Pad tot huidige pagina

Veelgestelde vragen over het coronavirus (COVID-19)

Lijst

Heeft u een vraag over het coronavirus, vaccineren of testen? U vindt hier de meest gestelde vragen aan GGD Amsterdam plus de bijbehorende antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Laatste aanpassing: 17 november 2021

Coronavaccinatie

Vragen over afspraak en registratie

Lijst

Wanneer kan ik een boosterprik krijgen?

In ons nieuwsbericht over de boosterprik ziet u welke groepen momenteel aan de beurt zijn.

Wat is het verschil tussen de boosterprik en de 3e prik?

3e prik: sommige mensen zijn door een afweerstoornis na twee prikken nog onvoldoende beschermd. De derde prik kan ervoor zorgen dat zij een betere bescherming krijgen. Deze derde vaccinatie is voor deze mensen onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit 1 of 2 vaccinaties bestaat.

Boosterprik: een booster is iets anders: dat is een extra prikkel voor het afweersysteem. Deze is voor mensen die na 1 of 2 vaccinaties wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming afneemt na verloop van tijd. De Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht welke groepen er nu voor in aanmerking komen.

Wie komt er in aanmerking voor de 3e prik met medische indicatie?

De 3e prik is alleen voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Het gaat om mensen van 12 jaar en ouder die onder behandeling zijn van een medisch specialist. Met de derde prik zijn ze beter beschermd tegen het coronavirus.

De uitnodigingen voor de 3e prik worden verstuurd door de medisch specialisten. Meer informatie over de 3e prik.

Kan ik zonder afspraak bij GGD Amsterdam terecht voor een coronaprik?

Iedereen van 12 jaar en ouder kan nu zonder afspraak binnenlopen voor de 1e of 2e prik. Dit kan bij een van de vaccinatielocaties in de stad, of bij de mobiele prikteams in de buurt.

 • Komt u voor uw 1e prik? U kunt zelf kiezen welk vaccin u wilt: Janssen of BioNTech/Pfizer.
 • Heeft u al 1 prik gehad met BioNTech/Pfizer? Dan kunt u nu zonder afspraak uw 2e prik halen. Dit kan op alle locaties. Let er wel op dat er minimaal 21 dagen tussen de 1e en 2e prik moet zitten.
 • Heeft u al 1 prik gehad met Moderna? Dan kunt u zonder afspraak uw 2e prik halen op de RAI. Hier moet er minimaal 28 dagen tussen de 1e en 2e prik zitten.

Neem uw identiteitsbewijs en een mondkapje mee, en trek kleding aan waarbij u gemakkelijk uw bovenarm kunt ontbloten.

Ik heb prikangst. Hoe kan ik toch de vaccinatie halen?

Wilt u zich laten vaccineren tegen het coronavirus, maar heeft u last van prikangst? Dat is niets om u voor te schamen. 1 op de 5 Nederlander is bang voor prikken. Gelukkig hoeft het geen belemmering te zijn om de coronaprik te halen.

Op de vaccinatielocatie zijn verschillende maatregelen genomen om mensen met prikangst te helpen.  In de aflevering Prikangst van Vaccinatie Vragen van AT5 leest en hoort u er meer over.  Kijk ook op de pagina over tips voor prikangst.

Ik ben positief getest voor COVID-19. Kan ik nu gevaccineerd worden?

Als u positief bent getest op het coronavirus, moet u 8 weken wachten voordat u een coronavaccinatie kunt halen. Het maakt hierbij niet uit of u wel of geen klachten heeft (gehad).

Heeft u vanwege een corona-infectie in het ziekenhuis gelegen? Dan moet u 12 weken wachten voor u een coronavaccinatie kunt halen.

Waarom krijg ik maar 1 prik als ik corona heb gehad?

Het RIVM geeft aan dat 1 prik genoeg is voor mensen die het coronavirus hebben gehad. Als u wil, mag u wel 2 vaccinaties halen als u corona heeft gehad. Dit is niet bezwaarlijk.

Twee vaccinaties

Een aantal mensen moet altijd 2 vaccinaties krijgen, ook als ze eerder positief getest zijn. Het gaat om:

 • Mensen die geboren zijn in 1941 of eerder (80-plussers), en
 • Mensen met een verminderde weerstand als gevolg van een chronische ziekte of gebruik van afweer onderdrukkende medicijnen.

