Vocht en schimmels

23 maart 2021

In een vochtig huis is meer huisstofmijt en groeien schimmels sneller dan in een droog huis. U kunt ook last hebben van vochtplekken, beslagen ramen of een muffe geur.

Vochtproblemen kunnen ontstaan door bouwkundige gebreken. Voorbeelden zijn lekkages, slechte ventilatievoorzieningen of een bouwkundige fout.

Vocht kan ook in de woning komen door verkeerd woongedrag, bijvoorbeeld verkeerd ventileren, veel vocht produceren of te weinig stoken. Schimmel geeft lelijke plekken in huis. En kan materialen zo aantasten dat deze vervangen moeten worden

Vocht en schimmels en gezondheid

  • Mensen die in een vochtig of schimmelig huis wonen hebben vaker luchtwegklachten dan mensen die in een droog huis wonen. Van wonen in een vochtig huis kan je astma krijgen of verergering daarvan.
  • Mensen die allergisch zijn voor schimmel of huisstofmijt hebben daar in vochtige huizen meer last van.
  • Een vochtige, schimmelige woning ruikt niet prettig.

Welke regels gelden er?


Technische eisen aan woningen zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Bouwtechnische gebreken zoals lekkages, kapotte ventilatieroosters of een verstopt ventilatiekanaal hoort de woningeigenaar op te lossen.
Stichting !WOON adviseert en ondersteunt Amsterdammers bij vragen over huren, onderhoud, huurrechten en -plichten en vele andere woonkwesties.
Ook ambtenaren van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht kunnen u hier meer over vertellen en eventueel adviseren.


Wat kan de GGD doen?


Wij kunnen u adviseren hoe u zo gezond mogelijk kunt wonen en hoe u bouwtechnische gebreken in uw woning opgelost kunt krijgen. Meten van de hoeveelheid of het soort schimmels is duur en levert geen nuttige informatie op. De GGD kan deze metingen niet zelf uitvoeren en raadt ze af.

Contact en informatie


Team Milieu en Gezondheid is telefonisch bereikbaar via (020) 555 5405
E-mail: leefomgeving@ggd.amsterdam.nl
Post via GGD Amsterdam, team Milieu & Gezondheid, Postbus 2200, 1000 CE