Pad tot huidige pagina

Meestgestelde vragen over coronavaccinatie

Lijst

Heeft u een vraag over de coronaprik? U vindt hier de meestgestelde vragen aan GGD Amsterdam over de coronavaccins en het vaccineren, plus de bijbehorende antwoorden. Hopelijk staat uw vraag er ook tussen. Is dat niet het geval, neem dan contact met ons op.

Afbeelding

Een vrouw wordt door GGD Amsterdam gevaccineerd in AFAS Live

Over de coronavaccins

Lijst

Kan ik zelf het vaccin kiezen?

Ja, als u zonder afspraak komt voor uw 1e vaccinatie kunt u kiezen tussen het vaccin van Janssen (1 prik) en dat van BioNTech/Pfizer (2 prikken).

De geregistreerde COVID-19-vaccins beschermen allemaal heel goed tegen ernstige COVID-19. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de veiligheid van de vaccins.

De vaccins zijn zo snel ontwikkeld. Zijn ze wel veilig?

Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Er zijn een paar redenen waarom de ontwikkeling zo snel kon gaan. Het coronavirus is een wereldwijd probleem. Veel onderzoekers hebben daarom veel tijd gestoken in de ontwikkeling van coronavaccins. Gelukkig was er al voorkennis: het coronavirus lijkt op eerdere virussen. En de manier waarop de vaccins werken is ook al eerder getest.

Experts vertellen meer over de snelle ontwikkeling en de veiligheid van de vaccins.

Hoe zit het met coronavaccins en vruchtbaarheid en zwangerschap?

Coronavaccins hebben geen invloed op de vruchtbaarheid. U bent na vaccinatie niet minder vruchtbaar dan daarvoor. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren als zij hiervoor een oproep krijgen. Bij voorkeur met een mRNA-vaccin. Dit zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Lees ook het interview met Sam Schoenmakers, gynaecoloog bij het Erasmus MC in Rotterdam en lid van de Gezondheidsraad.

Wat zit er precies in de vaccins?

Dit kunt u nalezen in de officiële bijsluiters.

Zijn de coronavaccins halal en koosjer?

Ja, alle coronavaccins zijn halal en koosjer. De vaccins bevatten geen dierlijke producten, zoals gelatine.

Lijst

Hoe goed beschermen de verschillende vaccins?

Alle coronavaccins beschermen heel goed tegen ernstige vormen van corona. De kans dat u na vaccinatie ziek wordt, is heel klein, maar niet nul. Gelukkig blijkt uit onderzoeken dat mensen die na vaccinatie toch corona kregen minder ernstig ziek werden. Het verschil tussen de vaccins is vooral de bescherming bij mildere vormen van corona.

Op de website van het RIVM wordt helder uitgelegd hoe effectief de verschillende coronavaccins zijn, en wat dit precies betekent.

Beschermen de vaccins ook tegen andere varianten?

Het is normaal dat virussen continu veranderen. Meestal gaat het om kleine veranderingen in het virus. Als er varianten van het virus zijn, dan worden die wereldwijd onderzocht om te beoordelen hoe ze reageren op de vaccins. Als een vaccin iets minder goed werkt tegen een variant, kan dat vaccin nog steeds bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte.

Hoe lang beschermen de coronavaccins?

We weten nog niet precies hoe lang de vaccins beschermen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Wanneer ben ik volledig beschermd na mijn vaccinatie?

De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties voor een goede bescherming. U bent 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins van Moderna en AstraZeneca) na de 2de prik goed beschermd tegen het coronavirus.

Soms is 1 vaccinatie voldoende. Dat is zo als u het vaccin van Janssen krijgt. Of wanneer u de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad. In deze gevallen bent u ook 2 weken na de prik goed beschermd tegen het coronavirus. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Een vaccinatie zet uw afweersysteem aan het werk. Hierdoor kunt u na de coronaprik, net als bij andere vaccinaties, bijwerkingen ervaren. De meest voorkomende bijwerkingen zijn reacties op de plek van de prik (pijn, rood of zwelling). Verder kunt u klachten krijgen die lijken op griep, zoals verhoging, koorts, spierpijn of hoofdpijn. Meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen. De onafhankelijke organisatie Lareb houdt bijwerkingen bij.


Over het vaccineren

Lijst

Ik ben positief getest voor COVID-19. Kan ik nu gevaccineerd worden?