Als u na de eerste vaccinatie corona krijgt, dan is het advies om wel uw 2e vaccinatie te halen. We weten uit onderzoek dat 1 vaccinatie na een infectie voldoende bescherming biedt. We weten niet of dit ook zo is als u corona krijgt na de 1e vaccinatie.

Meer informatie leest u op de website van het RIVM. Goed om te weten: een vaccinatie met Janssen bestaat altijd uit 1 prik. Daardoor maakt het bij het Janssen-vaccin dus niet uit of u wel of geen corona heeft gehad.

Ik heb een vraag over mijn gezondheid en coronavaccinatie.

Voor medische vragen kunt u het beste bellen met de GGD Medische Informatielijn Vaccineren. Het telefoonnummer vindt u op de gezondheidsverklaring die bij de uitnodiging zit.

Krijg ik een vaccinatiebewijs na de vaccinatie?

Na iedere vaccinatie krijgt u een bevestiging mee dat u de vaccinatie hebt gehad. Lees meer over het vaccinatiebewijs op de website van de Rijksoverheid.

Kan ik mijn vaccinaties laten bijschrijven in het gele boekje?

Als u naar de vaccinatielocatie gaat voor uw coronaprik, kunt u meteen uw gele boekje laten stempelen. Heeft u geen geel boekje? Gele vaccinatieboekjes zijn verkrijgbaar bij sommige boekhandels en te bestellen bij SDU.

ik ben in het buitenland gevaccineerd. Krijg ik een Nederlands vaccinatiebewijs?

Om een Nederlands vaccinatiebewijs te krijgen, moeten uw vaccinaties in Nederland zijn geregistreerd. Als u in Nederland uw vaccinatie(s) krijgt, gebeurt dat automatisch. Bent u in het buitenland gevaccineerd, dan zijn er verschillende scenario’s.

Waar kan ik terecht met vragen over de CoronaCheck-app?

De CoronaCheck-app speelt momenteel een grote rol in de maatschappij. Deze app is ontwikkeld door het ministerie van VWS. Heeft u problemen met de app? We hebben op een rij gezet waar u met uw vragen terecht kunt.

Vragen over de coronavaccins

Lijst

De vaccins zijn zo snel ontwikkeld. Zijn ze wel veilig?

Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Er zijn een paar redenen waarom de ontwikkeling zo snel kon gaan. Het coronavirus is een wereldwijd probleem. Veel onderzoekers hebben daarom veel tijd gestoken in de ontwikkeling van coronavaccins. Gelukkig was er al voorkennis: het coronavirus lijkt op eerdere virussen. En de manier waarop de vaccins werken is ook al eerder getest.

Experts vertellen meer over de snelle ontwikkeling en de veiligheid van de vaccins.

Hoe zit het met coronavaccins en vruchtbaarheid en zwangerschap?

Coronavaccins hebben geen invloed op de vruchtbaarheid. U bent na vaccinatie niet minder vruchtbaar dan daarvoor. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren. Bij voorkeur met een mRNA-vaccin. Dit zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Lees ook het interview met Sam Schoenmakers, gynaecoloog bij het Erasmus MC in Rotterdam en lid van de Gezondheidsraad.

Wat zit er precies in de vaccins?

Dit kunt u nalezen in de officiële bijsluiters.

Zijn de coronavaccins halal en koosjer?

Ja, alle coronavaccins zijn halal en koosjer. De vaccins bevatten geen dierlijke producten, zoals gelatine.

Hoe goed beschermen de vaccins?

Alle coronavaccins beschermen heel goed tegen ernstige vormen van corona. De kans dat u na vaccinatie ziek wordt, is heel klein, maar niet nul. Gelukkig blijkt uit onderzoeken dat mensen die na vaccinatie toch corona kregen minder ernstig ziek werden. Het verschil tussen de vaccins is vooral de bescherming bij mildere vormen van corona.

Op de website van het RIVM wordt helder uitgelegd hoe effectief de verschillende coronavaccins zijn, en wat dit precies betekent.

