Pad tot huidige pagina

Veelgestelde vragen over het coronavirus (COVID-19)

Lijst

Heeft u een vraag over het coronavirus? U vindt hier de meest gestelde vragen aan GGD Amsterdam plus de bijbehorende antwoorden. Het kan goed zijn dat uw vraag er ook tussen staat. Is dat niet het geval, neem dan contact met ons op.

Vragen over coronavaccins en vaccinatie

We krijgen veel vragen binnen over coronavaccins en de vaccinatie in ons land. Veel mensen willen bijvoorbeeld weten wanneer ze aan de beurt zijn en of ze gevaccineerd kunnen worden als ze bepaalde medicijnen gebruiken. Daarom hebben we een aantal goede informatiebronnen op een rij gezet. Hier vindt u het antwoord op deze en vele andere vragen over de coronavaccins.

Afbeelding

Het coronavaccin Pfizer/BioNTech in een flesje.

Coronatesten

Wanneer testen?

Bij welke klachten moet ik me laten testen?

Heeft u klachten  als neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts?  Of ruikt of proeft u plotseling minder? Dit kan erop wijzen dat u COVID-19 heeft, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Blijf daarom thuis en maak een afspraak voor een coronatest.

Testen is belangrijk, zo voorkomt u dat u vrienden en familie besmet. U blijft in ieder geval thuis totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is belangrijk omdat u het virus dan niet verder kan verspreiden. Op de pagina over testen vindt u meer informatie.

Let op: heeft u ernstige/acute klachten of verergeren uw klachten plotseling? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

Ik heb verkoudheidsklachten EN koorts (38 °C of hoger) en/of benauwdheid. Wat moet ik doen?

Als u verkoudheidsklachten heeft in combinatie met koorts en/of benauwdheid blijft u thuis. U kunt een afspraak maken voor een coronatest. U blijft thuis totdat de uitslag van de test bekend is.

Als u huisgenoten heeft, mogen die ook niet meer naar buiten totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is belangrijk zodat u en eventueel uw huisgenoten het virus dan niet verder verspreiden. Vraag iemand anders om boodschappen voor u te doen, of laat ze bezorgen. U en uw huisgenoten moeten thuis in isolatie. Op de website van het RIVM leest u meer over COVID-19.

Let op: heeft u ernstige/acute klachten of verergeren uw klachten plotseling? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts.

Testuitslag

Wanneer ontvang ik de testuitslag en hoe kan ik de uitslag inzien?

Na de coronatest ontvangt u binnen 48 uur de uitslag.

 • Heeft u de testafspraak online gemaakt? Dan kunt u de uitslag inzien op coronatest.nl staat. U ontvangt een e-mail als de testuitslag klaarstaat.
 • Heeft u de testafspraak telefonisch gemaakt? Dan wordt u gebeld over de uitslag (ook in het weekend). Zorg dus dat u telefonisch bereikbaar bent. U kunt bij het maken van de afspraak ook aangeven dat u een e-mail wilt ontvangen als de testuitslag op coronatest.nl staat. In dat geval wordt u niet meer gebeld. Let op: voor het online inzien van de uitslag heeft u een DigiD nodig.

Is de testuitslag positief? Ga dan meteen in isolatie. U wordt zo snel mogelijk gebeld door de GGD Amsterdam.

Op de pagina over testen kunt u meer lezen.

Ik heb nog geen testuitslag ontvangen.

Na de coronatest ontvangt u binnen 48 uur de uitslag. Soms kan het iets langer duren. Dit is afhankelijk van de drukte bij de GGD, de laboratoria en het landelijk callcenter.

Ik kan de testuitslag niet inzien op coronatest.nl.

U ontvangt een e-mail als de testuitslag op coronatest.nl staat. Na het inloggen met uw DigiD kunt u de uitslag inzien.

Heeft u een mail ontvangen dat de testuitslag klaar staat, maar kunt u deze niet inzien? In de veelgestelde vragen van coronatest.nl vindt u verschillende scenario's en bijbehorende oplossingen.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Uw gegevens worden gebruikt om de coronatest te doen en de uitslag te communiceren. Daarbij gaan we heel zorgvuldig om met uw gegevens en houden we ons aan de AVG. Op de website van de GGD GHOR leest u meer over de coronatest en uw privacy.

