Pad tot huidige pagina
eerste coronavaccinatie gezet door GGD Amsterdam

Vaccineren in de RAI, hoe gaat dat precies?

Ouderen vanaf 80 jaar ontvangen een uitnodiging voor de gratis coronavaccinatie. Het vaccin is veilig en uitgebreid getest. U mag zelf kiezen of u het vaccin neemt. We leggen u graag uit hoe het vaccineren werkt bij GGD Amsterdam.

Afspraak maken

U ontvangt een brief van het RIVM. Hierbij zit ook een lijst met vragen over uw gezondheid. Heeft u hulp nodig bij het invullen van deze lijst? Vraag iemand die u goed kent om u te helpen. Bijvoorbeeld uw familie of vrienden. Of uw huisarts.

In de brief staat een telefoonnummer. Via dit nummer kunt u een afspraak maken voor uw vaccinatie bij de GGD. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. De telefonist stelt u een aantal vragen en plant twee afspraken voor u in. Het vaccineren bestaat namelijk uit twee prikken.

Vaccineren in de RAI

De vaccinatielocatie van GGD Amsterdam zit in de RAI, Entree G. Dit is het adres:

RAI Entree G
Europaplein 24
1078 GZ Amsterdam-Zuid

Naar de vaccinatielocatie:

De vaccinatielocatie is goed bereikbaar met de fiets en de auto. U kunt gratis voor de deur parkeren. Van de parkeerplaats is het 10-50 meter lopen. U kunt ook met het openbaar vervoer komen. Houd er rekening mee dat het van de halte zo'n 500 meter lopen is naar de ingang van hal G.

  • Als u geen vervoer heeft naar de vaccinatielocatie kunt u hulp vragen aan iemand die u kent. U mag een begeleider meenemen.
  • Maakt u gebruik van het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) of Valys? Dan kunt u dat ook gebruiken om naar de RAI te komen. Heeft u geen AOV-pas, neem dan contact op met 0800-0643 om er een aan te vragen.
  • Vrijwilligers van Voor Elkaar in Amsterdam helpen ouderen graag met het maken van een afspraak en/of het vervoer naar de vaccinatielocatie. Bel hiervoor naar Voor Elkaar in Amsterdam: 020 - 767 0031.

In de vaccinatielocatie:

De vaccinatielocatie is goed toegankelijk, ook met een rolstoel of rollator. Er is voldoende ruimte om binnen te wachten. U meldt u aan de registratiebalie, en gaat vandaar naar de prikkamer. Na de prik moet u nog 15 minuten plaatsnemen in een wachtkamer om er zeker van te zijn dat u geen bijwerkingen krijgt. Goed om te weten: er is altijd een arts aanwezig in de RAI.

Van de prikkamer naar de wachtruimte is ongeveer 250 meter lopen. Er staan voldoende stoelen waar u af en toe kunt uitrusten. En als het nodig is, zijn er ter plekke rolstoelen aanwezig.

Dit neemt u mee naar de afspraak:

  • De brief van het RIVM en de ingevulde lijst met vragen over uw gezondheid
  • Uw ID-kaart of paspoort
  • Een mondkapje
  • Trek kleding aan waarbij u makkelijk uw bovenarm kunt ontbloten

U mag iemand meenemen naar de afspraak om u te helpen.

Bijwerkingen

Na de prik kunt u een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.

Bent u gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na een besmetting met corona. Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden. Daarom moet u na de prik nog wel de algemeen geldende coronaregels volgen.

Meer informatie

We kunnen ons goed voorstellen dat u nog vragen heeft over de coronavaccins en de vaccinatie zelf. Daarom hebben we een aantal goede informatiebronnen voor u op een rij gezet.

  • Heeft u algemene vragen over het coronavirus en de coronavaccinaties? Bel dan het landelijke nummer 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).
  • Voor specifieke vragen aan de GGD Amsterdam verwijzen we u naar de contactpagina.