Als u positief bent getest op het coronavirus, moet u 8 weken wachten voordat u een coronavaccinatie kunt halen. Het maakt hierbij niet uit of u wel of geen klachten heeft (gehad).

Waarom krijg ik maar 1 prik als ik corona heb gehad?

Het RIVM geeft aan dat 1 prik genoeg is voor mensen die het coronavirus hebben gehad. Een uitzondering vormen:

  • Mensen, geboren in 1941 of eerder (80-plussers);
  • Mensen met een verminderde weerstand als gevolg van een chronische ziekte of gebruik van afweer onderdrukkende medicijnen.

Zij moeten altijd twee vaccinatie krijgen, ook als zij eerder positief getest zijn.

Meer informatie leest u op de website van het RIVM. Goed om te weten: een vaccinatie met Janssen bestaat altijd uit 1 prik. Daardoor maakt het bij het Janssen-vaccin dus niet uit of u wel of geen corona heeft gehad.

Ik heb een vraag over mijn gezondheid en coronavaccinatie.

Voor medische vragen kunt u het beste bellen met de GGD Medische Informatielijn Vaccineren. Het telefoonnummer vindt u op de gezondheidsverklaring die bij de uitnodiging zit.

Kan ik na vaccinatie nog iemand besmetten?

Na vaccinatie kunt u wel besmet raken, maar de kans dat u zelf besmettelijk wordt is klein. Kleiner dan wanneer u niet gevaccineerd bent. Daarom hoeven mensen die gevaccineerd zijn niet in quarantaine na contact met een besmettelijk persoon.

Er zijn een aantal studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert. De Gezondheidsraad heeft hier een document over gepubliceerd.

Krijg ik een vaccinatiebewijs na de vaccinatie?

Na iedere vaccinatie krijgt u een bevestiging mee dat u de vaccinatie hebt gehad. Lees meer over het vaccinatiebewijs op de website van de Rijksoverheid.

Lijst

Waarom krijgen mensen boven de 60 jaar AstraZeneca?

De kans op ernstige bijwerkingen bij AstraZeneca is heel erg klein. Voor mensen boven de 60 jaar is het risico om heel erg ziek te worden van corona veel groter. Bekijk de video (YouTube) voor meer uitleg.

Waarom ontvang ik meerdere uitnodigingen?

Iedereen ontvangt een uitnodiging als hij of zij op basis van uw leeftijd aan de beurt is. Valt u daarnaast ook in een speciale groep, dan ontvangt u daar ook een uitnodiging voor. Bijvoorbeeld omdat u in de zorg werkt, of omdat u voorrang krijgt op basis van medische indicatie.

In principe kunt u zelf kiezen op welke oproep u reageert. Het is wel belangrijk dat u de 1e en de 2e prik bij dezelfde organisatie neemt: dus beide prikken bij een GGD-locatie, uw huisarts of het ziekenhuis.

Let op: de uitzondering hierop is de medische indicatie. Heeft u een persoonlijke uitnodigingsbrief van het RIVM ontvangen uit naam van uw huisarts? Of een oproep van uw medisch specialist? Dan gaat deze oproep voor! Bel het nummer uit die brief om een afspraak te maken.

Waarom zou ik me laten vaccineren als ik zelf niet kwetsbaar ben en dus waarschijnlijk niet echt ziek word?

Een vaccinatie beschermt niet alleen uzelf maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen. Als iedereen zich laat vaccineren kan het coronavirus niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap onze vrijheid terug.

Ik heb een afspraak om binnenkort gevaccineerd te worden. Ik weet niet met welk vaccin. Hoe kom ik daarachter?

Zodra u een afspraak heeft gemaakt voor een vaccinatie bij de GGD, krijgt u per e-mail een afspraakbevestiging. Daarin staat meer informatie over het vaccin dat u krijgt. Krijgt u het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna, dan staat in de afspraakbevestiging dat u een mRNA-vaccin ontvangt.


Afbeelding

Meer informatie

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact op met een van onderstaande nummers. We helpen u graag verder.

  • 0800 - 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur): algemene vragen, bijvoorbeeld als u wilt weten welk vaccin u krijgt.
  • 020 - 555 5202 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur) of coronavragen@ggd.amsterdam.nl: vragen voor GGD Amsterdam.
  • Heeft u vragen over uw eigen gezondheid en vaccineren: neem contact op met de GGD Medische Informatielijn Vaccineren. Het telefoonnummer staat op de gezondheidsverklaring die bij de uitnodiging zit.