Testafspraak

Hoe vraag ik een test aan?

U kunt op twee manieren een afspraak maken voor een coronatest: online via coronatest.nl (met uw DigiD), of telefonisch via 0800 – 1202.

Waar moet ik heen als ik een testafspraak heb?

De GGD Amsterdam heeft meerdere testlocaties. Tijdens het maken van een afspraak wordt u naar een van deze locaties  verwezen. Let op: het is niet mogelijk om bij een andere testlocatie getest te worden.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt, ontvangt u een afspraakbevestiging met een routebeschrijving. Kunt u deze niet meer vinden? Kijk dan op het overzicht van de testlocaties in Amsterdam.

Ik heb geen afspraakbevestiging ontvangen.

Heeft u de mail met de afspraakbevestiging niet ontvangen? Neem dan contact op met 0800 - 1202.

Hoe kan ik mijn testafspraak afzeggen?

U kunt uw afspraak telefonisch afzeggen via 0800 - 1202.

Ik ben slecht ter been. Kan ik een afspraak maken om thuis een coronatest te doen?

De GGD Amsterdam voert dagelijks een klein aantal thuisbemonsteringen uit. Omdat dit erg arbeidsintensief is, gaat hier een strenge triage aan vooraf.  Wilt u een thuisbemonstering aanvragen? Neem dan contact op met uw eigen huisarts.

Goed om te weten: GGD Amsterdam zet ook testbussen in. Mensen met klachten kunnen zich daar dichtbij huis, gratis en zonder afspraak laten testen.

Isolatie en quarantaine

Isolatie

Wanneer moet ik in isolatie?

U gaat in isolatie als u positief getest bent. Hierbij de belangrijkste regels voor isolatie op een rij:

 • Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
 • Heb zo min mogelijk contact met uw huisgenoten. Kan het echt niet anders? Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand.
 • Hoest en nies in uw elleboog, was vaak uw handen.
 • Zorg voor een schone kamer, een schoon huis en schone spullen.

Lees de brief van het RIVM over isolatie zorgvuldig door. Op ons YouTube-kanaal staan video's  over isolatie, ook voor jongeren en in het Engels, Turks en Marokkaans.

Ik heb praktische hulp nodig tijdens isolatie.

Als u in isolatie bent, kunt u niet naar buiten om boodschappen te doen of de hond uit te laten. Ook uw huisgenoten mogen niet naar buiten. Heeft u hulp nodig met praktische zaken als boodschappen? Of heeft u behoefte aan een praatje of een luisterend oor? De GGD Amsterdam werkt hiervoor samen met Voor Elkaar In Amsterdam.

U kunt contact opnemen met Voor Elkaar in Amsterdam via 020-7670031. Een overzicht van hulpactiviteiten in uw buurt kunt u vinden op www.voorelkaarinamsterdam.nl.

Wanneer mag ik weer naar buiten?

U mag weer uit isolatie als het minimaal 7 dagen is geleden dat u ziek werd en u bovendien 24 uur geen klachten ((koorts, hoesten, verkoudheid) hebt. Heeft u een verminderde weerstand? Dan mag u pas uit isolatie als  u 24 uur geen klachten meer heeft die passen bij COVID-19 én het minimaal 14 dagen geleden is dat u ziek werd.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie.

Quarantaine

Ik zit in quarantaine. Wanneer kan ik me laten testen zonder klachten?

Zit u in quarantaine omdat u in contact bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus? En heeft u geen klachten? Dan kunt u 5 dagen na het laatste contactmoment een coronatest doen. Als de uitslag negatief is en u geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. Het telefoonnummer om een afspraak te maken voor deze test ontvangt u bij het bron- en contactonderzoek.

