Pad tot huidige pagina

Geluid

Geluid hoort bij een levendige, bruisende stad. Maar teveel geluid kan leiden tot hinder, slaapverstoring, stress en vermoeidheid. Een beetje lawaai kan al hinder en slaapverstoring veroorzaken. Voortdurende stress en slaapverstoring kunnen leiden tot hoge bloeddruk, hartklachten en hartaanvallen. Ook kan veel lawaai leiden tot slechtere leerprestaties bij kinderen.

Wegverkeer (vooral door brommers, scooters en motoren) en buren veroorzaken de meeste hinder en slaapverstoring in Nederland. In Amsterdam zijn er ook veel mensen die hinder hebben van bouw- en slooplawaai.

Op de website www.g​gdleefomgeving.nl leest u meer over geluid en gezondheid, bromtonen en gehoorschade.

Wat kan ik zelf doen?

Bescherm uzelf tegen lawaai en maak het zelf zo min mogelijk.

  • Houd ramen en deuren aan de lawaaikant dicht, open ze aan de rustige kant.
  • Slaap zo mogelijk aan de rustige kant.
  • Zet muziek en koptelefoons niet te hard (het kan uw gehoor beschadigen).
  • Maak zelf geen onnodig lawaai: denk aan buren en anderen.
  • Ga lopen, neem de fiets en reis met het OV.
  • Als u toch autorijdt, doe dat dan in een elektrische met stille banden en rij rustig. Controleer regelmatig de bandenspanning want dat heeft een groot effect op het geluid dat de auto maakt. Als u brommer rijdt, neem een elektrische.
  • Zorg dat uw motor geen onnodig lawaai maakt, motoren veroorzaken veel hinder.
  • Sommige mensen zijn extra gevoelig voor geluid. Hieronder vindt u een test om te kijken of u geluidgevoelig bent en hoe u daarmee rekening kunt houden bij het kiezen van een woning.

Wat doet de GGD en de gemeente?

Het team Milieu en Gezondheid van GGD Amsterdam kan helpen met advies over lawaai en bromtonen (laagfrequent geluid). De GGD doet geen geluidmetingen en berekeningen. De gemeente en de omgevingsdienst regelen de vergunningen van bedrijven en voeren in sommige gevallen geluidmetingen uit.

Indirect helpt de GGD bewoners door de gemeente te adviseren over de aanpak van lawaai, onder andere bij het Actieplan Geluid en het maken van gemeentelijk beleid, bijvoorbeeld voor evenementen.

We werken samen met andere diensten om te zorgen dat nieuwe woningen een stille zijde krijgen. Ook proberen we te bevorderen dat de omgeving gezonder en prettiger wordt, onder andere door minder lawaai.

Waar kan ik geluidsoverlast melden?

Overlast door kleinere bedrijven, horeca en evenementen kunt u melden bij:

Overlast door grote bedrijven kun u melden bij:

Doe hier de test om te kijken of u geluidgevoelig bent

Ongeveer 10-15% van de bevolking is geluidgevoelig. Mensen die geluidgevoelig zijn, hebben eerder en meer last van geluid dan anderen. Ze kunnen zich minder goed concentreren als er geluid is, kunnen moeilijker ontspannen als er geluid is, of worden sneller wakker door geluid. Door het beantwoorden van 6 vragen kunt u een idee krijgen of u geluidgevoelig bent. Het invullen duurt slechts een paar minuten. U krijgt meteen uw score te zien met een uitleg over wat dat betekent en wat u kunt doen als u overweegt ergens te gaan wonen.

Doe hier de test!

Contact

Hebt u een vraag over geluidhinder? Dan kunt u terecht bij het team Milieu en Gezondheid.