Pad tot huidige pagina

Webinar arbeidsmigranten

Op 27 juli 2021 organiseerde de GGD Amsterdam een webinar voor uitzendbureaus  en werkgevers  over coronavaccinaties voor arbeidsmigranten.

Hieronder enkele vragen die tijdens het webinar aan bod kwamen.

Hoe kunnen arbeidsmigranten hun vaccinatie regelen?

U kunt een groepsafspraak maken:

 • Arbeidsmigranten kunnen in groepen langskomen
  In samenwerking met de GGD Amsterdam-Amstelland kunt u als werkgever en/of uitzendbureau arbeidsmigranten uitnodigen voor een vaccinatie en hen gecoördineerd in groepen naar de vaccinatielocaties brengen.
  Wij hebben informatie en registratiemateriaal in meerdere talen.
  Aanmelden hiervoor kan via groepsvaccineren@ggd.amsterdam.nl, vermeld hierbij graag: aantal geïnteresseerden, gewenste dag en tijdstip, behoefte aan tolk.

Verder zijn er ook mogelijkheden voor individuen:

 • Individueel afspraak maken: Arbeidsmigranten kunnen bellen naar 020-5555202 om een afspraak te maken voor een vaccinatie. Dit kan ook via een tolk. Zij spreken dan een dag en tijdstip af bij een GGD locatie in Amsterdam of Amstelveen. Dit is mogelijk met of zonder BSN. Voor een vaccinatie bij GGD locatie Schiphol moet gebeld worden met 0800-7070.
 • Individueel zonder afspraak: Arbeidsmigranten kunnen zonder afspraak deze locaties komen als zij nog niet eerder zijn gevaccineerd tegen corona. Dit is mogelijk met of zonder BSN. Kijk online om te zien tot wanneer deze locaties te bezoeken zijn.

Welk merk vaccinatie krijgen arbeidsmigranten? Kunnen zij zelf een merk kiezen?

Arbeidsmigranten kunnen zelf kiezen of ze het Janssen vaccin of een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna) willen. Als je Janssen kiest krijg je 1 prik. Als je mRNA kiest krijg je 2 keer een prik, je moet dan een tweede afspraak maken en na een paar weken terug komen.

Hoe worden de vaccinaties voor arbeidsmigranten geregistreerd in de systemen?

De GGD registreert je naam, geboortedatum en BSN (indien van toepassing) als je een prik krijgt in een GGD systeem. Deze gegevens wordt niet gedeeld met de politie of IND.

Krijgen arbeidsmigranten een bewijs mee dat zij gevaccineerd zijn? En zijn deze internationaal geldig om mee te reizen?

 • Als je gevaccineerd bent door de GGD krijg je een registratiekaart. Dit is geen internationaal geldig reisbewijs.
 • Je hebt een DigiD nodig om een internationaal geldig reisbewijs te krijgen via de CoronaCheckApp. Iedereen met een BSN en een paspoort/id-kaart van een EEA land kan een DigiD aanvragen (Digid.nl/aanvragen of Digid.nl/en/aanvragen_buitenland). Als je niet ingeschreven staat bij een gemeente kun je een afspraak maken bij een balie voor een activatiecode (zie https://www.digid.nl/buitenland/balies).
 • Je kunt een papieren DCC (Europees coronareisbewijs) aanvragen bij het ministerie van Buitenlandse zaken (bel 0247 247 247) als het niet mogelijk is een DigiD aan te vragen. Deze wordt naar het adres gestuurd waarop je ingeschreven staat bij de gemeente.
 • Je kunt ook een stempel in het gele vaccinatieboekje krijgen, dit wordt door sommige landen ook geaccepteerd als bewijs van vaccinatie (maar niet alle landen). De boekjes zijn ook te koop op de GGD vaccinatielocaties (€5).
 • Er wordt door de overheid gewerkt aan een oplossing voor mensen zonder DigiD, BSN of postadres.

Zijn er tolken aanwezig op de vaccinatielocatie? En mag je anders zelf iemand meenemen die kan helpen met vertalen?

We spreken verschillende talen op de vaccinatielocaties. We kunnen via de telefoon een tolk inschakelen die jouw taal spreekt. Je mag ook zelf iemand meenemen om te vertalen. Bij groepsvaccineren kunnen we van tevoren overleggen of er een tolk op de vaccinatielocatie ingezet kan worden.

Kan de GGD ook langskomen om te vaccineren?

De GGD Amsterdam heeft ook een mobiel vaccinatieteam dat langs kan komen op locatie. Dit is mogelijk bij groepen van ca. 50 geïnteresseerden of meer. Neem hiervoor contact op met mobielvaccineren@ggd.amsterdam.nl.

Testen

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Laat u dan testen door de GGD. Kom langs op één van de vaste locaties of bij de testbus.

Meer informatie

Handige websites

Informatie in andere talen:

Telefoonnummers

 • Meertalig spreekuur: 06 34 26 49 38
 • Medische vragen van burgers rondom eigen vaccinatie > GGD Medische Informatielijn - Vaccineren voor burgers: 088 767 40 80
 • Heeft u algemene vragen over corona? Bel dan het landelijk informatienummer: 0800 - 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur)
 • Specifieke vragen voor de GGD Amsterdam kunt u stellen via 020 - 555 5202 (maandag t/m zondag 08.00 - 20.00 uur). Hier kunnen ook mensen die geen Nederlands spreken terecht met hun (medische) vragen. De GGD kan indien nodig een tolk inschakelen tijdens het telefoongesprek.