Pad tot huidige pagina

Nederlandstalige informatie

23 oktober 2018

Drugsalert: witte heroïne verkocht als cocaïne


In het centrum van Amsterdam is een straatdealer actief die witte heroïne verkoopt als cocaïne aan toeristen. Mensen die denken cocaïne te nemen, gebruiken daardoor zonder het te weten heroïne. Dit is een uitzonderlijke geval en kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Drugsalert: witte heroïne verkocht als cocaïne


In het centrum van Amsterdam is een straatdealer actief die witte heroïne verkoopt als cocaïne aan toeristen. Mensen die denken cocaïne te nemen, gebruiken daardoor zonder het te weten heroïne. Dit is een uitzonderlijke geval en kan leiden tot levensgevaarlijke situaties

De afgelopen maanden zijn in Amsterdam drie toeristen overleden en zeventien toeristen ernstig onwel in het ziekenhuis opgenomen. Het laatste incident vond recent plaats op 25 februari 2015: drie Deense toeristen zijn behandeld in het ziekenhuis.
De gemeente Amsterdam heeft daarom besloten opnieuw een grootschalige zichtbare waarschuwingscampagne uit te rollen. In de stad zijn op verschillende locaties de waarschuwingen te zien en 30 smartshops gaan de witte heroïne test weer beschikbaar stellen. Beneden op deze pagina staat een instructiefilmpje over de witte heroïne test. Ook staan hier de belangrijkste vragen en antwoorden en kan de flyer/poster gedownload worden.

Belangrijkste vragen en antwoorden (Q&A’s)

Q: Wat is witte heroïne?

A: Witte heroïne is een opiaat. Het heeft een dempende werking op hartslag, bloeddruk en ademhaling en daarmee precies de tegenovergestelde werking van cocaïne. Meestal is heroïne bruin van kleur. De heroïne die deze straatdealer als cocaïne verkoopt is, net als cocaïne, wit van kleur. Daardoor lijkt het op cocaïne.

Q: Waarom is witte heroïne gevaarlijk?

A: Witte heroïne heeft een dempende werking op hartslag, bloeddruk en ademhaling. Als je te veel neemt, kan je een ademhalingsstilstand krijgen. Als witte heroïne wordt gesnoven zoals cocaïne, kunnen er ernstige ademhalingsproblemen ontstaan, soms met de dood tot gevolg.

Q: Hoeveel slachtoffers zijn er gevallen door witte heroïne?

A: Sinds het najaar van 2014 zijn in Amsterdam drie toeristen overleden en zeventien ernstig onwel opgenomen in het ziekenhuis.

Q: Wat zijn de kenmerken van out gaan door witte heroïne?

A: Braken, flauwvallen, oppervlakkig ademhaling of helemaal geen ademhaling.

Q: Wat moet ik doen als iemand onwel wordt van witte heroïne?

A: Bel onmiddellijk het alarmnummer 112. Probeer de persoon wakker te houden door pijnprikkels in de schouderspier te geven en hem op de been te houden. Let op: je wordt niet gearresteerd door de politie voor het gebruik van witte heroïne. Iedereen die in Nederland onwel wordt door drugsgebruik kan altijd terecht kan bij de hulpverlening, zonder risico op strafrechtelijke vervolging.

Q: Wat kan ik doen om geen risico te lopen?

A: Drugsgebruik heeft altijd risico’s. Als je geen risico’s wil lopen, gebruik dan geen drugs. Mocht je toch cocaïne willen gebruiken, koop dan niet bij straatdealers. Test je cocaïne met de witte heroïne test die te koop is bij 30 smartshops in Amsterdam. Met deze test kan je uitsluiten dat je poeder witte heroïne bevat. Let op, dat betekent niet dat je poeder cocaïne bevat of veilig is, alleen dat het geen witte heroïne bevat.

Q: Waar kan ik de test kopen?

A: De test is te koop in 30 smartshops in het centrum van Amsterdam. Je kan de smartshops die de test verkopen herkennen aan een poster. Bekijk voor meer informatie over de test ook het filmpje op deze website.