Drie aandachtspunten:

 • U moet hiervoor een PCR-test doen. Deze test is heel gevoelig en kan het virus al twee dagen vóór de eerste ziektedag aantonen. Omdat bijna iedereen binnen 7 dagen klachten krijgt, is de infectie al vanaf de 5e dag bij bijna iedereen die besmet is geraakt aan te tonen.
 • Eerder dan de 5e dag testen heeft geen zin. Het kan dan namelijk zijn dat u te vroeg test om het virus aan te kunnen tonen in de neus- en keelholte.
 • Krijgt u  na een negatieve uitslag nog klachten, laat je dan opnieuw testen.

Wanneer moet ik in quarantaine?

Quarantaine betekent dat u thuis moet blijven. U gaat in quarantaine als:

Op de website van het RIVM leest u de leefregels voor quarantaine. Door u eraan te houden beschermt u de mensen om u heen.

Ik zit in quarantaine. Wat kan ik wel en niet doen?

Op de website van het RIVM leest u de leefregels voor quarantaine. Door u eraan te houden beschermt u de mensen om u heen.

Onze bron- en contactonderzoekers hebben video's gemaakt. Daarin vertellen ze wat niet mag, maar ook wat wel kan tijdens quarantaine en isolatie. U vindt ze op ons Youtube-kanaal youtube.com/GezondAmsterdam.

Contact met iemand die positief getest is

Ik ben in contact geweest met iemand die positief getest is, wat moet ik doen?

Wat u moet doen is afhankelijk van de mate van het contact dat u met de besmette persoon heeft gehad. Bij een positieve test start de GGD altijd een bron- en contactonderzoek. Hierbij worden de contacten in 3 groepen verdeeld: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten.

Onze bron- en contactonderzoekers hebben video's gemaakt. Daarin vertellen ze wat niet mag, maar ook wat wel kan tijdens quarantaine en isolatie. U vindt ze op ons Youtube-kanaal youtube.com/GezondAmsterdam.

Wanneer ben ik een nauw contact?

Nauwe contacten zijn personen buiten het huishouden die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 m contact hebben gehad met de besmette persoon. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder. Denk aan zoenen of in het gezicht hoesten of niezen.

Op de pagina over het bron- en contactonderzoek vindt u meer informatie. Hier staan ook de regels waar nauwe contacten zich aan moeten houden.

Wanneer ben ik een overig contact?

Overige contacten zijn mensen die langer dan 15 minuten contact hebben gehad, maar wel op minimaal 1,5 m afstand. Bijvoorbeeld op het werk, in de klas of tijdens het sporten.

Op de pagina over het bron- en contactonderzoek vindt u meer informatie. Hier staan ook de regels waar nauwe contacten zich aan moeten houden.

Ik krijg bericht dat ik in het buitenland contact heb gehad met iemand die COVID-19 heeft. Wat nu?

Wanneer iemand is besmet met het coronavirus, wordt bron- en contactonderzoek gedaan. Dit gebeurt in Nederland, maar ook in andere landen. Bij dit onderzoek worden de contacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Alle contacten ontvangen bericht, ook als ze inmiddels in een ander land verblijven.

Bent u onderdeel van een buitenlands bron-en contactonderzoek en verblijft u momenteel in Nederland? Dan valt u onder de Nederlandse regels. Mail naar coronavragen@ggd.amsterdam.nl zodat de GGD u zo goed mogelijk kan informeren. U ontvangt ook leefregels die passen bij de mate van contact die u met de besmette persoon heeft gehad. Krijgt u klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus? Bel dan met 0800 – 1202 om een afspraak te maken voor een gratis coronatest.

Er is een coronabesmetting op de school van m'n kind. Wat nu?

De GGD Amsterdam neemt altijd zo snel mogelijk contact op met de positief geteste persoon voor een bron- en contactonderzoek (BCO). Zo willen we de verdere verspreiding van het virus voorkomen. Hoe een BCO precies verloopt, verschilt per leeftijdscategorie. Dit komt door het verschil in regels omtrent het afstand houden tot elkaar.

Op de pagina Scholen en corona vindt u per schooltype (basisschool, voortgezet onderwijs en mbo) de maatregelen die de school en de GGD volgen bij een besmetting op school.

Reizen van en naar het buitenland

Lijst

Waarmee moet ik rekening houden als ik naar het buitenland reis?

