Pad tot huidige pagina

Veelgestelde vragen over corona

15 oktober 2020

Heeft u een vraag over het coronavirus? Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen aan de GGD Amsterdam plus de bijbehorende antwoorden. Misschien staat uw vraag hier ook tussen.

Coronatest | Uitslag van de test | Contact met positief getest persoon | Quarantaine |(Milde) klachten | Preventie | CoronaMelder appKwetsbare groepen | Kinderen | Reizen van en naar het buitenland

Coronatest

Wanneer moet ik mij laten testen?

Heeft u klachten  als neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts?  Of ruikt of proeft u plotseling minder? Dit kan erop wijzen dat u COVID-19 heeft, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Blijf daarom thuis en laat u testen. Een afspraak maken kan online of telefonisch.

Let op: heeft u ernstige/acute klachten of verergeren uw klachten plotseling? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

Hoe vraag ik een test aan?

U kunt op twee manieren een afspraak maken voor een coronatest: online via coronatest.nl (met uw DigiD), of telefonisch via 0800 – 1202.

Ik ben zorgmedewerker of docent en wil me laten testen.

Vanaf maandag 21 september kunnen zorgmedewerkers en onderwijspersoneel met corona-gerelateerde klachten zich met voorrang laten testen. In Amsterdam worden deze testen met voorrang in de teststraat in de RAI uitgevoerd. De test vindt plaats in de ochtend, de testuitslag kan dezelfde avond vanaf 19.00 uur via coronatest.nl worden ingezien. Positieve testuitslagen worden doorgebeld door de GGD.

Voor een test met voorrang is een afspraak nodig.

Waar moet ik heen als ik een afspraak heb voor een test?

De GGD Amsterdam heeft meerdere testlocaties. Tijdens het maken van een afspraak wordt u naar een van deze locaties  verwezen. Let op: het is niet mogelijk om bij een andere testlocatie getest te worden.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt, ontvangt u een afspraakbevestiging met een routebeschrijving. Kunt u deze niet meer vinden? Kijk dan op het overzicht van de testlocaties in Amsterdam.

Wat moet ik doen als ik geen mail heb ontvangen met een afspraakbevestiging?

Heeft u de mail met de afspraakbevestiging niet ontvangen? Neem dan contact op met 0800 - 1202.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Uw gegevens worden gebruikt om de coronatest te doen en om de uitslag te communiceren. Daarbij gaan we heel zorgvuldig om met uw gegevens en houden we ons aan de AVG. Op de website van de GGD GHOR leest u meer over de coronatest en uw privacy.

Hoe kan ik mijn testafspraak afzeggen?

U kunt uw afspraak telefonisch afzeggen via 0800 - 1202.

Uitslag van de test

Hoe kan ik de uitslag van mijn test inzien en wanneer ontvang ik deze?

Na de coronatest ontvangt u meestal binnen 48 uur de uitslag. Soms kan het iets langer duren. Dit is afhankelijk van de drukte bij de GGD, de laboratoria en het landelijk callcenter.

  • Heeft u de testafspraak online gemaakt? Dan kunt u de uitslag inzien op coronatest.nl staat. U ontvangt een e-mail als de testuitslag klaarstaat.
  • Heeft u de testafspraak telefonisch gemaakt? Dan wordt u gebeld over de uitslag (ook in het weekend). Zorg dus dat u telefonisch bereikbaar bent. U kunt bij het maken van de afspraak ook aangeven dat u een e-mail wilt ontvangen als de testuitslag op coronatest.nl staat. In dat geval wordt u niet meer gebeld. Let op: voor het online inzien van de uitslag heeft u een DigiD nodig.

Is de testuitslag positief? Ga dan meteen in isolatie. U wordt zo snel mogelijk gebeld door de GGD Amsterdam.

Op de pagina over testen kunt u meer lezen.

Ik heb nog geen uitslag ontvangen.

Na de coronatest ontvangt u meestal binnen 48 uur de uitslag. Soms kan het iets langer duren. Dit is afhankelijk van de drukte bij de GGD, de laboratoria en het landelijk callcenter.

Ik kan de uitslag van de test niet inzien op coronatest.nl.

U ontvangt een e-mail als de testuitslag op coronatest.nl staat. Na het inloggen met uw DigiD kunt u de uitslag inzien.

Heeft u een mail ontvangen dat de testuitslag klaar staat, maar kunt u deze niet inzien? In de veelgestelde vragen van coronatest.nl vindt u verschillende scenario's en bijbehorende oplossingen.

Contact met positief getest persoon

Ik ben in contact geweest met iemand die positief getest is, wat moet ik doen?

Wat u moet doen is afhankelijk van de mate van het contact dat u met de besmette persoon heeft gehad. Wanneer iemand positief getest is, start de GGD een bron- en contactonderzoek. Hierbij worden de contacten in 3 groepen verdeeld: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten.

Huisgenoten en nauwe contacten gaan 10 dagen in quarantaine. Overige contacten krijgen het advies om zich aan de coronaregels te houden en goed op hun gezondheid te letten. Meer informatie kunt u lezen op de pagina over het bron- en contactonderzoek.

