Pad tot huidige pagina

Ventileren en luchten

9 februari 2018

Schone lucht is belangrijk voor uw gezondheid. De lucht in onze woning is vaak viezer dan de lucht buiten. We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door, daarom is het belangrijk de lucht in huis zo schoon mogelijk te houden. Dit doet u door elke dag te ventileren en te luchten.

Wat doet onvoldoende ventilatie met mijn gezondheid?

De binnenlucht in huis raakt snel vervuild door koken, verbrandingsgassen van een gasfornuis of afvoerloze geiser, huisdieren, schoonmaken, klussen, rook van sigaretten, kaarsen, wierook of open haard. Ook komen schadelijke stoffen vrij uit nieuwe meubels, vloerbedekking en bouwmaterialen. Mensen verspreiden zelf ziektekiemen en geurstoffen. In woningen waar niet voldoende geventileerd wordt, blijft ‘oude, gebruikte’ lucht hangen en komt er te weinig frisse lucht binnen. Hierdoor kunnen verschillende gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, dufheid, luchtwegklachten of geïrriteerde ogen. Daarnaast kan onvoldoende ventilatie, vocht- of schimmelproblemen veroorzaken in huis.

Wat kan ik zelf doen?

Door voldoende te ventileren en te luchten zorgt u voor schone lucht in huis. Het is belangrijk dat er constant een beetje buitenlucht in alle kamers van uw woning binnenkomt. Deze ‘verse’ buitenlucht vervangt de ‘gebruikte, oude’ lucht. Dit heet ventilatie. Het is het beste om elke dag, 24 uur per dag te ventileren, dus ook in de avond, de nacht en in de winter. Bij koken, douchen, klussen of na slapen is het soms nuttig om kort heel veel lucht snel te vervangen. Dit doet u door de ramen of deuren voor korte tijd wijder open te zetten. Dit heet luchten.

Ventileren hoe doe ik dat?

Ventilatie of luchtverversing is het vervangen van ‘oude’ lucht - via bijvoorbeeld een ventilatierooster of kleine kier van een raam - door frisse lucht van buiten. Als er veel mensen in de woonkamer aanwezig zijn, ramen beslaan of het niet fris ruikt, moet er méér geventileerd worden. Het is belangrijk om 24uur per dag te ventileren, elke dag van het jaar. Er bestaan verschillende manieren om te ventileren. De meest voorkomende zijn natuurlijke ventilatie, mechanische afzuiging en balansventilatie. In oudere woningen kan vaak alleen door natuurlijke ventilatie worden geventileerd.

Natuurlijke ventilatie gaat het beste wanneer in alle kamers van het huis ventilatieroosters openstaan of de ramen op een kier staan. Roosters moeten af en toe worden schoongemaakt. Zware gordijnen voor ventilatieroosters zijn af te raden, omdat zij de luchtstroom tegenhouden. Het is belangrijk dat er ook lucht stroomt bij de ventilatiekanalen in badkamer, wc en keuken. U kunt dit controleren door met uw hand te voelen of er lucht stroomt. Ook kunt u een vlammetje van een lucifer/aansteker of een stukje wc-papier bij het ventilatiekanaal houden. Als het vlammetje of papiertje beweegt, stroomt er lucht. Is er geen luchtstroom? Neem dan contact op met uw verhuurder of een deskundige op gebied van ventilatie. Als er mechanische afzuiging aanwezig is, moeten roosters altijd open staan zodat verse lucht van buiten kan worden aangezogen. Bij balansventilatie wordt er ook mechanisch verse lucht van buiten toegevoerd, meestal in de woonkamer en slaapkamers. Zowel mechanische afzuiging als een balansventilatiesysteem moet u niet uitzetten. Mechanische afzuiging of balansventilatie

Luchten hoe doe ik dat?

Luchten doet u door één of twee keer per dag de ramen 10-15 minuten tegenover elkaar open te zetten (minimaal op een kier van 10 cm). Luchten kan het beste gedaan worden op momenten dat er veel vocht of stof vrijkomt zoals tijdens het koken, douchen, stofzuigen, klussen of na slapen. Zet de verwarming in de winter tijdens het luchten laag, dan voorkomt u onnodig warmteverlies. Het is niet verstandig om bij koud weer langere tijd te luchten. De woning koelt dan te veel af. Dat kan schimmel in de woning veroorzaken. Als u vlak bij een drukke weg woont, kunt u beter niet luchten tijdens de spits.

Welke regels gelden er?

Eisen voor ventilatie zijn vastgelegd in het Bouwbesluit, zowel voor oude als nieuwe woningen. De afdeling Bouw- en woningtoezicht van uw stadsdeel kan u hier meer over vertellen en eventueel adviseren (Bel 14020). Stichting !WOON adviseert en ondersteunt Amsterdammers bij vragen rondom huren, onderhoud, huurrechten en -plichten en vele andere woonkwesties (Bel 020-5230 130).

Wat kan de GGD doen?

Als u onvoldoende kunt ventileren of als er wat mis is met het ventilatiesysteem, vraag dan eerst de woningeigenaar om maatregelen te nemen. Als dat niet helpt en u merkt dat het gevolgen heeft voor de gezondheid van bewoners, dan kunt u team Milieu en Gezondheid vragen om advies.

Contact

Het team Milieu en Gezondheid bereikbaar

Meer informatie