Beschermen de vaccins ook tegen andere varianten?

Het is normaal dat virussen continu veranderen. Meestal gaat het om kleine veranderingen in het virus. Als er varianten van het virus zijn, dan worden die wereldwijd onderzocht om te beoordelen hoe ze reageren op de vaccins. Als een vaccin iets minder goed werkt tegen een variant, kan dat vaccin nog steeds bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte.

Hoe lang beschermen de coronavaccins?

We weten nog niet precies hoe lang de vaccins beschermen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Wanneer ben ik volledig beschermd na mijn vaccinatie?

De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties voor een goede bescherming. U bent 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins van Moderna en AstraZeneca) na de 2de prik goed beschermd tegen het coronavirus.

Soms is 1 vaccinatie voldoende. Dat is zo als u het vaccin van Janssen krijgt. Of wanneer u de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad. In deze gevallen bent u ook 2 weken na de prik goed beschermd tegen het coronavirus. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

Kan ik na vaccinatie nog iemand besmetten?

Na vaccinatie kunt u wel besmet raken, maar de kans dat u zelf besmettelijk wordt is klein. Kleiner dan wanneer u niet gevaccineerd bent. Daarom hoeven mensen die gevaccineerd zijn niet in quarantaine na contact met een besmettelijk persoon.

Er zijn een aantal studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert. De Gezondheidsraad heeft hier een document over gepubliceerd.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Een vaccinatie zet uw afweersysteem aan het werk. Hierdoor kunt u na de coronaprik, net als bij andere vaccinaties, bijwerkingen ervaren. De meest voorkomende bijwerkingen zijn reacties op de plek van de prik (pijn, rood of zwelling). Verder kunt u klachten krijgen die lijken op griep, zoals verhoging, koorts, spierpijn of hoofdpijn. Meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen. De onafhankelijke organisatie Lareb houdt bijwerkingen bij.

Lijst

Meer weten:


Coronatesten

Vragen over coronatesten

Lijst

Bij welke klachten moet ik me laten testen?

 • Heeft u klachten als neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts? Of ruikt of proeft u plotseling minder? Dit kan erop wijzen dat u COVID-19 heeft, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Blijf daarom thuis en maak een afspraak voor een coronatest.

Testen is belangrijk, zo voorkomt u dat u vrienden en familie besmet. U blijft in ieder geval thuis totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is belangrijk omdat u het virus dan niet verder kan verspreiden. Op de pagina over testen vindt u meer informatie.

Let op: heeft u ernstige/acute klachten of verergeren uw klachten plotseling? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

Kan ik me bij de GGD laten testen voor toegang of om op reis te gaan?

U kunt niet bij de GGD terecht voor een coronatest om toegang te krijgen tot de horeca of een evenement. We testen ook niet voor reizen.

 • Voor een coronatoegangsbewijs kunt u een coronatest doen bij een van de aangesloten testlocaties van Testenvoortoegang.nl.
 • Gaat u op reis en heeft u een negatief testbewijs nodig? Op de website van de overheid vindt u meer informatie over welke test u nodig heeft, en bij welke testaanbieder u terecht kunt.

De GGD is er voor het risicogericht testen. Dit betekent dat we alleen mensen testen die coronaklachten hebben, een positieve zelftest hebben of onderdeel zijn van een BCO-onderzoek.

Moet ik een afspraak maken voor een coronatest bij de GGD?

Nee, u hoeft geen afspraak te maken voor een coronatest bij GGD Amsterdam. U bent op alle testlocaties en bij de testbussen in de wijk van harte welkom zonder afspraak. Wilt u toch liever met een afspraak komen? Dat kan op twee manieren: online via coronatest.nl (met uw DigiD), of telefonisch via 0800 – 1202.

Waar moet ik heen als ik een testafspraak heb?

De GGD Amsterdam heeft meerdere testlocaties. Tijdens het maken van een afspraak wordt u naar een van deze locaties  verwezen. Let op: het is niet mogelijk om bij een andere testlocatie getest te worden.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt, ontvangt u een afspraakbevestiging met een routebeschrijving. Kunt u deze niet meer vinden? Kijk dan op het overzicht van de testlocaties in Amsterdam.

