Pad tot huidige pagina

Veelgestelde vragen over het coronavirus (COVID-19)

Lijst

Heeft u een vraag over het coronavirus? U vindt hier de meest gestelde vragen aan GGD Amsterdam plus de bijbehorende antwoorden. Het kan goed zijn dat uw vraag er ook tussen staat. Is dat niet het geval, neem dan contact met ons op.

Afbeelding

Het coronavaccin Pfizer/BioNTech in een flesje.

Coronatesten

Lijst

Bij welke klachten moet ik me laten testen?

Heeft u klachten  als neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts?  Of ruikt of proeft u plotseling minder? Dit kan erop wijzen dat u COVID-19 heeft, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Blijf daarom thuis en maak een afspraak voor een coronatest.

Testen is belangrijk, zo voorkomt u dat u vrienden en familie besmet. U blijft in ieder geval thuis totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is belangrijk omdat u het virus dan niet verder kan verspreiden. Op de pagina over testen vindt u meer informatie.

Let op: heeft u ernstige/acute klachten of verergeren uw klachten plotseling? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

Ik heb verkoudheidsklachten EN koorts (38 °C of hoger) en/of benauwdheid. Wat moet ik doen?

Als u verkoudheidsklachten heeft in combinatie met koorts en/of benauwdheid blijft u thuis. U kunt een afspraak maken voor een coronatest. U blijft thuis totdat de uitslag van de test bekend is.

Als u huisgenoten heeft, mogen die ook niet meer naar buiten totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is belangrijk zodat u en eventueel uw huisgenoten het virus dan niet verder verspreiden. Vraag iemand anders om boodschappen voor u te doen, of laat ze bezorgen. U en uw huisgenoten moeten thuis in isolatie. Op de website van het RIVM leest u meer over COVID-19.

Let op: heeft u ernstige/acute klachten of verergeren uw klachten plotseling? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

Hoe vraag ik een test aan?

U kunt op twee manieren een afspraak maken voor een coronatest: online via coronatest.nl (met uw DigiD), of telefonisch via 0800 – 1202.

Waar moet ik heen als ik een testafspraak heb?

De GGD Amsterdam heeft meerdere testlocaties. Tijdens het maken van een afspraak wordt u naar een van deze locaties  verwezen. Let op: het is niet mogelijk om bij een andere testlocatie getest te worden.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt, ontvangt u een afspraakbevestiging met een routebeschrijving. Kunt u deze niet meer vinden? Kijk dan op het overzicht van de testlocaties in Amsterdam.

Ik heb geen afspraakbevestiging ontvangen.

Heeft u de mail met de afspraakbevestiging niet ontvangen? Neem dan contact op met 0800 - 1202.

Hoe kan ik mijn testafspraak afzeggen?

U kunt uw afspraak telefonisch afzeggen via 0800 - 1202.

Ik ben slecht ter been. Kan ik een afspraak maken om thuis een coronatest te doen?

De GGD Amsterdam voert dagelijks een klein aantal thuisbemonsteringen uit. Omdat dit erg arbeidsintensief is, gaat hier een strenge triage aan vooraf.  Wilt u een thuisbemonstering aanvragen? Neem dan contact op met uw eigen huisarts.

Goed om te weten: GGD Amsterdam zet ook testbussen in. Mensen met klachten kunnen zich daar dichtbij huis, gratis en zonder afspraak laten testen.

Lijst

Wanneer ontvang ik de testuitslag en hoe kan ik de uitslag inzien?

Na de coronatest ontvangt u binnen 48 uur de uitslag.

 • Heeft u de testafspraak online gemaakt? Dan kunt u de uitslag inzien op coronatest.nl staat. U ontvangt een e-mail als de testuitslag klaarstaat.
 • Heeft u de testafspraak telefonisch gemaakt? Dan wordt u gebeld over de uitslag (ook in het weekend). Zorg dus dat u telefonisch bereikbaar bent. U kunt bij het maken van de afspraak ook aangeven dat u een e-mail wilt ontvangen als de testuitslag op coronatest.nl staat. In dat geval wordt u niet meer gebeld. Let op: voor het online inzien van de uitslag heeft u een DigiD nodig.

