Pad tot huidige pagina
Kind doet coronatest in teststraat van GGD Amsterdam.

Het testen van kinderen

7 juni 2021

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van uw kind. Wanneer is het nodig? En hoe gaat dat testen eigenlijk in zijn werk? We leggen het u graag uit.

In deze situaties is het verstandig om uw kind te laten testen:

 • Uw kind heeft klachten die kunnen wijzen op het coronavirus. Het advies is om uw kind zo snel mogelijk te laten testen. Uw kind blijft thuis tot de uitslag bekend is en probeert zoveel mogelijk afstand te houden van de huisgenoten.
 • Uw kind is een nauw contact van iemand die positief is getest. Bijvoorbeeld op school, bij vriendjes of in het gezin. Uw kind gaat dan 10 dagen in quarantaine. Zonder klachten kan uw kind op dag 5 een coronatest doen. Is de uitslag negatief? Dan mag uw kind weer uit quarantaine.
 • Uw kind is een overig contact van iemand die positief is getest. Uw kind kan zich 5 dagen na het laatste contact laten testen zonder klachten om een corona-infectie uit te sluiten.

Tip: vraag alvast een DigiD aan voor uw kind. Met een DigiD kunt u namelijk makkelijker een testafspraak inplannen en sneller de testresultaten online inzien. De aanvraag van een DigiD duurt gemiddeld 3 werkdagen.

Testen gebeurt alléén met toestemming van ouders

Kinderen worden nooit getest door of op school. Ouders of verzorgers beslissen zelf of ze hun kind willen laten testen en maken vervolgens zelf een testafspraak bij de GGD. Een coronatest bij de GGD is altijd gratis.

We horen berichten dat ouders denken dat de GGD kinderen zonder toestemming test of vaccineert. Dit is niet waar.

Bereid uw kind voor op de coronatest

Tijdens de test wordt een dunne, flexibele wattenstaaf in de neus en keel gestoken. Dit duurt maar enkele tellen, maar kan wel onprettig zijn. Het is daarom verstandig om uw kind voor te bereiden. Vertel ook dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien. U kunt ook gebruik maken van de volgende hulpmiddelen:

 • Stripverhaal (PDF, 689 kB) om samen met uw kind te lezen.
 • 'Ik vond het meevallen' - kinderen vertellen bij AT5 hoe ze het testen in de kinderteststraat van GGD Amsterdam hebben ervaren.
 • Het Jeugdjournaal heeft een informatief item over de coronatest. In de video wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.
 • Animatie over de coronatest voor kinderen:

Zo maakt u een afspraak

 • Met klachten: als uw kind klachten heeft, maakt u een testafspraak via het landelijke nummer 0800 - 1202. Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan moet uw kind aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen ook zelf bellen met 0800 - 1202 om een afspraak te maken.
 • Bron- en contactonderzoek (BCO): is uw kind onderdeel van een bron- en contactonderzoek, of is iemand in de klas positief getest op het coronavirus? Dan hoort u van de GGD (soms via school of het kinderdagverblijf) hoe u een testafspraak kunt maken.

De uitslag

Met de DigiD van uw kind kunt u de uitslag online inzien via coronatest.nl. Heeft uw kind geen DigiD? Dan belt de landelijke afsprakenlijn met de uitslag. Bij een positieve uitslag belt GGD Amsterdam u voor een bron- en contactonderzoek. Het is belangrijk dat uw kind bij een positieve uitslag direct in isolatie gaat.

Meer informatie

 • Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Bel het landelijk informatienummer: 0800 – 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).
 • Specifieke vragen voor de GGD Amsterdam kunt u stellen via: 020 – 555 5202 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).

Op onderstaande webpagina's vindt u ook meer informatie:

Foto: Julia M Cameron via Pexels