Ventileren en luchten

De lucht in een woning vervuilt snel door aanwezigheid en gedrag van bewoners. Het is belangrijk om de lucht in huis zo schoon en gezond mogelijk te houden. Dit doe je door te ventileren en te luchten.

Schone lucht is belangrijk voor uw gezondheid. De lucht in onze woning is vaak viezer dan de lucht buiten. We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door, daarom is het belangrijk de lucht in huis zo schoon mogelijk te houden. Dit doet u door elke dag te ventileren en te luchten.

Wat doet onvoldoende ventilatie met mijn gezondheid?

De binnenlucht in huis raakt snel vervuild door koken, douchen, verbrandingsgassen van een gasfornuis of afvoerloze geiser, huisdieren, schoonmaken, klussen, rook van sigaretten, kaarsen, wierook of houtrook. Ook komen schadelijke stoffen vrij uit nieuwe meubels, vloerbedekking en bouwmaterialen. Mensen verspreiden zelf ziektekiemen en geur. In woningen waar te weinig geventileerd wordt, blijft ‘oude, gebruikte’ lucht hangen en komt er te weinig frisse lucht binnen. Hierdoor kunt u last krijgen van klachten ontstaan zoals hoofdpijn, dufheid, luchtwegklachten of geïrriteerde ogen. Daarnaast kan onvoldoende ventilatie, vocht- of schimmelproblemen veroorzaken in huis.

Wat kan ik zelf doen?

Door genoeg te ventileren en te luchten zorgt u voor schone lucht in huis. Het is belangrijk dat er constant een beetje buitenlucht in alle kamers van uw woning binnenkomt. Deze ‘verse’ buitenlucht vervangt de ‘gebruikte, oude’ lucht. Dit heet ventilatie. Het is het beste om elke dag, 24 uur per dag te ventileren, dus ook in de avond, de nacht en in de winter. Bij koken, douchen, klussen of na slapen is het soms nuttig om snel heel veel lucht snel te vervangen. Dit doet u door de ramen of deuren voor korte tijd wijd open te zetten. Dit heet luchten.

Ventileren hoe doe ik dat?

Ventilatie of luchtverversing is het vervangen van binnenlucht  door frisse lucht van buiten. Als er veel mensen in de woonkamer aanwezig zijn, ramen beslaan of het niet fris ruikt, moet er méér geventileerd worden.
Het is belangrijk om 24 uur per dag te ventileren, elke dag van het jaar. Er bestaan verschillende manieren om te ventileren.

De meest voorkomende zijn natuurlijke ventilatie, mechanische afzuiging en balansventilatie. Oudere woningen hebben vaak geen ventilatiesysteem.

U ventileert dan door in alle kamers van het huis ventilatieroosters open te laten of de ramen op een kier te laten staan. Roosters moeten af en toe worden schoongemaakt. Zware gordijnen voor ventilatieroosters houden de luchtstroom tegen. Het is belangrijk dat er ook lucht stroomt bij de ventilatiekanalen in badkamer, wc en keuken. U kunt dit controleren door met uw hand te voelen of er lucht stroomt. Ook kunt u een vlammetje van een lucifer/aansteker of een stukje wc-papier bij het ventilatiekanaal houden. Als het vlammetje of papiertje beweegt, stroomt er lucht. Is er geen luchtstroom? Neem dan contact op met uw verhuurder of een deskundige op gebied van ventilatie.

Als er mechanische afzuiging aanwezig is, moeten roosters altijd open staan zodat verse lucht van buiten naar binnen kan worden. Bij balansventilatie wordt er ook mechanisch verse lucht van buiten toegevoerd, meestal in de woonkamer en slaapkamers. Zowel mechanische afzuiging als een balansventilatiesysteem moet u niet uitzetten

Luchten hoe doe ik dat?

Luchten doet u door één of twee keer per dag de ramen wijd open te zetten. Zet ramen en deuren aan beide kanten van uw huis een kwartiertje tegen elkaar open (minimaal op een kier van 10 cm). Luchten kunt u het beste doen tijdens het koken, douchen, stofzuigen, klussen of na het slapen. Zet de verwarming in de winter tijdens het luchten even laag. Het is niet verstandig om bij koud weer langere tijd te luchten. De woning koelt dan te veel af. Dat kan schimmel in de woning veroorzaken. Als u vlak bij een drukke weg woont, kunt u beter niet luchten tijdens de spits.

Wat kan de GGD doen?

Wij kunnen advies geven over hoe u zo gezond mogelijk in uw woning kan wonen, en hoe u problemen in uw woning opgelost kunt krijgen. Meten van de hoeveelheid of het soort schimmels is duur en levert geen nuttige informatie op. De GGD kan deze metingen niet uitvoeren en raadt ze af.

Contact

Het team Milieu en Gezondheid is bereikbaar

  • telefonisch 020 555 5405
  • per e-mail lo@ggd.amsterdam.nl
  • per post via GGD Amsterdam, Team Milieu & Gezondheid, Postbus 2200, 1000 CE Amsterdam
  • Contactformulier

Meer informatie

Welke regels gelden er?

Eisen voor ventilatie zijn vastgelegd in het Bouwbesluit, zowel voor oude als nieuwe woningen. De afdeling Bouw- en woningtoezicht van uw stadsdeel kan u hier meer over vertellen en eventueel adviseren (Bel 14020).

Stichting !WOON adviseert en ondersteunt Amsterdammers bij vragen over huren, onderhoud, huurrechten en -plichten en vele andere woonkwesties (Bel 020-5230 130).