Is de testuitslag positief? Ga dan meteen in isolatie. U wordt zo snel mogelijk gebeld door de GGD Amsterdam.

Op de pagina over testen kunt u meer lezen.

Ik heb nog geen testuitslag ontvangen.

Na de coronatest ontvangt u binnen 48 uur de uitslag. Soms kan het iets langer duren. Dit is afhankelijk van de drukte bij de GGD, de laboratoria en het landelijk callcenter.

Ik kan de testuitslag niet inzien op coronatest.nl.

U ontvangt een e-mail als de testuitslag op coronatest.nl staat. Na het inloggen met uw DigiD kunt u de uitslag inzien.

Heeft u een mail ontvangen dat de testuitslag klaar staat, maar kunt u deze niet inzien? In de veelgestelde vragen van coronatest.nl vindt u verschillende scenario's en bijbehorende oplossingen.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Uw gegevens worden gebruikt om de coronatest te doen en de uitslag te communiceren. Daarbij gaan we heel zorgvuldig om met uw gegevens en houden we ons aan de AVG. Op de website van de GGD GHOR leest u meer over de coronatest en uw privacy.

Lijst

Kinderen en corona(testen)

Lijst

Mag mijn kind met verkoudheidsklachten naar de kinderopvang/basisschool?

Op 8 februari is het thuisblijfbeleid voor kinderen van 0 t/m 12 jaar aangepast. We hebben alle wijzigingen voor u op een rij gezet, zodat u weet waar u aan toe bent.

Op de website van BOINK vindt u een handige beslisboom voor kinderen van 0 jaar tot en met groep 8. Hiermee kunt u kijken of uw neusverkouden kind naar school en/of de kinderopvang kan. Op de beslisboom staat ook  wat er precies onder neusverkouden wordt verstaan.

Twijfelt u aan de klachten of worden de klachten erger, houd uw kind dan thuis totdat (nieuwe) klachten verdwenen zijn. Ouders kunnen bij twijfel altijd overleggen met de jeugdarts.

Wanneer word ik geadviseerd om mijn kind te laten testen?

Er zijn eigenlijk drie situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:

 • Heeft uw kind coronaklachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te
  laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft uw kind thuis en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten.
 • Is uw kind huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest? Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld corona heeft? Dan gaat hij/zij 10 dagen in quarantaine. Zonder klachten kan hij/zij op of na dag 5 een coronatest bij de GGD doen. Is de uitslag van deze test negatief, dan mag uw kind weer naar buiten. Zonder deze test op dag 5 blijft uw kind de volledige 10 dagen in quarantaine. Krijgt uw kind klachten? maak dan direct een afspraak voor een test.
 • Is uw kind een overig contact van iemand die positief is getest? Dan hoeft hij/zij niet in quarantaine. Wel is het dringend advies om uw kind op of rond dag 5 te laten testen, ook zonder klachten. Krijgt uw kind klachten? maak dan direct een afspraak voor een test.

Meer informatie vindt u op de pagina over het test- en thuisblijfbeleid en de pagina over bron- en contactonderzoek op de basisschool en kinderdagopvang.

Kan mijn kind zonder toestemming worden getest?

Nee, kinderen worden niet zonder toestemming getest. U maakt zelf de afspraak voor de coronatest.

Bij kinderen tot 12 jaar beslissen de ouders over de medische zorg. Uw kind heeft wel recht op begrijpelijke informatie over wat er gebeurt en waarom. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar beslissen samen met hun ouders en geven zelf toestemming voor een test. Kinderen vanaf 16 jaar beslissen zelf.

Krijgt u het advies om uw kind te laten testen vanwege een besmetting in de klas/groep of in de directe omgeving? Dan ontvangt u ook uitleg over op welke dag de test het beste kan plaatsvinden. U kunt er ook voor kiezen uw kind niet te laten testen. In dat geval blijft uw kind 10 dagen thuis in quarantaine. Meer informatie over het test- en thuisblijfbeleid vindt u op de pagina over het testbeleid bij kinderen.

Hoe maak ik een testafspraak voor mijn kind?