Ik heb een afspraak gemaakt maar geen bevestiging ontvangen.

Heeft u de mail met de afspraakbevestiging niet ontvangen? Neem dan contact op met 0800 - 1202.

Hoe kan ik mijn testafspraak afzeggen?

U kunt uw afspraak telefonisch afzeggen via 0800 - 1202.

Ik ben slecht ter been. Kan ik een afspraak maken om thuis een coronatest te doen?

De GGD Amsterdam voert dagelijks een klein aantal thuisbemonsteringen uit. Omdat dit erg arbeidsintensief is, gaat hier een strenge triage aan vooraf.  Wilt u een thuisbemonstering aanvragen? Neem dan contact op met uw eigen huisarts.

Goed om te weten: GGD Amsterdam zet ook testbussen in. Mensen met klachten kunnen zich daar dichtbij huis, gratis en zonder afspraak laten testen.

Wanneer ontvang ik de testuitslag en hoe kan ik de uitslag inzien?

Na de coronatest ontvangt u binnen 48 uur de uitslag.

 • Heeft u de testafspraak online gemaakt? Dan kunt u de uitslag inzien op coronatest.nl staat. U ontvangt een e-mail als de testuitslag klaarstaat.
 • Heeft u de testafspraak telefonisch gemaakt? Dan wordt u gebeld over de uitslag (ook in het weekend). Zorg dus dat u telefonisch bereikbaar bent. U kunt bij het maken van de afspraak ook aangeven dat u een e-mail wilt ontvangen als de testuitslag op coronatest.nl staat. In dat geval wordt u niet meer gebeld. Let op: voor het online inzien van de uitslag heeft u een DigiD nodig.

Is de testuitslag positief? Ga dan meteen in isolatie. U wordt zo snel mogelijk gebeld door de GGD Amsterdam.

Op de pagina over testen kunt u meer lezen.

Ik kan de testuitslag niet inzien op coronatest.nl.

U ontvangt een e-mail als de testuitslag op coronatest.nl staat. Na het inloggen met uw DigiD kunt u de uitslag inzien.

Heeft u een mail ontvangen dat de testuitslag klaar staat, maar kunt u deze niet inzien? In de veelgestelde vragen van coronatest.nl vindt u verschillende scenario's en bijbehorende oplossingen.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Uw gegevens worden gebruikt om de coronatest te doen en de uitslag te communiceren. Daarbij gaan we heel zorgvuldig om met uw gegevens en houden we ons aan de AVG. Op de website van de GGD GHOR leest u meer over de coronatest en uw privacy.

Lijst

Vragen over kinderen en corona(testen)

Lijst

Mag mijn kind met verkoudheidsklachten naar de kinderopvang/basisschool?

Op 8 februari is het thuisblijfbeleid voor kinderen van 0 t/m 12 jaar aangepast. We hebben alle wijzigingen voor u op een rij gezet, zodat u weet waar u aan toe bent.

Op de website van BOINK vindt u een handige beslisboom voor kinderen van 0 jaar tot en met groep 8. Hiermee kunt u kijken of uw neusverkouden kind naar school en/of de kinderopvang kan. Op de beslisboom staat ook  wat er precies onder neusverkouden wordt verstaan.

Twijfelt u aan de klachten of worden de klachten erger, houd uw kind dan thuis totdat (nieuwe) klachten verdwenen zijn. Ouders kunnen bij twijfel altijd overleggen met de jeugdarts.

Wanneer word ik geadviseerd om mijn kind te laten testen?

Er zijn eigenlijk drie situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:

 • Heeft uw kind coronaklachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te
  laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft uw kind thuis en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten.
 • Is uw kind huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest? Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld corona heeft? Dan gaat hij/zij 10 dagen in quarantaine. Zonder klachten kan hij/zij op of na dag 5 een coronatest bij de GGD doen. Is de uitslag van deze test negatief, dan mag uw kind weer naar buiten. Zonder deze test op dag 5 blijft uw kind de volledige 10 dagen in quarantaine. Krijgt uw kind klachten? maak dan direct een afspraak voor een test.
 • Is uw kind een overig contact van iemand die positief is getest? Dan hoeft hij/zij niet in quarantaine. Wel is het dringend advies om uw kind op of rond dag 5 te laten testen, ook zonder klachten. Krijgt uw kind klachten? maak dan direct een afspraak voor een test.

