Pad tot huidige pagina

Eikenprocessierupsen

18 juni 2019

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van de eik. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepen rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eiken. Deze bolvormige nesten bestaan uit een spinsel van draden, brandharen, vervellingshuid en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts ‘in optocht' (vandaar de naam processierups) op zoek naar voedsel.

Beheer eikenprocessierups

In Amsterdam is de rups sinds 2009 aanwezig. Het beheersplan dat nu wordt uitgevoerd heeft al geleid tot minder nesten. Omdat elk jaar toch rupsnesten in bomen kunnen verschijnen, is het van belang dat u ook attent blijft op een mogelijk nest in een eik.

De rupsen zijn alleen te vinden op eiken. De klachten die u kunt ervaren ontstaan als de brandharen van de rups in aanraking komen met uw huid, ogen of luchtwegen. Zie verder onder ‘Zijn er risico's voor de gezondheid'.

Op de verspreidingskaart eikenprocessierups kunt u zien op welke locatie afgelopen seizoenen (2011-2018) nesten van de eikenprocessierups gevonden zijn.

Eikenprocessierups of stippelmot?

De eikenprocessierups wordt vaak verward met de veel voorkomende spinselmot of stippelmot. De rups van deze mot kapselt bomen geheel in met witte spinsels, maar is verder compleet onschuldig. De bomen herstellen zich vrij snel als de motten zijn verpopt en de boom hebben verlaten. Onderstaande foto's geven de verschillen aan.

Verschillen eikenprocessierups en spinselmot:
Eikenprocessierups
  • rupsen aanwezig op eiken
  • betreft harige rupsen in de toppen of groepen kruipend op de stam
  • mogelijk een bolvormige groep in spinsel of vervellingshuidjes
  • contact met de brandharen gevaarlijk
Spinselmot (ook stippelmot genoemd)
  • bomen zijn geen eiken en ook betreft het geen boom nabij een kale eik
  • boom is totaal ingesponnen
  • rupsen zijn nagenoeg kaal
  • komt voor op wilg, meidoorn, vogelkers, prunus etc.
  • geen gevaar voor de volksgezondheid

Zijn er risico’s voor de gezondheid?

Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 haartjes, microscopisch klein en met het blote oog niet te zien. Bij aanraking dringen deze pijlvormige haren gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Het is dus belangrijk om de rupsen niet aan te raken. Contact met haren, ook wel brandharen genoemd, kan binnen een paar uur klachten veroorzaken als hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Andere verschijnselen die kunnen optreden lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Ook kunt u algemene klachten krijgen, zoals braken, duizeligheid en koorts. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, dit kan wel enkele dagen tot twee weken duren. U loopt het risico van overlast van de brandharen van mei tot en met augustus.

In aanraking geweest met de eikenprocessierups?

Als u klachten hebt, dan is het belangrijk te voorkomen dat de brandharen zich verder over uw lichaam verspreiden. Op huid zonder huidhaar kunt u, direct na blootstelling aan de haren van de rups, met plakband de haren van de rups verwijderen. Vervolgens moet u uw huid en ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Kleding met brandharen kunt u het beste grondig wassen (op 60ºC).

Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk verlichting geven, bijvoorbeeld: zalf op basis van menthol. Met ernstiger klachten is het verstandig naar de huisarts te gaan. Zorg bij een bezoek aan een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga er niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellinghuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Leg uw kinderen uit dat de eikenprocessierups gevaarlijk is.

(Huis)dieren

Ook dieren kunnen klachten van brandharen krijgen. Dit geldt vooral voor honden, paarden en koeien als ze in contact komen met brandharen. Voor honden zijn de afgevallen nesten in het gras gevaarlijk. Let erop dat ze die niet in hun bek nemen!

Hoe kunt u een eikenprocessierupsnest melden?

Nesten van de eikenprocessierups gezien in Amsterdam? U kunt dit melden via 14020 en Meldpunt openbare ruimte en de app Verbeter de Buurt. U kunt ook een email sturen via eikenprocessierups@ggd.amsterdam.nl. bij voorkeur met een foto en een goede locatie aanduiding.

Meldingen uit Diemen en de regio Amstelland kunnen bij de betreffende gemeente gemeld worden. Deze gemeenten verzorgen zelf de bestrijding.

Hoe wordt een melding behandeld?

Voor bewoners is de bestrijding op kosten van de gemeente. Bedrijven kunnen tegen kostprijs de nesten laten verwijderen.

Zie verder deze folder van het RIVM.