Teken
Teken zien eruit als kleine spinnetjes. Ze leven in de natuur in struikgewas en hoog gras, in de stad in parken en tuinen. Wie in de natuur komt, kan een tekenbeet oplopen.
De GGD heeft onlangs alle basisscholen en kinderdagverblijven in haar werkgebied een brief gestuurd over het belang van controleren op tekenbeten na het buitenspelen in het groen en in de duinen.
Ziekte van Lyme
Een teek die op de huid vastzit, geeft jeuk. Er bestaat de kans dat een teek de ziekte van Lyme overbrengt. Zonder behandeling (met antibiotica) kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.
Voorkom een tekenbeet
De volgende adviezen zijn van belang:
- Controleer altijd uw kleding en lichaam op teken als u op plaatsen bent geweest waar teken kunnen voorkomen.
- Vermijd contact met struikgewas en hoog gras. Blijf zoveel mogelijk op de paden en bedek de huid goed. Draag bijvoorbeeld dichte schoenen, lange mouwen, een lange broek en stop uw broekspijpen in uw sokken.
- Teken kruipen vaak op het hoofd van een kind. Laat kinderen een pet dragen als extra bescherming.
- Als u naar een gebied gaat waar veel teken voorkomen, smeer dan uw huid in met een insectenwerend middel. Let op: lees op de bijsluiter de instructies voor het gebruik tijdens zwangerschap en voor kinderen.
Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?
- Verwijder de teek zo snel mogelijk na ontdekking. Neem een pincet waarmee u de teek goed kunt vastpakken, bijvoorbeeld een puntig pincet. Bij de drogist of apotheek zijn ook speciale producten te koop om teken te verwijderen.
- Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem voorzichtig uit de huid. Een achterblijvend stukje van de monddelen van de teek kan geen kwaad; het verdwijnt vanzelf uit het wondje.
- Ontsmet het wondje met 70% alcohol, jodiumtinctuur of -zalf.
- Noteer de datum in uw agenda en let tot 3 maanden na de beet op ziekteverschijnselen, bijvoorbeeld griepachtige klachten en een ringvormige huiduitslag rond de plaats van de tekenbeet.
Meer informatie
Informatieve video over de teek
Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.