 • Kinderen 0 t/m 6 jaar: u maakt als ouder/verzorger de testafspraak via GGD Amsterdam 020 - 555 5202.
 • Kinderen 7 t/m 17 jaar: u maakt als ouder/verzorger de afspraak via het landelijke nummer 0800 - 1202. Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan moet uw kind aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen ook zelf bellen met 0800 - 1202 om een afspraak te maken.

Heeft uw kind een DigiD? Dan kunt u ook online een afspraak maken. Op de pagina over het test- en thuisblijfbeleid leest u meer over het testen van kinderen.

Lijst

Er is een coronabesmetting op de school van m'n kind. Wat nu?

De GGD Amsterdam neemt altijd zo snel mogelijk contact op met de positief geteste persoon voor een bron- en contactonderzoek (BCO). Zo willen we de verdere verspreiding van het virus voorkomen. Hoe een BCO precies verloopt, verschilt per leeftijdscategorie. Dit komt door het verschil in regels omtrent het afstand houden tot elkaar.

Op de pagina Scholen en corona vindt u per schooltype (basisschool, voortgezet onderwijs en mbo) de maatregelen die de school en de GGD volgen bij een besmetting op school.

Welke testmethode wordt er bij kinderen gebruikt?

Bij het testen van kinderen werken we bij GGD Amsterdam met een speciaal kinderwattenstaafje. Dit is extra dun en flexibel. Met dit wattenstaafje wordt wat slijm uit mond en neus gehaald om te onderzoeken op het coronavirus.

Vóór de test nemen we altijd wat extra tijd om het kind op z’n gemak te stellen en uit te leggen wat er gaat gebeuren. Er mag één ouder/begeleider bij de test aanwezig zijn. De test zelf is in een paar tellen gebeurd. De meeste kinderen vinden de test een beetje vervelend, maar goed te doen.

Uiteraard blijven we zoeken naar coronatesten die nog minder belastend zijn voor kinderen. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht over het testen van kinderen.

Gebruikt GGD Amsterdam ook sabbelwatten als coronatest?

GGD Amsterdam gebruikt geen sabbelwatten. In de praktijk blijkt vaak dat een kind lang moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen, soms tot wel 20 minuten. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan een test met een wattenstaafje. Bijkomend nadeel van deze methode is dat de testresultaten apart geanalyseerd moeten worden. De testuitslag kan hierdoor langer op zich laten wachten.

Bij het testen van kinderen gebruiken we een speciaal kinderwattenstaafje. Dit is extra dun en flexibel. De meeste kinderen vinden de test een beetje vervelend, maar goed te doen.

Uiteraard blijven we zoeken naar coronatesten die nog minder belastend zijn voor kinderen. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht over het testen van kinderen.

Hoe bereid ik mijn kind voor op de coronatest?

U kunt uw kind op de coronatest voorbereiden door er samen op een rustige en neutrale manier over te praten.

 • U kunt bijvoorbeeld samen de video (YouTube) van het Jeugdjournaal kijken waarin Tamara Seur een coronatest ondergaat. In het filmpje wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.
 • Leg uit dat de GGD-medewerker die de test afneemt een beschermend pak aanheeft, waardoor het gezicht niet goed te zien is.
 • Neem eventueel iets mee om het kind af te leiden.
 • Blijf zelf rustig voor, tijdens en na de coronatest van uw kind.

Lijst

Isolatie, quarantaine en bron- en contactonderzoek

Lijst

Wanneer moet ik in isolatie?

U gaat in isolatie als u positief getest bent. Hierbij de belangrijkste regels voor isolatie op een rij:

 • Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
 • Heb zo min mogelijk contact met uw huisgenoten. Kan het echt niet anders? Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand.
 • Hoest en nies in uw elleboog, was vaak uw handen.
 • Zorg voor een schone kamer, een schoon huis en schone spullen.

Lees de brief van het RIVM over isolatie zorgvuldig door. Op ons YouTube-kanaal staan video's  over isolatie, ook voor jongeren en in het Engels, Turks en Marokkaans.

Ik heb praktische hulp nodig tijdens isolatie.

