
Vaccineren in de RAI, hoe gaat dat precies?
Ouderen vanaf 80 jaar ontvangen een uitnodiging voor de gratis coronavaccinatie. Het vaccin is veilig en uitgebreid getest. U mag zelf kiezen of u het vaccin neemt. We leggen u graag uit hoe het vaccineren werkt bij GGD Amsterdam.
Afspraak maken
U ontvangt een brief van het RIVM. Hierbij zit ook een lijst met vragen over uw gezondheid. Heeft u hulp nodig bij het invullen van deze lijst? Vraag iemand die u goed kent om u te helpen. Bijvoorbeeld uw familie of vrienden. Of uw huisarts.
In de brief staat een telefoonnummer. Via dit nummer kunt u een afspraak maken voor uw vaccinatie bij de GGD. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. De telefonist stelt u een aantal vragen en plant twee afspraken voor u in. Het vaccineren bestaat namelijk uit twee prikken.
Vaccineren in de RAI
De vaccinatielocatie van GGD Amsterdam zit in de RAI, Entree G. Dit is het adres:
RAI Entree G
Europaplein 24
1078 GZ Amsterdam-Zuid
Naar de vaccinatielocatie:
De vaccinatielocatie is goed bereikbaar met de fiets en de auto. U kunt gratis voor de deur parkeren. Van de parkeerplaats is het 10-50 meter lopen. U kunt ook met het openbaar vervoer komen. Houd er rekening mee dat het van de halte zo'n 500 meter lopen is naar de ingang van hal G.
- Als u geen vervoer heeft naar de vaccinatielocatie kunt u hulp vragen aan iemand die u kent. U mag een begeleider meenemen.
- Maakt u gebruik van het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) of Valys? Dan kunt u dat ook gebruiken om naar de RAI te komen. Heeft u geen AOV-pas, neem dan contact op met 0800-0643 om er een aan te vragen.
- Vrijwilligers van Voor Elkaar in Amsterdam helpen ouderen graag met het maken van een afspraak en/of het vervoer naar de vaccinatielocatie. Bel hiervoor naar Voor Elkaar in Amsterdam: 020 - 767 0031.
In de vaccinatielocatie:
De vaccinatielocatie is goed toegankelijk, ook met een rolstoel of rollator. Er is voldoende ruimte om binnen te wachten. U meldt u aan de registratiebalie, en gaat vandaar naar de prikkamer. Na de prik moet u nog 15 minuten plaatsnemen in een wachtkamer om er zeker van te zijn dat u geen bijwerkingen krijgt. Goed om te weten: er is altijd een arts aanwezig in de RAI.
Van de prikkamer naar de wachtruimte is ongeveer 250 meter lopen. Er staan voldoende stoelen waar u af en toe kunt uitrusten. En als het nodig is, zijn er ter plekke rolstoelen aanwezig.
Dit neemt u mee naar de afspraak:
- De brief van het RIVM en de ingevulde lijst met vragen over uw gezondheid
- Uw ID-kaart of paspoort
- Een mondkapje
- Trek kleding aan waarbij u makkelijk uw bovenarm kunt ontbloten
U mag iemand meenemen naar de afspraak om u te helpen.
Bijwerkingen
Na de prik kunt u een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.
Bent u gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na een besmetting met corona. Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden. Daarom moet u na de prik nog wel de algemeen geldende coronaregels volgen.
Meer informatie
We kunnen ons goed voorstellen dat u nog vragen heeft over de coronavaccins en de vaccinatie zelf. Daarom hebben we een aantal goede informatiebronnen voor u op een rij gezet.
- Heeft u algemene vragen over het coronavirus en de coronavaccinaties? Bel dan het landelijke nummer 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).
- Voor specifieke vragen aan de GGD Amsterdam verwijzen we u naar de contactpagina.