Q: Hoe werkt de test?

A: Bij de test zit een gebruiksaanwijzing die uitlegt hoe de test werkt. Met deze test kan je uitsluiten dat je poeder witte heroïne bevat. Let op, dat betekent niet dat je poeder cocaïne bevat of veilig is, alleen dat het geen witte heroïne bevat. Bekijk ook het instructiefilmpje van de witte heroïne test op deze website.

Q: Wat moet ik doen als ik witte heroïne aantref?

A: Neem contact op met de GGD via +31(0) 6 8363 5075. Je helpt daarmee de dealer op te sporen en te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Je zal niet worden opgepakt door de politie voor het melden dat je witte heroïne hebt aangetroffen.

Q: Kan ik opgepakt worden door de politie als ik witte heroïne heb gebruikt?

A: Nee, je wordt niet gearresteerd door de politie voor het gebruik van witte heroïne. Ook zal de politie je niet oppakken als je meldt dat je witte heroïne denkt te hebben aangetroffen.

Q: Wat is de beloning voor de tip die leidt tot aanhouding van de dader?

A: De hoofdofficier van justitie in Amsterdam looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

Q: Aan wie kan ik tips over de mogelijk dader doorgeven?

A: Heb je informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in of bel met de Amsterdamse politie via de Opsporingstiplijn 0900-8844. Anoniem kan eventueel ook via het telefoonnummer 0800-7000.

Q: Waarom verkoopt deze dealer witte heroïne als cocaïne?

A: Het is niet bekend waarom de dealer witte heroïne als cocaïne verkoopt aan toeristen. Het is mogelijk dat de dealer zelf niet weet dat hij witte heroïne verkoopt.

Q: Waarom staan er zoveel waarschuwingsborden in de stad?

A: De stad Amsterdam wil niet dat er nog meer bezoekers slachtoffer worden van deze witte heroïne dealer. Vanwege het ernstige gevaar voor de gezondheid van gebruikers én omdat de doelgroep van de straatdealer vooral leek te bestaan uit lastig bereikbare, jonge budgettoeristen, is besloten tot een grote waarschuwingscampagne op straat.

Q: Waarom is de campagne begin januari gestopt en pakt de gemeente het sinds de drie nieuwe slachtoffers weer meteen zo groots aan?

A: Begin januari is de waarschuwingscampagne gefaseerd afgebouwd omdat al meer dan zes weken geen nieuwe incidenten waren geweest met witte heroïne en er ook geen nieuwe meldingen waren geweest dat deze drugs nog te koop werden aangeboden. Toen is ook aangekondigd dat bij nieuwe incidenten de waarschuwingscampagne onmiddellijk weer opgezet zou worden. Nu op 25 februari 2015 nieuwe slachtoffers zijn gevallen door witte heroïne, is dit aanleiding voor de gemeente om opnieuw grootschalig te waarschuwen.

Q: Gaat het om dezelfde dealer als afgelopen november/december? Of zijn er meerdere dealers?

A: Dat weten we niet. Als de dealer wordt aangehouden zou onderzoek dit moeten uitwijzen.

Q: Waar kan ik meer informatie vinden?

A: Op deze website, drugsalert.nl, zetten we alle belangrijke informatie. Als je nog vragen hebt kan je contact opnemen met +31(0) 6 8363 5075.

Disclaimer

Drugsgebruik neemt risico’s met zich mee. Wie geen risico wil lopen, moet geen drugs gebruiken. Verkoop en bezit van harddrugs is daarnaast strafbaar in Amsterdam. Mocht je echter naar het ziekenhuis moeten vanwege gebruik van drugs, of vind je met testen toevallig de witte heroïne, dan zal justitie en politie niet tot vervolging overgaan.

Meer vragen? Bel naar+31(0) 6 8363 5075.

Video: hoe gebruik je de heroïnetest


> hoofdpagina drugsalert.nl