Als u in isolatie bent, kunt u niet naar buiten om boodschappen te doen of de hond uit te laten. Ook uw huisgenoten mogen niet naar buiten. Heeft u hulp nodig met praktische zaken als boodschappen? Of heeft u behoefte aan een praatje of een luisterend oor? De GGD Amsterdam werkt hiervoor samen met Voor Elkaar In Amsterdam.

U kunt contact opnemen met Voor Elkaar in Amsterdam via 020-7670031. Een overzicht van hulpactiviteiten in uw buurt kunt u vinden op www.voorelkaarinamsterdam.nl.

Wanneer mag ik weer naar buiten?

U mag weer uit isolatie als het minimaal 7 dagen is geleden dat u ziek werd en u bovendien 24 uur geen klachten ((koorts, hoesten, verkoudheid) hebt. Heeft u een verminderde weerstand? Dan mag u pas uit isolatie als  u 24 uur geen klachten meer heeft die passen bij COVID-19 én het minimaal 14 dagen geleden is dat u ziek werd.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie.

Wanneer moet ik in quarantaine?

Quarantaine betekent dat u thuis moet blijven. U gaat in quarantaine als:

Op de website van het RIVM leest u de leefregels voor quarantaine. Door u eraan te houden beschermt u de mensen om u heen.

Ik zit in quarantaine. Wat kan ik wel en niet doen?

Op de website van het RIVM leest u de leefregels voor quarantaine. Door u eraan te houden beschermt u de mensen om u heen.

Onze bron- en contactonderzoekers hebben video's gemaakt. Daarin vertellen ze wat niet mag, maar ook wat wel kan tijdens quarantaine en isolatie. U vindt ze op ons Youtube-kanaal youtube.com/GezondAmsterdam.

Ik zit in quarantaine. Wanneer kan ik me laten testen zonder klachten?

Zit u in quarantaine omdat u in contact bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus? En heeft u geen klachten? Dan kunt u 5 dagen na het laatste contactmoment een coronatest doen. Als de uitslag negatief is en u geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. Het telefoonnummer om een afspraak te maken voor deze test ontvangt u bij het bron- en contactonderzoek.

Drie aandachtspunten:

 • U moet hiervoor een PCR-test doen. Deze test is heel gevoelig en kan het virus al twee dagen vóór de eerste ziektedag aantonen. Omdat bijna iedereen binnen 7 dagen klachten krijgt, is de infectie al vanaf de 5e dag bij bijna iedereen die besmet is geraakt aan te tonen.
 • Eerder dan de 5e dag testen heeft geen zin. Het kan dan namelijk zijn dat u te vroeg test om het virus aan te kunnen tonen in de neus- en keelholte.
 • Krijgt u  na een negatieve uitslag nog klachten, laat je dan opnieuw testen.

Lijst

Ik heb contact gehad met iemand die positief getest is, wat nu?

Wat u moet doen is afhankelijk van de mate van het contact dat u met de besmette persoon heeft gehad. Bij een positieve test start de GGD altijd een bron- en contactonderzoek. Hierbij worden de contacten in 3 groepen verdeeld: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten.

 • Huisgenoten en nauwe contacten gaan in quarantaine tot 10 dagen na het laatste contactmoment. Als ze geen klachten hebben, dan kunnen ze 5 dagen na het laatste risicovolle contact een coronatest doen bij de GGD. Is deze negatief, dan hoeven ze de quarantaine niet af te maken.
 • Overige contacten krijgen het advies om zich aan de coronaregels te blijven houden, goed op hun gezondheid te letten en op korte termijn een afspraak te maken voor een coronatest.
 • Meer informatie leest u op de pagina over het bron- en contactonderzoek.

Onze bron- en contactonderzoekers hebben video's gemaakt. Daarin vertellen ze wat niet mag, maar ook wat wel kan tijdens quarantaine en isolatie. U vindt ze op ons Youtube-kanaal youtube.com/GezondAmsterdam.

Wanneer ben ik een nauw contact?

Nauwe contacten zijn personen buiten het huishouden die op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 m contact hebben gehad met de besmette persoon. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder. Denk aan zoenen of in het gezicht hoesten of niezen.

