Pad tot huidige pagina

Veelgestelde vragen over corona

5 augustus 2020

Heeft u een vraag over het coronavirus? Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen aan de GGD Amsterdam plus de bijbehorende antwoorden. Misschien staat uw vraag hier ook tussen.

Onderwerpen:

Coronatest | Over het coronavirus | Kwetsbare groepen | Op bezoek | Kinderen | Openbaar vervoer | Reizen van en naar het buitenland

Coronatest

Kan ik mij laten testen op corona?

Ja, als u klachten heeft die passen bij het coronavirus (denk aan verkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of verlies van smaak en geur) dan kunt u zich laten testen. Bel om een afspraak te maken naar 0800 - 1202. Goed om te weten: u heeft hiervoor uw burgerservicenummer (BSN) nodig. Op de pagina over testen vindt u meer informatie over hoe de test in zijn werk gaat.

Komt u met de auto? Vraag dan om een afspraak in de teststraat in de RAI.

Let op: heeft u ernstige/acute klachten of verergeren uw klachten plotseling? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

Kan ik mijn kind ook laten testen op corona?

Uit onderzoek blijkt dat er weinig kinderen besmet zijn met het coronavirus. Ook spelen zij slechts een kleine rol in de verspreiding: overdracht tussen kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen komt niet vaak voor. Het advies van het RIVM is daarom per 17 juni aangepast.

Meer informatie vindt u op de pagina over het testbeleid bij kinderen.

Waar moet ik heen als ik een afspraak heb voor een test?

De GGD Amsterdam heeft momenteel 2 testlocaties: een bij de RAI en een bij het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Tijdens het maken van een afspraak wordt u naar een van beide verwezen.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt, ontvangt u een afspraakbevestiging met een routebeschrijving. Kunt u deze niet meer vinden? Dan kunt hier de routebeschrijving naar de testlocatie bekijken en downloaden.

Wat moet ik doen als ik geen mail heb ontvangen met een afspraakbevestiging?

Heeft u de mail met de afspraakbevestiging niet ontvangen? Neem dan contact op met 0800 - 1202.

Hoe lang moet ik wachten totdat de testuitslag bekend is?

Het duurt ongeveer 48 uur voordat de uitslag bekend is. U wordt gebeld over de uitslag, ook in het weekend. Blijf thuis totdat de uitslag bekend is. Wanneer u positief test en corona heeft, dan ontvangt u van de GGD meer informatie. Op de pagina over testen kunt u meer lezen.

Over het coronavirus

Hoe weet ik of ik of iemand in mijn huishouden corona heeft?

Heeft u of iemand in uw huishouden klachten als verkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of verlies van smaak en geur? Dan moet degene met klachten zich laten testen op het coronavirus. U kunt een afspraak maken voor een test door te bellen naar: 0800-1202.

Ik hoest, heb keelpijn en een loopneus, wat moet ik doen?

Blijf thuis en bel 0800-1202 om een afspraak te maken voor een coronatest. Testen is belangrijk, zo voorkomt u dat u vrienden en familie besmet. U blijft in ieder geval thuis totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is belangrijk omdat u het virus dan niet verder kan verspreiden. Op de pagina over testen vindt u meer informatie.

Ik heb verkoudheidsklachten EN koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid, wat moet ik doen?

Als u verkoudheidsklachten heeft in combinatie met koorts en/of benauwdheid blijft u thuis. U kunt een afspraak maken voor een coronatest door te bellen naar 0800-1202. U blijft thuis totdat de uitslag van de test bekend is. Als u huisgenoten heeft, mogen die ook niet meer naar buiten totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is belangrijk zodat u en eventueel uw huisgenoten het virus dan niet verder verspreiden. Vraag iemand anders om boodschappen voor u te doen, of laat ze bezorgen. U en uw huisgenoten moeten thuis in isolatie. Lees meer op de website van het RIVM.

Hoe zorg ik dat ik niet besmet word?

Houd 1,5 meter afstand tot elkaar, vermijd drukke plekken, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak uw handen met water en zeep voor minstens 20 seconden. Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.  Dit zijn enkele van de basisregels die in Nederland gelden. Op de website van de Rijksoverheid kunt u alle basisregels en de gezondheidsadviezen nalezen.

Kwetsbare groepen

Hoe weet ik of ik tot een kwetsbare groep behoor?

Sommige mensen lopen een groter risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Dit zijn de risicogroepen. U zit in een risicogroep wanneer u:

  • ouder bent dan 70 jaar, zeker wanneer u minder zelfredzaam bent. Kwetsbare ouderen die meer moeite hebben met zelfredzaamheid lopen meer risico dan vitale ouderen.
  • tussen de 18-70 bent en een verminderde weerstand of onderliggende aandoening hebt.

Het RIVM geeft een uitgebreid overzicht van de risicogroepen voor het coronavirus. Om de risicogroepen en elkaar te beschermen is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de basisregels die in Nederland gelden.

Aan welke regels moet ik mij houden als ik tot een kwetsbare groep behoor?

In het begin van de corona-uitbraak kregen mensen uit risicogroepen het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen. Nu het virus beter onder controle is, is dat niet meer nodig.

Wel wordt mensen uit risicogroepen aangeraden om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen. Ook voor bezoekers van mensen die tot een risicogroep behoren is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen.

Meer informatie voor risicogroepen vindt u op de website van het RIVM.

Op bezoek

Kan ik op bezoek bij familie, vrienden en/of ouderen?

Ja, dat kan. Er geldt geen maximum aantal bezoekers, maar houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen. Gaat u op bezoek bij mensen die tot een risicogroep behoren, dan is het extra belangrijk de basisregels goed op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden.

