Pad tot huidige pagina
Kind doet coronatest in teststraat van GGD Amsterdam.

Het testen van kinderen

24 november 2021

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van uw kind. Wanneer is het nodig? En hoe gaat dat testen eigenlijk in zijn werk? We leggen het u graag uit.

Sneller de uitslag als uw kind een DigiD heeft

Vraag alvast een DigiD aan voor uw kind. Met een DigiD kunt u namelijk makkelijker een testafspraak inplannen en sneller de testresultaten online inzien. Kinderen van 14 jaar en ouder moeten zelf een DigiD aanvragen. Voor jongere kinderen kunnen de ouders dat doen.

Let op: de aanvraag van een DigiD duurt gemiddeld 3 werkdagen. Vraag het DigiD dus op tijd aan.

Wanneer een kind laten testen?

In deze situaties is het verstandig om uw kind te laten testen:

Bij klachten

Uw kind heeft klachten die kunnen wijzen op het coronavirus. Het advies is om uw kind zo snel mogelijk te laten testen. Uw kind blijft thuis tot de uitslag bekend is en probeert zoveel mogelijk afstand te houden van de huisgenoten.

Bij een positief geteste huisgenoot

Is een huisgenoot van uw kind positief getest? Dan moet uw kind 10 dagen in quarantaine. Uw kind kan zich op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon laten testen. Bij een negatieve testuitslag mag uw kind eerder uit quarantaine.

Als uw kind nog niet beschermd is tegen corona, is het advies om ook zo snel mogelijk na het contact met de positief geteste persoon een test te doen. Zo weet u of uw kind op dit moment al corona heeft.

Wilt u uw kind niet laten testen? Dan maakt uw kind de hele quarantaine af, en blijft dus 10 dagen thuis.

Na contact met iemand die positief getest is

Maakt uw kind deel uit van een bron- en contactonderzoek, bijvoorbeeld omdat de docent, een ander kind uit de klas/groep of een vriendje of andere kennis positief is getest? In dit geval zijn er twee mogelijkheden.

 • Was het contact in de privésfeer of op de middelbare school, en is uw kind een nauw contact? Dan moet uw kind in quarantaine. Het advies is dan uw kind op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon te laten testen. Als de testuitslag van de test op dag 5 negatief is, mag uw kind uit quarantaine. De GGD bepaalt samen met u hoe goed uw kind op dit moment beschermd is tegen corona. Wanneer uw kind beschermd is tegen corona of jonger dan 4 jaar oud is, dan zijn de regels voor nauwe contacten minder streng.
 • Was het contact op de kinderopvang, BSO of basisschool? Dan hoeft uw kind niet in quarantaine en niet getest te worden. Let in dit geval wel goed op of uw kind in de 10 dagen na het contact klachten krijgt. Laat uw kind zo snel mogelijk testen als dit gebeurt.

Wilt u uw kind niet laten testen en zit uw kind in quarantaine? Dan maakt uw kind de hele quarantaine af, en blijft dus 10 dagen thuis.

Bij terugkomst uit het buitenland

Bij terugkomst uit het buitenland wordt geadviseerd om een test te doen. Op welke dag na terugkomst de test plaatsvindt en of dit een zelftest is of een test bij de GGD is afhankelijk van het land of gebied waaruit uw kind terugkomt.

 • Komt uw kind terug uit een zeerhoogrisicogebied waarvoor de quarantaineplicht geldig is? Dan gaat uw kind 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 na aankomst (terug) in Nederland kan uw kind zich laten testen bij de GGD. Is de uitslag negatief? Dan mag uw kind uit quarantaine. Voor kinderen tot 12 geldt geen quarantaineplicht, maar wel een dringend quarantaineadvies. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer informatie vinden over quarantaine na terugkeer uit het buitenland.
 • Komt uw kind terug uit een land waarop geen quarantaineplicht van toepassing is? Dan is het testadvies afhankelijk van welk land en hoe goed uw kind beschermd is tegen corona. Meer informatie vindt u op deze webpagina van de Rijksoverheid.

Wilt u uw kind niet laten testen en zit uw kind in quarantaine? Dan maakt uw kind de hele quarantaine af, en blijft dus 10 dagen thuis.

Testen gebeurt alléén met toestemming van ouders

Kinderen worden nooit getest door of op school. Ouders of verzorgers beslissen zelf of ze hun kind willen laten testen en maken vervolgens zelf een testafspraak bij de GGD. Een coronatest bij de GGD is altijd gratis.

We horen berichten dat ouders denken dat de GGD kinderen zonder toestemming test of vaccineert. Dit is niet waar.

Bereid uw kind voor op de coronatest

Tijdens de test wordt een dunne, flexibele wattenstaaf in de neus en keel gestoken. Dit duurt maar enkele tellen, maar kan wel onprettig zijn. Het is daarom verstandig om uw kind voor te bereiden. Vertel ook dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien. U kunt ook gebruik maken van de volgende hulpmiddelen:

 • Stripverhaal (PDF, 689 kB) om samen met uw kind te lezen.
 • 'Ik vond het meevallen' - kinderen vertellen bij AT5 hoe ze het testen in de kinderteststraat van GGD Amsterdam hebben ervaren.
 • Het Jeugdjournaal heeft een informatief item over de coronatest. In de video wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.
 • Animatie over de coronatest voor kinderen:

Zo maakt u een afspraak

 • Met klachten: als uw kind klachten heeft, maakt u een testafspraak via het landelijke nummer 0800 - 1202. Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan moet uw kind aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen ook zelf bellen met 0800 - 1202 om een afspraak te maken.
 • Bron- en contactonderzoek (BCO): is uw kind onderdeel van een bron- en contactonderzoek, of is iemand in de klas positief getest op het coronavirus? Dan hoort u van de GGD (soms via school of het kinderdagverblijf) hoe u een testafspraak kunt maken.

De uitslag

Met de DigiD van uw kind kunt u de uitslag online inzien via coronatest.nl. Heeft uw kind geen DigiD? Dan belt de landelijke afsprakenlijn met de uitslag. Bij een positieve uitslag belt GGD Amsterdam u voor een bron- en contactonderzoek. Het is belangrijk dat uw kind bij een positieve uitslag direct in isolatie gaat.

Meer informatie

GGD GHOR heeft een uitgebreid overzicht gemaakt van de meestgestelde vragen over het testen van kinderen (PDF).

Op de website van het RIVM vindt u ook meer informatie over Kinderen, school en COVID-19.

 • Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Bel het landelijk informatienummer: 0800 – 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).
 • Specifieke vragen voor de GGD Amsterdam kunt u stellen via: 020 – 555 5202 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).