Meer informatie vindt u op de pagina over het test- en thuisblijfbeleid en de pagina over bron- en contactonderzoek op de basisschool en kinderdagopvang.

Kan mijn kind zonder toestemming worden getest?

Nee, kinderen worden niet zonder toestemming getest. U maakt zelf de afspraak voor de coronatest.

Bij kinderen tot 12 jaar beslissen de ouders over de medische zorg. Uw kind heeft wel recht op begrijpelijke informatie over wat er gebeurt en waarom. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar beslissen samen met hun ouders en geven zelf toestemming voor een test. Kinderen vanaf 16 jaar beslissen zelf.

Krijgt u het advies om uw kind te laten testen vanwege een besmetting in de klas/groep of in de directe omgeving? Dan ontvangt u ook uitleg over op welke dag de test het beste kan plaatsvinden. U kunt er ook voor kiezen uw kind niet te laten testen. In dat geval blijft uw kind 10 dagen thuis in quarantaine. Meer informatie over het test- en thuisblijfbeleid vindt u op de pagina over het testbeleid bij kinderen.

Hoe maak ik een testafspraak voor mijn kind?

 • Als uw kind klachten heeft, maakt u een testafspraak via het landelijke nummer 0800 - 1202. Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan moet uw kind aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen ook zelf bellen met 0800 - 1202 om een afspraak te maken.
 • Is uw kind onderdeel van een bron- en contactonderzoek, of is iemand in de klas positief getest op het coronavirus? Dan hoort u van de GGD (soms via school of het kinderdagverblijf) hoe u een testafspraak kunt maken.

Heeft uw kind een DigiD? Dan kunt u online de testuitslag inzien. Op de pagina over het testblijfbeleid leest u meer over het testen van kinderen.

Er is een coronabesmetting op de school van m'n kind. Wat nu?

De GGD Amsterdam neemt altijd zo snel mogelijk contact op met de positief geteste persoon voor een bron- en contactonderzoek (BCO). Zo willen we de verdere verspreiding van het virus voorkomen. Hoe een BCO precies verloopt, verschilt per leeftijdscategorie. Dit komt door het verschil in regels omtrent het afstand houden tot elkaar.

Op de pagina Scholen en corona vindt u per schooltype (basisschool, voortgezet onderwijs en mbo) de maatregelen die de school en de GGD volgen bij een besmetting op school.

Welke testmethode wordt er bij kinderen gebruikt?

Bij het testen van kinderen werken we bij GGD Amsterdam met een speciaal kinderwattenstaafje. Dit is extra dun en flexibel. Met dit wattenstaafje wordt wat slijm uit mond en neus gehaald om te onderzoeken op het coronavirus.

Vóór de test nemen we altijd wat extra tijd om het kind op z’n gemak te stellen en uit te leggen wat er gaat gebeuren. Er mag één ouder/begeleider bij de test aanwezig zijn. De test zelf is in een paar tellen gebeurd. De meeste kinderen vinden de test een beetje vervelend, maar goed te doen.

Uiteraard blijven we zoeken naar coronatesten die nog minder belastend zijn voor kinderen. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht over het testen van kinderen.

Gebruikt GGD Amsterdam ook sabbelwatten als coronatest?

GGD Amsterdam gebruikt geen sabbelwatten. In de praktijk blijkt vaak dat een kind lang moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen, soms tot wel 20 minuten. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan een test met een wattenstaafje. Bijkomend nadeel van deze methode is dat de testresultaten apart geanalyseerd moeten worden. De testuitslag kan hierdoor langer op zich laten wachten.

Bij het testen van kinderen gebruiken we een speciaal kinderwattenstaafje. Dit is extra dun en flexibel. De meeste kinderen vinden de test een beetje vervelend, maar goed te doen.

Uiteraard blijven we zoeken naar coronatesten die nog minder belastend zijn voor kinderen. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht over het testen van kinderen.

Hoe bereid ik mijn kind voor op de coronatest?

