Pad tot huidige pagina
Kind doet coronatest in teststraat van GGD Amsterdam.

Het testen van kinderen

26 april 2022

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van uw kind. Wanneer is het nodig? En hoe gaat dat testen eigenlijk in zijn werk? We leggen het u graag uit.

U kunt met uw kind een zelftest doen bij klachten, na contact met iemand die positief getest is of als u terugkomt uit het buitenland. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie en tips over het afnemen van een zelftest bij een kind.

Voor leerlingen vanaf groep 6 geldt het advies om bij klachten een zelftest te doen. Lukt het niet om een zelftest af te nemen? Dan kunt u ook naar de GGD voor een coronatest.

Bereid uw kind voor op de coronatest

Tijdens de test wordt een dunne, flexibele wattenstaaf in de neus en keel gestoken. Dit duurt maar enkele tellen, maar kan wel onprettig zijn. Het is daarom verstandig om uw kind voor te bereiden. Vertel ook dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien. U kunt ook gebruik maken van de volgende hulpmiddelen:

  • Stripverhaal (PDF, 689 kB) om samen met uw kind te lezen.
  • 'Ik vond het meevallen' - kinderen vertellen bij AT5 hoe ze het testen in de kinderteststraat van GGD Amsterdam hebben ervaren.
  • Het Jeugdjournaal heeft een informatief item over de coronatest. In de video wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.
  • Animatie over de coronatest voor kinderen:

Meer informatie