Pad tot huidige pagina

Vruchtbaarheid en het coronavaccin

Neem je de coronaprik en wil je zwanger worden? Dan hoef je je geen zorgen te maken. De prik is veilig. En je wordt er niet onvruchtbaar van. Ook wanneer je al zwanger bent kan je het vaccin nemen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek te worden door corona. Dit kan gevolgen hebben voor jezelf en je kind. Neem daarom ook de boosterprik als je hiervoor een uitnodiging hebt gekregen. De coronaprik heeft geen invloed op de gezondheid van de baby.

Livestream over zwangerschap/ vruchtbaarheid en coronavaccinaties

NVOG, KNOV en het ministerie van VWS organiseerden een livestream over zwangerschap/vruchtbaarheid en coronavaccinaties. Terugkijken kan op de website van de NVOG: https://www.nvog.nl/livestream/.

Vruchtbaarheid en het vaccin

De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Het heeft geen invloed op de vorming van de placenta. Ook wanneer je in een IVF-traject zit heeft het vaccin geen invloed op de vruchtbaarheid. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin.

Zwangerschap en het vaccin

Tijdens de hele zwangerschap kan je veilig een coronaprik krijgen. Er is geen reden om aan te nemen dat in de eerste 12 weken van de zwangerschap complicaties kunnen ontstaan. Liever geen prik in de eerste 12 weken? Je kan er ook voor kiezen om de vaccinatie uit te stellen. Het advies is wel om dat niet pas aan het einde van de zwangerschap te doen. De antistoffen komen van de moeder via de placenta bij de baby. Hierdoor zijn zij beschermd tegen infectieziekten.