereiden op de afspraak

 • Download de routebeschrijving van de testlocatie waar u bent ingedeeld.
 • Neem een identiteitsbewijs mee: uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
 • Kom lopend, met de fiets of met de auto. Gebruik een mondkapje als u met iemand anders in een auto zit.
 • Bent u niet in staat om naar de testlocatie te komen? Geef dit dan aan bij het maken van de afspraak via het landelijk telefoonnummer.
 • Ga niet met het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro) of met de taxi.

De coronatest

 • De GGD-medewerker die de test afneemt, gaat met een wattenstaafje in uw neus en keel. Dit kan onprettig zijn, maar het duurt slechts een paar seconden.
 • Het wattenstaafje wordt naar het laboratorium gestuurd. Daar wordt gekeken of u COVID-19 heeft of niet.
 • U hoeft niet te betalen voor deze test.
 • Ga na de test direct naar huis en blijf thuis tot u de uitslag heeft ontvangen.

De uitslag:

Zo ontvangt u de uitslag

De testuitslag is binnen 24 tot 48 uur bekend.

 • Heeft u de testafspraak online gemaakt? Dan kunt u uw testuitslag inzien op coronatest.nl. U ontvangt een e-mail als de uitslag klaarstaat.
 • Heeft u de testafspraak telefonisch gemaakt? Dan wordt u gebeld over de uitslag (ook in het weekend). Zorg dus dat u telefonisch bereikbaar bent. U kunt bij het maken van de afspraak ook aangeven dat u een e-mail wilt ontvangen als de testuitslag op coronatest.nl staat. In dat geval wordt u niet meer gebeld. Let op: voor het online inzien van de uitslag heeft u een DigiD nodig.

Is de testuitslag positief? Ga dan meteen in isolatie. U wordt zo snel mogelijk gebeld door de GGD Amsterdam.

Tot de uitslag bekend is

Ga alvast na met wie u contact heeft gehad vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat u thuis bent gebleven. Noteer de namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers. Verdeel uw contacten in drie groepen:

 1. Uw huisgenoten: dit zijn de mensen die in hetzelfde huis leven.
 2. Nauwe contacten: dit zijn personen buiten het huishouden waarmee u op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 m contact heeft gehad. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder. Denk aan zoenen of in het gezicht hoesten of niezen.
 3. Overige contacten: dit zijn mensen waarmee u langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte op meer dan 1,5 meter afstand contact heeft gehad. Of korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand. Bijvoorbeeld op het werk, in de klas of tijdens het sporten.

De testuitslag is negatief

 • Negatief betekent dat u op het moment van de test geen corona heeft.
 • Bent u onderdeel van een bron- en contactonderzoek? Volg dan de instructies van de GGD op over een eventuele quarantaine.
 • Houd uw gezondheid in de gaten. Blijven uw klachten aanhouden of ontstaan er nieuwe klachten, maak dan opnieuw een afspraak voor een test.
 • Worden uw klachten erger? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

De testuitslag is positief

 • Positief betekent helaas dat u op het moment van de test wel corona heeft. De GGD neemt zo snel mogelijk contact met u op en bespreekt met u wat er verder gaat gebeuren. Ga direct in isolatie: u blijft thuis en houdt afstand tot uw huisgenoten.
 • Op ons YouTube-kanaal vindt u video's die uitleggen wat isolatie is en wat u wel en niet kunt doen als u in isolatie zit.
 • Het overzicht van uw contacten is erg belangrijk voor het bron- en contactonderzoek van de GGD.  Samen krijgen we corona onder controle!