Onze bron- en contactonderzoekers hebben video's gemaakt. Daarin vertellen ze wat niet mag, maar ook wat wel kan tijdens quarantaine en isolatie. U vindt ze op ons Youtube-kanaal youtube.com/GezondAmsterdam.

Wanneer ben ik een nauw contact?

Op de pagina over het bron- en contactonderzoek kunt u lezen wat de GGD onder nauwe contacten verstaat. Hier vindt u ook de regels waar nauwe contacten zich aan moeten houden.

Quarantaine

Wanneer moet ik in quarantaine?

Quarantaine betekent dat u thuis moet blijven. U gaat in quarantaine als:

Op de website van het RIVM leest u de leefregels voor quarantaine. Door u eraan te houden beschermt u de mensen om u heen.

Wat zijn de regels als ik in quarantaine zit? Wat mag wel/niet?

Op de website van het RIVM leest u de leefregels voor quarantaine. Door u eraan te houden beschermt u de mensen om u heen.

Onze bron- en contactonderzoekers hebben video's gemaakt. Daarin vertellen ze wat niet mag, maar ook wat wel kan tijdens quarantaine en isolatie. U vindt ze op ons Youtube-kanaal youtube.com/GezondAmsterdam.

(Milde) klachten

Ik hoest, heb keelpijn en een loopneus, wat moet ik doen?

Heeft u klachten  als neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts?  Of ruikt of proeft u plotseling minder? Dit kan erop wijzen dat u COVID-19 heeft, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Blijf daarom thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Testen is belangrijk, zo voorkomt u dat u vrienden en familie besmet. U blijft in ieder geval thuis totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is belangrijk omdat u het virus dan niet verder kan verspreiden. Op de pagina over testen vindt u meer informatie.

Ik heb verkoudheidsklachten EN koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid, wat moet ik doen?

Als u verkoudheidsklachten heeft in combinatie met koorts en/of benauwdheid blijft u thuis. U kunt een afspraak maken voor een coronatest. U blijft thuis totdat de uitslag van de test bekend is. Als u huisgenoten heeft, mogen die ook niet meer naar buiten totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is belangrijk zodat u en eventueel uw huisgenoten het virus dan niet verder verspreiden. Vraag iemand anders om boodschappen voor u te doen, of laat ze bezorgen. U en uw huisgenoten moeten thuis in isolatie. Op de website van het RIVM leest u meer over COVID-19.

Preventie

Hoe zorg ik dat ik niet besmet word?

Houd 1,5 meter afstand tot elkaar, vermijd drukke plekken, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak uw handen met water en zeep voor minstens 20 seconden. Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.  Dit zijn enkele van de basisregels die in Nederland gelden. Op de website van de Rijksoverheid kunt u alle basisregels en de gezondheidsadviezen nalezen.

Hoe regel ik beschermingsmiddelen voor mijn mantelzorger?

Uw huisarts kan op uw naam een elektronisch recept uitschrijven. Daarmee kan uw mantelzorger gratis een pakket ophalen bij de apotheek of dit laten bezorgen. Het pakket bevat: handschoenen, mondneusmaskers, halterschorten, een bril en een flacon desinfectans. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hoe werkt de CoronaMelder app?

Vanaf zaterdag 10 oktober kunt u de CoronaMelder app in heel Nederland gebruiken. Heeft u vragen over het installeren of de veiligheid van de app? Neem dan contact op met de helpdesk op 0800 - 1280. Meer informatie vindt u ook bij de veelgestelde vragen op de website van de CoronaMelder.

Kan ik op bezoek bij familie, vrienden en/of ouderen?

Ja, dat kan. Er mogen maximaal 3 personen op bezoek. Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee voor het maximum aantal bezoekers. Extra aandachtspunten zijn:

  • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen.
  • Gaat u op bezoek bij mensen die tot een risicogroep behoren, dan is het extra belangrijk de basisregels goed op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden.
  • Maak duidelijke afspraken met elkaar en bespreek vooraf of iemand klachten heeft. Als bezoekers of ouderen verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid hebben, stel het bezoek dan uit. Als het bezoek buiten kan, dan is dat beter dan binnen.

Lees meer op de website van het RIVM.

Kwetsbare groepen

Hoe weet ik of ik tot een kwetsbare groep behoor?

Sommige mensen lopen een groter risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Dit zijn de risicogroepen. U zit in een risicogroep wanneer u:

  • ouder bent dan 70 jaar, zeker wanneer u minder zelfredzaam bent. Kwetsbare ouderen die meer moeite hebben met zelfredzaamheid lopen meer risico dan vitale ouderen.
  • tussen de 18-70 bent en een verminderde weerstand of onderliggende aandoening hebt.

Het RIVM geeft een uitgebreid overzicht van de risicogroepen voor het coronavirus. Om de risicogroepen en elkaar te beschermen is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de basisregels die in Nederland gelden.

Aan welke regels moet ik mij houden als ik tot een kwetsbare groep behoor?