Het advies van de overheid is om in eigen land te blijven. Reist u naar het buitenland, kijk dan vooraf op Nederland wereldwijd. Informeer uzelf goed over de in het land geldende regels, zoals het gebruik van mondkapjes, afstand houden - in sommige landen geldt een minimum van 2 meter - of de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Op Nederland wereldwijd vindt u een overzicht met actuele reisadviezen en antwoorden op de meest gestelde vragen van Nederlanders in het buitenland.

Ik ga op reis en heb een COVID-vrij-verklaring nodig. Waar kan ik deze krijgen?

De GGD test alleen mensen met klachten en geeft geen COVID-vrij-verklaring af. Wanneer u geen klachten heeft maar een medisch certificaat/schriftelijk bewijs nodig heeft om naar het buitenland te reizen, verwijzen wij u door naar de KLM Health Services.

Voor meer informatie over reizen naar het buitenland kijkt u op antwoorden op uw vragen over reizen van en naar het buitenland.

Lijst

Ik kom terug uit een gebied met een oranje reisadvies. Wat moet ik doen?

Een ‘oranje’ reisadvies betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s in het land zijn of kunnen optreden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert dan ook om alleen naar deze gebieden te reizen als het echt noodzakelijk is. De actuele reisadviezen vindt u op de website Nederland wereldwijd van de Rijksoverheid.

Reizigers die terugkomen uit deze gebieden wordt dringend verzocht om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Krijgt u tijdens uw quarantaine klachten die passen bij het coronavirus? Laat u dan testen. De afspraak voor de test kunt u online of telefonisch maken.

Kinderen

Kinderen tot en met 12 jaar mogen wel naar school, de kinderopvang (waaronder buitenschoolse opvang) en aan sportactiviteiten deelnemen als ze geen gezondheidsklachten hebben. Meer informatie vindt u op de website van Rijksoverheid veelgestelde vragen over de quarantaineregels voor schoolgaande kinderen.

Let op: een coronatest doen bij thuiskomst is géén vervanging van de quarantaine. Het coronavirus heeft een incubatietijd van 7 tot 14 dagen. Dit betekent dat het tot 2 weken kan duren voor u klachten krijgt. Uit bron- en contactonderzoek blijkt dat bij 99% van de contacten die klachten krijgt, dit gebeurt binnen 10 dagen na het laatste contact. Daarom is per 19 augustus de quarantainetijd verkort tot 10 dagen. Mocht u het virus hebben opgelopen, dan kunt u door 10 dagen  in quarantaine te gaan voorkomen dat u mensen om u heen besmet.

Information in English on arriving from an area with an orange or red travel advisory

Moet ik ook in quarantaine als ik op doorreis ben?

Op de website van de Rijksoverheid leest u welke regels van toepassing zijn als u op doorreis bent door een gebied waarvoor quarantaine geldt.

Overige vragen

Lijst

Hoe zorg ik dat ik niet besmet word?

Houd 1,5 meter afstand tot elkaar, vermijd drukke plekken, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak uw handen met water en zeep voor minstens 20 seconden. Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen. Dit zijn enkele van de basisregels die in Nederland gelden. Op de ;website van de Rijksoverheid kunt u alle basisregels en de gezondheidsadviezen nalezen.

Hoe regel ik persoonlijke beschermingsmiddelen voor mijn mantelzorger?

Uw huisarts kan op uw naam een elektronisch recept uitschrijven. Daarmee kan uw mantelzorger gratis een pakket ophalen bij de apotheek of dit laten bezorgen. Het pakket bevat: handschoenen, mondneusmaskers, halterschorten, een bril en een flacon desinfectans. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hoe werkt de CoronaMelder app?

Vanaf zaterdag 10 oktober kunt u de CoronaMelder app in heel Nederland gebruiken. Heeft u vragen over het installeren of de veiligheid van de app? Neem dan contact op met de helpdesk op 0800 - 1280. Meer informatie vindt u ook bij de veelgestelde vragen op de website van de CoronaMelder.

Kan ik op bezoek bij familie, vrienden en/of ouderen?