Op de pagina over het bron- en contactonderzoek vindt u meer informatie. Hier staan ook de regels waar nauwe contacten zich aan moeten houden.

Wanneer ben ik een overig contact?

Overige contacten zijn mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte op meer dan 1,5 meter afstand contact hebben gehad met iemand die positief getest is. Of korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand. Bijvoorbeeld op het werk, in de klas of tijdens het sporten.

Op de pagina over het bron- en contactonderzoek vindt u meer informatie. Hier staan ook de regels waar nauwe contacten zich aan moeten houden.

Ik heb in het buitenland contact gehad met iemand die COVID-19 heeft. Wat nu?

Wanneer iemand is besmet met het coronavirus, wordt bron- en contactonderzoek gedaan. Dit gebeurt in Nederland, maar ook in andere landen. Bij dit onderzoek worden de contacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Alle contacten ontvangen bericht, ook als ze inmiddels in een ander land verblijven.

Bent u onderdeel van een buitenlands bron-en contactonderzoek en verblijft u momenteel in Nederland? Dan valt u onder de Nederlandse regels. Mail naar coronavragen@ggd.amsterdam.nl zodat de GGD u zo goed mogelijk kan informeren. U ontvangt ook leefregels die passen bij de mate van contact die u met de besmette persoon heeft gehad. Krijgt u klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus? Bel dan met 0800 – 1202 om een afspraak te maken voor een gratis coronatest.

Reizen van en naar het buitenland

Lijst

Ik ga op reis en heb een COVID-vrij-verklaring nodig. Waar kan ik deze krijgen?

De GGD geeft geen COVID-vrij-verklaring af. Wanneer u een medisch certificaat/schriftelijk bewijs nodig heeft om naar het buitenland te reizen, verwijzen wij u door naar een commerciële aanbieder.

Voor meer informatie over reizen naar het buitenland kijkt u op antwoorden op uw vragen over reizen van en naar het buitenland.

Kan ik naar het buitenland reizen?

Het advies van de overheid is om in eigen land te blijven. Reist u naar het buitenland, kijk dan vooraf op Nederland wereldwijd. Informeer uzelf goed over de in het land geldende regels, zoals het gebruik van mondkapjes, afstand houden - in sommige landen geldt een minimum van 2 meter - of de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Bedenk ook dat u bij terugkeer uit een gebied met 'oranje' of 'rood' reisadvies 10 dagen in quarantaine moet.

Op Nederland wereldwijd vindt u een overzicht met actuele reisadviezen en antwoorden op de meest gestelde vragen van Nederlanders in het buitenland.

Lijst

Ik kom uit een gebied met een oranje/rood reisadvies. Wat moet ik doen?

Een ‘oranje’ of 'rood' reisadvies betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s in het land zijn of kunnen optreden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen naar deze gebieden te reizen als het echt noodzakelijk is. De actuele reisadviezen vindt u op de website Nederland wereldwijd van de Rijksoverheid.

Reist u terug uit een oranje of rood gebied, dan gaat u bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Dit geldt ook voor uw kinderen. Door quarantaine voorkomt u dat u andere besmet. U beschermt de mensen in uw omgeving.

 • Krijgt u tijdens uw quarantaine klachten die passen bij het coronavirus? Laat u dan zo snel mogelijk testen. De afspraak voor de test kunt u online of telefonisch maken.
 • Heeft u geen klachten? Dan kunt u op de 5e dag na terugkomst in Nederland een coronatest doen. Is de uitslag negatief, dan mag u weer naar buiten. De testafspraak kunt u online of telefonisch maken.

Information in English on arriving from an area with an orange or red travel advisory

Moet ik ook in quarantaine als ik op doorreis ben?

Op de website van de Rijksoverheid leest u welke regels van toepassing zijn als u op doorreis bent door een gebied waarvoor quarantaine geldt.

Lijst

Overige vragen

Lijst

Hoe zorg ik dat ik niet besmet word?