We raden mensen uit risicogroepen aan om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen. Ook voor bezoekers van mensen die tot een risicogroep behoren is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen.

Meer informatie voor risicogroepen vindt u op de website van het RIVM.

Kinderen

Mag mijn kind met verkoudheidsklachten naar de kinderopvang/basisschool?

Op de website van BOINK vindt u een handige beslisboom voor kinderen van 0 jaar tot en met groep 8. Hiermee kunt u kijken of uw neusverkouden kind naar school en/of de kinderopvang kan. Op de beslisboom staat ook  wat er precies onder neusverkouden wordt verstaan.

Twijfelt u aan de klachten of worden de klachten erger, houd uw kind dan thuis totdat (nieuwe) klachten verdwenen zijn. Ouders kunnen bij twijfel altijd overleggen met de jeugdarts.

Kan ik mijn kind laten testen op corona?

Uit onderzoek blijkt dat er weinig kinderen besmet zijn met het coronavirus. Ook spelen zij slechts een kleine rol in de verspreiding: overdracht tussen kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen komt niet vaak voor. Het advies van het RIVM is daarom per 17 juni aangepast.

Meer informatie vindt u op de pagina over het testbeleid bij kinderen.

Reizen van en naar het buitenland

Waarmee moet ik rekening houden als ik op vakantie ga?

Vanaf 16 juni is het mogelijk om op vakantie te gaan naar veel landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone. Kijk voor een actueel overzicht op Nederland wereldwijd. Informeer uzelf goed over de in het land geldende regels, zoals het gebruik van mondkapjes, afstand houden - in sommige landen geldt een minimum van 2 meter - of de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Op Nederland wereldwijd vindt u een overzicht met actuele reisadviezen en antwoorden op de meest gestelde vragen van Nederlanders in het buitenland.

Ik ga op reis en heb een COVID-vrij-verklaring nodig. Waar kan ik deze krijgen?

De GGD test alleen mensen met klachten en geeft geen COVID-vrij-verklaring af. Wanneer u geen klachten heeft maar een medisch certificaat/schriftelijk bewijs nodig heeft om naar het buitenland te reizen, verwijzen wij u door naar de KLM Health Services.

Voor meer informatie over reizen naar het buitenland kijkt u op antwoorden op uw vragen over reizen van en naar het buitenland.

Ik kom terug uit een gebied met een oranje reisadvies. Wat moet ik doen?

Een ‘oranje’ reisadvies betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s in het land zijn of kunnen optreden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert dan ook om alleen naar deze gebieden te reizen als het echt noodzakelijk is. De actuele reisadviezen vindt u op de website Nederland wereldwijd van de Rijksoverheid.

Reizigers die terugkomen uit deze gebieden wordt dringend verzocht om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Krijgt u tijdens uw quarantaine klachten die passen bij het coronavirus? Laat u dan testen.De afspraak voor de test kunt u online of telefonisch maken.

Kinderen

Kinderen tot en met 12 jaar mogen wel naar school, de kinderopvang (waaronder buitenschoolse opvang) en aan sportactiviteiten deelnemen als ze geen gezondheidsklachten hebben. Meer informatie vindt u op de website van Rijksoverheid veelgestelde vragen over de quarantaineregels voor schoolgaande kinderen.

Let op: een coronatest doen bij thuiskomst is géén vervanging van de quarantaine. Het coronavirus heeft een incubatietijd van 7 tot 14 dagen. Dit betekent dat het tot 2 weken kan duren voor u klachten krijgt. Uit bron- en contactonderzoek blijkt dat bij 99% van de contacten die klachten krijgt, dit gebeurt binnen 10 dagen na het laatste contact. Daarom is per 19 augustus de quarantainetijd verkort tot 10 dagen. Mocht u het virus hebben opgelopen, dan kunt u door 10 dagen  in quarantaine te gaan voorkomen dat u mensen om u heen besmet.

Information in English on arriving from an area with an orange or red travel advisory

Moet ik ook in quarantaine als ik op doorreis ben?

Op de website van de Rijksoverheid leest u precies welke regels van toepassing zijn als u op doorreis bent door een gebied waarvoor quarantaine geldt.

Ik krijg bericht dat ik in het buitenland in contact ben geweest met iemand die positief getest is. Wat moet ik doen?

Wanneer iemand is besmet met het coronavirus, wordt een bron- en contactonderzoek gedaan. Dit gebeurt in Nederland, maar ook in andere landen. Bij dit onderzoek worden de contacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Alle contacten ontvangen bericht, ook als ze inmiddels in een ander land verblijven.

Bent u onderdeel van een buitenlands bron-en contactonderzoek en verblijft u momenteel in Nederland? Dan valt u onder de Nederlandse regels. Mail naar coronavragen@ggd.amsterdam.nl zodat de GGD u zo goed mogelijk kan informeren. U ontvangt ook leefregels die passen bij de mate van contact die u met de besmette persoon heeft gehad. Krijgt u klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus? Bel dan met 0800 – 1202 om een afspraak te maken voor een gratis coronatest.

Meer informatie

Staat uw vraag er niet tussen?