Soorten rook

9 april 2019

Is een chemische brand erger dan een gewone brand?

Veel mensen denken dat rook van een brand met chemische stoffen veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Een begrijpelijke gedachte, maar het verschil is vaak klein. Alle rook kan schadelijk zijn. Schone rook bestaat niet. Ook rook die niet van een brand komt, bevat giftige stoffen. Bij het verbranden van chemische stoffen, afval, papier, schoon hout, kaarsen, wierook, tabak of tuinafval komen in alle gevallen chemische stoffen vrij.
Wij raden aan om zelf zo weinig mogelijk rook te maken. Ook niet in een vuurkorf, barbecue of houtkachel.

Bij een chemische brand is er een grotere kans dat er dioxinen worden gevormd. Maar zelfs bij een bos- of heidebrand worden dioxinen gevormd, evenals in branden van woningen.

Kan er asbest zitten in rook?

Als er in een gebouw (golf)platen van asbestcement aanwezig zijn, kunnen deze bij verhitting kapot knappen. Dan komen er brokjes asbestcement vrij. Deze brokjes kunnen meegevoerd worden met de rook die opstijgt boven het vuur. Ze vallen verderop naar beneden, soms dichtbij de brand, soms tot op wel honderd meter afstand. Dichtbij de brand liggen vaak ook grote scherven van de (golf)platen.

Tijdens het knappen van de (golf)platen komen ook wat losse asbestvezeltjes vrij. Dit heet primaire emissie. Deze vezeltjes zweven weg met de rook. Bijna altijd zijn dit heel weinig vezels, waardoor het extra risico van asbest in rook nihil is.

De scherven en flintertjes van de (golf)platen kunnen breken als er op gelopen of gereden wordt. Mensen kunnen het naar binnen lopen met hun schoenen. Dit heet secundaire verspreiding. Binnen kunnen vervolgens losse asbestvezeltjes vrijkomen. Het inademen van losse asbestvezeltjes kan riskant zijn als het gaat om grote hoeveelheden gedurende langere tijd.

Let altijd op berichten (bijvoorbeeld via teletekst of NL-Alert) die verband houden met verspreiding van asbest door een brand in uw omgeving. Volg de instructies om secundaire verspreiding van asbest te voorkomen.

  • Meer informatie over asbest