Maak duidelijke afspraken met elkaar en bespreek vooraf of iemand klachten heeft. Als bezoekers of ouderen verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid hebben, stel het bezoek dan uit. Als het bezoek buiten kan, dan is dat beter dan binnen.

Lees meer op de website van het RIVM.

Kinderen

Mag mijn kind met verkoudheidsklachten naar de kinderopvang/basisschool?

Kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het virus. Verspreiding onder kinderen of van kinderen naar volwassenen komt minder vaak voor. Daarom is het advies van het RIVM per 17 juni veranderd.

Voor kinderen van 0 tot en met 5 jaar

Kinderen met verkoudheidsklachten maar zonder koorts of andere klachten mogen naar het kinderdagverblijf of de basisschool. Kinderen die hoesten, last hebben van benauwdheid of andere klachten die passen bij corona moeten thuisblijven tot de klachten voorbij zijn. Op verzoek van ouders kan een kind getest worden. Heeft een kind koorts en klachten, blijf dan thuis en laat het kind testen.

Voor kinderen van 6 jaar en ouder

Kinderen met verkoudheidsklachten, hoesten, koorts of andere klachten die passen bij corona mogen niet naar school. Herkent u klachten van bijvoorbeeld hooikoorts of een chronische verkoudheid, en de klachten zijn niet anders dan normaal, dan hoeft uw kind niet getest te worden.

Twijfelt u aan de klachten of worden de klachten erger, houd uw kind dan thuis totdat (nieuwe) klachten verdwenen zijn. Ouders kunnen bij twijfel altijd overleggen met de jeugdarts.

Openbaar vervoer

Kan ik met het openbaar vervoer reizen?

Ja, u kunt het OV weer gebruiken. Sinds 1 juni is het verplicht om in het openbaar vervoer en bij een aantal veerdiensten een niet-medisch mondkapje te dragen. Mijd verder drukte, reis buiten de spits en neem extra tijd zodat u bij een drukke tram of bus kunt wachten op een volgende. Verder is het belangrijk dat u zich altijd houdt aan de basisregels.

Op de website van de overheid vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het OV tijdens de coronacrisis.

Reizen van en naar het buitenland

Waarmee moet ik rekening houden als ik op vakantie ga?

Vanaf 16 juni is het mogelijk om op vakantie te gaan naar veel landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone. Kijk voor een actueel overzicht op Nederland wereldwijd. Informeer uzelf goed over de in het land geldende regels, zoals het gebruik van mondkapjes, afstand houden - in sommige landen geldt een minimum van 2 meter - of de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Op Nederland wereldwijd vindt u een overzicht met actuele reisadviezen en antwoorden op de meest gestelde vragen van Nederlanders in het buitenland.

Ik ga naar het buitenland en heb een COVID-vrij-verklaring (non-covid-19-verklaring) nodig. Waar kan ik deze krijgen?

De GGD test alleen mensen met klachten en geeft geen COVID-vrij-verklaring af. Wanneer u geen klachten heeft maar een medisch certificaat/schriftelijk bewijs nodig heeft om naar het buitenland te reizen, verwijzen wij u door naar de KLM Health Services.

Voor meer informatie over reizen naar het buitenland kijkt u op antwoorden op uw vragen over reizen van en naar het buitenland.

Ik kom terug uit een gebied met een oranje reisadvies. Wat moet ik nu doen?

Een ‘oranje’ reisadvies betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s in het land zijn of kunnen optreden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert dan ook om alleen naar deze gebieden te reizen als het echt noodzakelijk is. De actuele reisadviezen vindt u op de website Nederland wereldwijd van de Rijksoverheid.

Reizigers die terugkomen uit deze gebieden wordt dringend verzocht om bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan. Krijgt u tijdens uw quarantaine klachten die passen bij het coronavirus? Dan kunt u zich gratis laten testen. Bel voor een afspraak met 0800 – 1202.

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen wel naar school, kinderopvang (waaronder buitenschoolse opvang) en aan sportactiviteiten deelnemen, tenzij zij gezondheidsklachten hebben. Meer informatie vindt u op de website van Rijksoverheid veelgestelde vragen over de quarantaineregels voor schoolgaande kinderen.

Let op: een coronatest doen bij thuiskomst is géén vervanging van de quarantaine. Het coronavirus heeft een incubatietijd van 7 tot 14 dagen. Dit betekent dat het tot 2 weken kan duren voor u klachten krijgt. Mocht u het virus hebben opgelopen, dan kunt u door in quarantaine te gaan voorkomen dat u mensen om u heen besmet.

Information in English on arriving from an area with an orange or red travel advisory

Ik krijg bericht dat ik in het buitenland in contact ben geweest met iemand die positief getest is. Wat moet ik doen?

Wanneer iemand is besmet met het coronavirus, wordt een bron- en contactonderzoek gedaan. Dit gebeurt in Nederland, maar ook in andere landen. Bij dit onderzoek worden de contacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Alle contacten ontvangen bericht, ook als ze inmiddels in een ander land verblijven.

Bent u onderdeel van een buitenlands bron-en contactonderzoek en verblijft u momenteel in Nederland? Dan valt u onder de Nederlandse regels. Mail naar coronavragen@ggd.amsterdam.nl zodat de GGD u zo goed mogelijk kan informeren. U ontvangt ook leefregels die passen bij de mate van contact die u met de besmette persoon heeft gehad. Krijgt u klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus? Bel dan met 0800 – 1202 om een afspraak te maken voor een gratis coronatest.

Meer informatie

Staat uw vraag er niet tussen?