Pad tot huidige pagina

Thuisquarantaine

Komt u terug uit een gebied met een oranje of rood reisadvies? Blijf dan 10 dagen thuis. Zo beschermt u de mensen om u heen.

De thuisquarantaine is een belangrijk middel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom krijgen alle reizigers uit oranje of rode gebieden het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen binnen te blijven. Dit geldt ook als u geen klachten heeft, of als u bent getest en een negatieve uitslag heeft gehad. U kunt namelijk al besmettelijk zijn voordat u klachten heeft.

Is het reisadvies tijdens uw verblijf gewijzigd van geel naar oranje of rood? Ook dan moet u bij thuiskomst in quarantaine.

Klik rechtsonder in de videospeler op CC voor ondertiteling in het Nederlands, Engels, Arabisch of Turks.

Wat houdt thuisquarantaine in?

  • Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
  • Houd 1,5 meter afstand van uw huisgenoten. Dit betekent: niet zoenen, niet knuffelen en geen seks.
  • Laat anderen de boodschappen doen. Heeft u niemand hiervoor? Ga dan alleen naar buiten als u geen klachten heeft en ga niet met het openbaar vervoer.
  • U mag wel in uw tuin of op uw balkon zitten.
  • Heeft u medische hulp nodig? Bel uw huisarts.

Kinderen tot en met 12 jaar mogen wel naar school, de buitenschoolse opvang en sporten als ze geen klachten hebben.

Laat u testen als u klachten heeft

Krijgt u klachten als hoesten, niezen, keelpijn of koorts? Maak dan een afspraak om u te laten testen op een van de testlocaties in Amsterdam. U kunt vaak dezelfde dag nog terecht. U kunt online een afspraak inplannen via coronatest.nl (met uw DigiD). Heeft u geen DigiD of wilt u liever telefonisch een afspraak maken? Bel dan met 0800 - 1202.

Ga niet met het openbaar vervoer naar de testlocatie. Bespreek met de medewerker van het callcenter welke mogelijkheden er zijn. De teststraat in de RAI is toegankelijk voor auto's, fietsers en voetgangers. De andere locaties in de stad zijn bereikbaar met de auto maar u kunt deze locaties alleen lopend betreden (of met een rolstoel).