U kunt uw kind op de coronatest voorbereiden door er samen op een rustige en neutrale manier over te praten.

 • U kunt bijvoorbeeld samen de video (YouTube) van het Jeugdjournaal kijken waarin Tamara Seur een coronatest ondergaat. In het filmpje wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.
 • Leg uit dat de GGD-medewerker die de test afneemt een beschermend pak aanheeft, waardoor het gezicht niet goed te zien is.
 • Neem eventueel iets mee om het kind af te leiden.
 • Blijf zelf rustig voor, tijdens en na de coronatest van uw kind.

Bron- en contactonderzoek

Vragen over isolatie en quarantaine

Lijst

Ik heb contact gehad met iemand die positief getest is. Wat moet ik doen?

Wat u moet doen is afhankelijk van de mate van het contact dat u met de besmette persoon heeft gehad. Bij een positieve test start de GGD altijd een bron- en contactonderzoek. Hierbij worden de contacten in 3 groepen verdeeld: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen immune en niet-immune contacten. Meer informatie leest u op de pagina over het bron- en contactonderzoek.

Voor huisgenoten geldt sinds 19 november een aangescherpt quarantaine-advies.

Onze bron- en contactonderzoekers hebben video's gemaakt. Daarin vertellen ze wat niet mag, maar ook wat wel kan tijdens quarantaine en isolatie. U vindt ze op ons Youtube-kanaal youtube.com/GezondAmsterdam.

Ik heb in het buitenland contact gehad met iemand die COVID-19 heeft. Wat nu?

Wanneer iemand is besmet met het coronavirus, wordt bron- en contactonderzoek gedaan. Dit gebeurt in Nederland, maar ook in andere landen. Bij dit onderzoek worden de contacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Alle contacten ontvangen bericht, ook als ze inmiddels in een ander land verblijven.

Bent u onderdeel van een buitenlands bron-en contactonderzoek en verblijft u momenteel in Nederland? Dan valt u onder de Nederlandse regels. Mail naar coronavragen@ggd.amsterdam.nl zodat de GGD u zo goed mogelijk kan informeren. U ontvangt ook leefregels die passen bij de mate van contact die u met de besmette persoon heeft gehad. Krijgt u klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus? Bel dan met 0800 – 1202 om een afspraak te maken voor een gratis coronatest.

Wanneer ben ik een nauw contact?

Nauwe contacten zijn personen buiten het huishouden die op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 m contact hebben gehad met de besmette persoon. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder. Denk aan zoenen of in het gezicht hoesten of niezen.

Op de pagina over het bron- en contactonderzoek vindt u meer informatie. Hier staan ook de regels waar nauwe contacten zich aan moeten houden.

Wanneer ben ik een overig contact?

Overige contacten zijn mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte op meer dan 1,5 meter afstand contact hebben gehad met iemand die positief getest is. Of korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand. Bijvoorbeeld op het werk, in de klas of tijdens het sporten.

Op de pagina over het bron- en contactonderzoek vindt u meer informatie. Hier staan ook de regels waar nauwe contacten zich aan moeten houden.

Wanneer moet ik in isolatie?

U gaat in isolatie als u positief getest bent. Hierbij de belangrijkste regels voor isolatie op een rij:

 • Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
 • Heb zo min mogelijk contact met uw huisgenoten. Kan het echt niet anders? Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand.
 • Hoest en nies in uw elleboog, was vaak uw handen.
 • Zorg voor een schone kamer, een schoon huis en schone spullen.

Lees de brief van het RIVM over isolatie zorgvuldig door. Op ons YouTube-kanaal staan video's over isolatie, ook voor jongeren en in het Engels, Turks en Marokkaans.

Ik heb praktische hulp nodig tijdens isolatie. Wanneer moet ik in isolatie?

Als u in isolatie bent, kunt u niet naar buiten om boodschappen te doen of de hond uit te laten. Ook uw huisgenoten mogen niet naar buiten. Heeft u hulp nodig met praktische zaken als boodschappen? Of heeft u behoefte aan een praatje of een luisterend oor? De GGD Amsterdam werkt hiervoor samen met Voor Elkaar In Amsterdam.