Ja, dat kan. Er mogen maximaal 2 personen op bezoek. Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee voor het maximum aantal bezoekers. Extra aandachtspunten zijn:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen.
 • Gaat u op bezoek bij mensen die tot een risicogroep behoren, dan is het extra belangrijk de basisregels goed op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden.
 • Maak duidelijke afspraken met elkaar en bespreek vooraf of iemand klachten heeft. Als bezoekers of ouderen verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid hebben, stel het bezoek dan uit. Als het bezoek buiten kan, dan is dat beter dan binnen.

Lees meer op de website van het RIVM.

Herbesmetting

Hoe zit het met herbesmetting met het coronavirus?

Ook in Nederland zijn meldingen van mensen die mogelijk een tweede keer besmet zijn met het coronavirus. Omdat we met een nieuw virus te maken hebben, is het nog niet mogelijk om harde conclusies te trekken over herbesmetting en immuniteit. Hiervoor is het aantal meldingen nog te laag.

We weten op dit moment nog niet of mensen voldoende afweer opbouwen tegen het virus als zij besmet zijn geweest, hoe lang ze dan beschermd zijn en hoe besmettelijk ze dan zijn. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Het blijft dus belangrijk om de richtlijnen te blijven volgen, ook als u eerder al besmet bent geweest met het coronavirus.

Heeft u klachten? Blijf thuis en volg onderstaand advies:

 • Is het langer dan 8 weken geleden dat u besmet was met het coronavirus (eerste ziektedag)? Blijf thuis en laat u opnieuw testen bij GGD Amsterdam.
 • Is het minder dan 8 weken geleden dat u besmet was met het coronavirus? Blijf thuis en neem contact op met GGD Amsterdam, zodat kan worden beoordeeld of u zich opnieuw moet laten testen. De kans op herbesmetting binnen een periode van 8 weken is klein, maar een test kan in sommige gevallen nodig zijn.

Lijst

Kwetsbare groepen

Hoe weet ik of ik tot een kwetsbare groep behoor?

Sommige mensen lopen een groter risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Dit zijn de risicogroepen. U zit in een risicogroep wanneer u:

 • ouder bent dan 70 jaar, zeker wanneer u minder zelfredzaam bent. Kwetsbare ouderen die meer moeite hebben met zelfredzaamheid lopen meer risico dan vitale ouderen.
 • tussen de 18-70 bent en een verminderde weerstand of onderliggende aandoening hebt.

Het RIVM geeft een uitgebreid overzicht van de risicogroepen voor het coronavirus. Om de risicogroepen en elkaar te beschermen is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de basisregels die in Nederland gelden.

Aan welke regels moet ik mij houden als ik tot een kwetsbare groep behoor?

We raden mensen uit risicogroepen aan om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen. Ook voor bezoekers van mensen die tot een risicogroep behoren is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen.

Meer informatie voor risicogroepen vindt u op de website van het RIVM.

Kinderen

Mag mijn kind met verkoudheidsklachten naar de kinderopvang/basisschool?

Op de website van BOINK vindt u een handige beslisboom voor kinderen van 0 jaar tot en met groep 8. Hiermee kunt u kijken of uw neusverkouden kind naar school en/of de kinderopvang kan. Op de beslisboom staat ook  wat er precies onder neusverkouden wordt verstaan.

Twijfelt u aan de klachten of worden de klachten erger, houd uw kind dan thuis totdat (nieuwe) klachten verdwenen zijn. Ouders kunnen bij twijfel altijd overleggen met de jeugdarts.

Kan ik mijn kind laten testen op corona?

Uit onderzoek blijkt dat er weinig kinderen besmet zijn met het coronavirus. Ook spelen zij slechts een kleine rol in de verspreiding: overdracht tussen kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen komt niet zo vaak voor.  Meer informatie vindt u op de pagina over het testbeleid bij kinderen.

Meer informatie

Staat uw vraag er niet tussen?

 • Neem contact op met de GGD Amsterdam.
 • Bel het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: 0800-1351 (bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
 • Kijk op de website van de Rijksoverheid.