Pad tot huidige pagina

Coronatest zonder klachten

In een aantal gevallen kunt u zich zonder klachten laten testen bij de GGD. Hoe u een afspraak maakt voor een coronatest zonder klachten verschilt per situatie. We zetten het voor u op een rij. Testen bij de GGD is altijd gratis.

Bron- en contactonderzoek (BCO) of uitbraakonderzoek:

  • U bent een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest op het coronavirus. U gaat in quarantaine. Op of na dag 5 van de quarantaine kunt u zonder klachten een test doen. Is de uitslag negatief, dan mag u weer naar buiten . Wel moet u contact met kwetsbare personen vermijden. Zonder deze test blijft u de volledige 10 dagen in quarantaine. Maakt u zich zorgen, dan kunt u voor dag 5 nog een extra test doen om een eventuele vroege infectie op te sporen. U hoort van het BCO-team van de GGD wat de 5e dag is en hoe u de afspraak voor beide testen kunt maken.
  • U bent een overig contact van iemand die positief is getest op het coronavirus. Het advies is om zonder klachten op dag 5 na het laatste risicovolle contact een coronatest te doen om te checken of u het coronavirus heeft. U hoort van de GGD hoe u de afspraak voor deze test kunt maken.

CoronaMelder:

  • U krijgt een bericht van de CoronaMelder app dat u in contact bent geweest met iemand met het coronavirus. De app geeft aan hoe u de afspraak kunt maken. Bent u naast de melding in de CoronaMelder ook onderdeel van een BCO? Dan gaat het advies van de GGD altijd boven dat van de app.

Buitenland:

  • U komt uit een gebied met een oranje of rood reisadvies. U gaat bij binnenkomst in Nederland direct in quarantaine. Op dag 5 van de quarantaine kunt u zonder klachten een test doen. Is de uitslag negatief, dan mag u vervroegd weer naar buiten. Zonder test blijft u de hele 10 dagen in quarantaine. U maakt de afspraak voor deze coronatest via 0800 - 1202 of coronatest.nl. U kunt ook zonder afspraak bij één van de testlocaties langsgaan. Vergeet dan niet uw legitimatiebewijs en een mondkapje mee te nemen, en houd er rekening mee dat u op de testlocatie een vragenlijst moet invullen.

Heeft u coronaklachten? Maak dan meteen een afspraak voor een test.

Meer informatie