Houd 1,5 meter afstand tot elkaar, vermijd drukke plekken, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak uw handen met water en zeep voor minstens 20 seconden. Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen. Dit zijn enkele van de basisregels die in Nederland gelden. Op de ;website van de Rijksoverheid kunt u alle basisregels en de gezondheidsadviezen nalezen.

Hoe regel ik persoonlijke beschermingsmiddelen voor mijn mantelzorger?

Uw huisarts kan op uw naam een elektronisch recept uitschrijven. Daarmee kan uw mantelzorger gratis een pakket ophalen bij de apotheek of dit laten bezorgen. Het pakket bevat: handschoenen, mondneusmaskers, halterschorten, een bril en een flacon desinfectans. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Kan ik op bezoek bij familie, vrienden en/of ouderen?

Ja, dat kan. Er mogen maximaal 2 personen op bezoek. Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee voor het maximum aantal bezoekers. Extra aandachtspunten zijn:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen.
 • Gaat u op bezoek bij mensen die tot een risicogroep behoren, dan is het extra belangrijk de basisregels goed op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden.
 • Maak duidelijke afspraken met elkaar en bespreek vooraf of iemand klachten heeft. Als bezoekers of ouderen verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid hebben, stel het bezoek dan uit. Als het bezoek buiten kan, dan is dat beter dan binnen.

Lees meer op de website van het RIVM.

Lijst

Hoe weet ik of ik tot een kwetsbare groep behoor?

Sommige mensen lopen een groter risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Dit zijn de risicogroepen. U zit in een risicogroep wanneer u:

 • ouder bent dan 70 jaar, zeker wanneer u minder zelfredzaam bent. Kwetsbare ouderen die meer moeite hebben met zelfredzaamheid lopen meer risico dan vitale ouderen.
 • tussen de 18-70 bent en een verminderde weerstand of onderliggende aandoening hebt.

Het RIVM geeft een uitgebreid overzicht van de risicogroepen voor het coronavirus. Om de risicogroepen en elkaar te beschermen is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de basisregels die in Nederland gelden.

Aan welke regels moet ik mij houden als ik tot een kwetsbare groep behoor?

We raden mensen uit risicogroepen aan om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen. Ook voor bezoekers van mensen die tot een risicogroep behoren is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen.

Meer informatie voor risicogroepen vindt u op de website van het RIVM.

Hoe zit het met herbesmetting met het coronavirus?

Ook in Nederland zijn meldingen van mensen die mogelijk een tweede keer besmet zijn met het coronavirus. Omdat we met een nieuw virus te maken hebben, is het nog niet mogelijk om harde conclusies te trekken over herbesmetting en immuniteit. Hiervoor is het aantal meldingen nog te laag.

We weten op dit moment nog niet of mensen voldoende afweer opbouwen tegen het virus als zij besmet zijn geweest, hoe lang ze dan beschermd zijn en hoe besmettelijk ze dan zijn. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Het blijft dus belangrijk om de richtlijnen te blijven volgen, ook als u eerder al besmet bent geweest met het coronavirus.

Heeft u klachten? Blijf thuis en volg onderstaand advies:

 • Is het langer dan 8 weken geleden dat u besmet was met het coronavirus (eerste ziektedag)? Blijf thuis en laat u opnieuw testen bij GGD Amsterdam.
 • Is het minder dan 8 weken geleden dat u besmet was met het coronavirus? Blijf thuis en neem contact op met GGD Amsterdam, zodat kan worden beoordeeld of u zich opnieuw moet laten testen. De kans op herbesmetting binnen een periode van 8 weken is klein, maar een test kan in sommige gevallen nodig zijn.

Hoe werkt de CoronaMelder app?

Vanaf zaterdag 10 oktober kunt u de CoronaMelder app in heel Nederland gebruiken. Heeft u vragen over het installeren of de veiligheid van de app? Neem dan contact op met de helpdesk op 0800 - 1280. Meer informatie vindt u ook bij de veelgestelde vragen op de website van de CoronaMelder.

Lijst

Meer informatie

Staat uw vraag er niet tussen?

 • Neem contact op met de GGD Amsterdam.
 • Bel het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: 0800-1351 (bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
 • Kijk op de website van de Rijksoverheid.