U kunt contact opnemen met Voor Elkaar in Amsterdam via 020-7670031. Een overzicht van hulpactiviteiten in uw buurt kunt u vinden op www.voorelkaarinamsterdam.nl.

Wanneer mag ik weer naar buiten?

U mag weer uit isolatie als het minimaal 7 dagen is geleden dat u ziek werd en u bovendien 24 uur geen klachten ((koorts, hoesten, verkoudheid) hebt. Heeft u een verminderde weerstand? Dan mag u pas uit isolatie als u 24 uur geen klachten meer heeft die passen bij COVID-19 én het minimaal 14 dagen geleden is dat u ziek werd.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie.

Wanneer moet ik in quarantaine?

Quarantaine betekent dat u thuis moet blijven. U gaat in quarantaine als:

 • u een niet-immune huisgenoot of nauw contact bent van iemand die positief getest is. Meer informatie over wanneer u immuun of niet-immuun bent vindt u op de pagina over het bron- en contactonderzoek.
 • u terugkeert uit een gebied met een quarantaineverplichting.
 • u een melding heeft ontvangen van de CoronaMelder app.

Op de website van het RIVM leest u de leefregels voor quarantaine. Door u eraan te houden beschermt u de mensen om u heen.

Ik zit in quarantaine. Wat kan ik wel en niet doen?

Op de website van het RIVM leest u de leefregels voor quarantaine. Door u eraan te houden beschermt u de mensen om u heen.

Onze bron- en contactonderzoekers hebben video's gemaakt. Daarin vertellen ze wat niet mag, maar ook wat wel kan tijdens quarantaine en isolatie. U vindt ze op ons Youtube-kanaal youtube.com/GezondAmsterdam.

Ik zit in quarantaine. Wanneer kan ik me laten testen zonder klachten?

Zit u in quarantaine omdat u in contact bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus? En heeft u geen klachten? Dan kunt u 5 dagen na het laatste contactmoment een coronatest doen. Als de uitslag negatief is en u geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. Het telefoonnummer om een afspraak te maken voor deze test ontvangt u bij het bron- en contactonderzoek.

Drie aandachtspunten:

 • U moet hiervoor een PCR-test doen. Deze test is heel gevoelig en kan het virus al twee dagen vóór de eerste ziektedag aantonen. Omdat bijna iedereen binnen 7 dagen klachten krijgt, is de infectie al vanaf de 5e dag bij bijna iedereen die besmet is geraakt aan te tonen.
 • Eerder dan de 5e dag testen heeft geen zin. Het kan dan namelijk zijn dat u te vroeg test om het virus aan te kunnen tonen in de neus- en keelholte.
 • Krijgt u  na een negatieve uitslag nog klachten, laat je dan opnieuw testen.

Overige vragen

Lijst

Hoe zorg ik dat ik niet besmet word?

Houd afstand tot elkaar, vermijd drukke plekken, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak uw handen met water en zeep voor minstens 20 seconden. Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen. Dit zijn enkele van de basisregels die in Nederland gelden. Op de website van de Rijksoverheid kunt u alle basisregels en de gezondheidsadviezen nalezen.

Hoe regel ik persoonlijke beschermingsmiddelen voor mijn mantelzorger?

Uw huisarts kan op uw naam een elektronisch recept uitschrijven. Daarmee kan uw mantelzorger gratis een pakket ophalen bij de apotheek of dit laten bezorgen. Het pakket bevat: handschoenen, mondneusmaskers, halterschorten, een bril en een flacon desinfectans. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Welke coronamaatregelen gelden er nu?

De gemeente Amsterdam heeft op de website een overzicht met coronamaatregelen die nu gelden.

Lijst

Meer informatie

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact op met een van onderstaande nummers. We helpen u graag verder.

 • 0800 - 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur): algemene vragen, bijvoorbeeld als u wilt weten welk vaccin u krijgt.
 • 020 - 555 5202 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur) of coronavragen@ggd.amsterdam.nl: vragen voor GGD Amsterdam.
 • Heeft u vragen over uw eigen gezondheid en vaccineren: neem contact op met de GGD Medische Informatielijn Vaccineren. Het telefoonnummer staat op de gezondheidsverklaring die bij de uitnodiging zit.