Pad tot huidige pagina

Stille plekken in de stad

9 maart 2015

In een drukke stad als Amsterdam zijn stille plekken en plekjes van groot belang. Geluid hoort weliswaar bij de stad, maar lawaai zou je vaak het liefst vermijden. Rust hoort óók bij de stad.

De stad is vol contrasten. Behalve drukke wegen en plekken zijn er ook plekken waar rust te vinden is. In 2008/09 werkte de GGD mee aan het project “Stille gebieden in de stad”. Amsterdammers werd gevraagd wat zij een stille plek vinden. De meeste Amsterdammers kennen het Begijnhof, Vondelpark en Westerpark. Maar ze noemden ook veel andere parken en stille plekjes die vooral in de eigen buurt liggen.

Wat betekent dit voor mijn gezondheid?

Stille plekken zijn vooral belangrijk om de drukte te ontlopen of te ‘ontstressen’ en om te wandelen of fietsen. Rust in eigen huis is het belangrijkste, maar velen vinden ook een rustig plekje niet te ver van huis belangrijk.

Stil betekent niet dat er geen geluid is: een doodse stilte vinden veel mensen juist onprettig! Het betekent wel dat er prettige en/of neutrale geluiden hoorbaar zijn. Mensen vinden natuurlijke geluiden meestal het prettigst. Een vervelend geluid is vooral erg als het ook nog onnodig is. Zelfs als er wel -onvermijdelijk- verkeerslawaai is kunnen mensen nog rust ervaren. De onnodige herrie van een bladblazer of brommer kan dat teniet doen.

Welke regels gelden er?

Er gelden nog geen regels voor rust in de stad. Wel wil de Europese Unie in 2013 actieplannen ontvangen waarin wordt aangegeven hoe stille gebieden beschermd worden. In het project “Stille gebieden in de stad” is onderzocht hoe je de rust kan beschermen. Het is voor de gemeente vooral belangrijk te beseffen dat burgers mooie, rustige plekken in de stad erg waarderen en noodzakelijk vinden. Als groen en rust worden gezien als belangrijke omgevingskwaliteiten, kan de gemeente stilte in het groenbeleid opnemen. Daarnaast moet onderzocht worden of mooie, rustige plekken in de stad, de ‘stadsoasen’, beschermd kunnen worden tegen lawaai.

Wat kan de GGD voor u doen?

De GGD kan informeren over de gezonde kanten van groen en rust en de noodzaak dat in de buurt te hebben. De GGD kan gemeenten en stadsdelen hierover adviseren.

Meer informatie

Rapport Stille gebieden in de stad (PDF, 4,9 MB) van Dienst Milieu en Bouwtoezicht en GGD. Het rapport bevat ook de inzendingen uit de publiekscampagne waarin Amsterdammers vertellen over hun favoriete stille plek