Pad tot huidige pagina

Vocht, schimmels en ventileren

De lucht in een woning vervuilt snel door aanwezigheid en gedrag van bewoners. In een vochtig huis is meer huisstofmijt en groeien schimmels sneller dan in een droog huis. Het is belangrijk om de lucht in huis zo schoon, droog en gezond mogelijk te houden. Dit doet u door te ventileren en te luchten.

Op de website www.g​gdleefomgeving.nl leest u meer over vocht, schimmels en ventileren. U vindt er informatie over wat u zelf kunt doen en de website geeft antwoorden op veel gestelde vragen.

Wat doet de GGD en de gemeente?

Het team Milieu en Gezondheid kan adviseren bij gezondheidsklachten en vocht en schimmel in huis. Het advies is gericht op dingen die u kunt doen om vocht en schimmel tegen te gaan en om te zorgen voor een gezonde binnenlucht. De GGD doet géén keuringen van woningen en onderzoekt geen schimmels.

Als er bouwtechnische gebreken zijn moet dit bij de verhuurder gemeld worden. Bijvoorbeeld bij lekkage of als het ventilatiesysteem niet goed werkt. Wil de verhuurder niet meewerken? Dan kunt u in veel gevallen advies vragen bij het juridisch loket en naar de huurcommissie stappen. In Amsterdam en Amstelveen ondersteunt stichting !WOON bij vragen over huren, onderhoud, huurrechten en -plichten en vele andere woonkwesties.

De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente kan handhaven bij bouwtechnische gebreken wanneer de verhuurder geen actie onderneemt. In Amsterdam heeft elk stadsdeel een afdeling Bouw- en Woningtoezicht, de naam van de afdeling kan verschillen. (Bel 14 020).

Op de site van de gemeente staat een stappenplan voor hulp of advies in geval van problemen met de woning. Op deze site staan ook nog handige andere tips. Zie: Woningkwaliteit: veilig, gezond en comfortabel wonen - Gemeente Amsterdam

Welke regels gelden er?

Eisen voor ventilatie zijn vastgelegd in het Bouwbesluit, zowel voor oude als nieuwe woningen. Ook technische eisen aan woningen zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Bouwtechnische gebreken zoals lekkages, kapotte ventilatieroosters of een verstopt ventilatiekanaal hoort de woningeigenaar op te lossen.

Contact

Hebt u een vraag over vocht- en schimmelproblemen en gezondheid? Dan kunt u terecht bij het team Milieu en Gezondheid.

Tel 020 555 5405
ma-vr van 9:00 – 17:00
leefomgeving@ggd.amsterdam.nl
Vermeld contactgegevens en eventueel foto’s van de situatie