Samen op weg naar ouderschap: een behoefte onderzoek onder vrouwen in Nieuw-West

Wat hebben vrouwen die zwanger of net bevallen zijn nodig aan informatie, steun en netwerk? Dream Support onderzocht de afgelopen maanden de behoeftes van vrouwen uit Nieuw-West die de Nederlandse taal niet goed spreken. Op basis van de bevindingen wordt een nieuwe online tool ontwikkeld.

“Voor vrouwen die de taal niet spreken of weinig verbinding hebben met sociale netwerken in hun buurt is veel informatie te ingewikkeld of niet te vinden. Hierdoor missen zij een deel van de zorg die beschikbaar is, zoals kraamzorg,” vertelt Hanne van der Kolk van Dream Support. “Soms is het voor hen ook niet altijd duidelijk wat ze van de kraamzorg kunnen verwachten of dat ze ook zelf kunnen aangeven wat ze nodig hebben.”

“Als iemand de taal niet spreekt, wil dat niet zeggen dat die persoon de informatie niet wil ontvangen. Er zijn alleen andere manieren nodig om persoonlijk contact te maken en af te stemmen wat nodig is.“

Niet gehoord of begrepen voelen

Praktische zaken regelen als je zwanger bent is vaak moeilijk voor deze groep. Robin Peeters van Dream Support heeft met fotokaarten de verhalen en behoeften opgehaald bij de vrouwen. “Zij hadden veel persoonlijke en emotionele verhalen en ervaringen waarover ze wilden vertellen. Hieruit bleek dat ze zich niet gehoord of begrepen voelen. Ook voelen zij zich vaak niet weerbaar genoeg om hulp te vragen. Flyers lezen ze vaak niet en reguliere informatie sluit niet voldoende aan. Ook zijn er culturele verschillen in hoe de zwangerschap en kraamtijd beleefd wordt. Een moeder vertelde ons dat in haar cultuur de kraamperiode veertig dagen duurt en dat ze al die tijd hulp krijgt van vrienden en familie. Als moeder hoef je dan bijna niets te doen, behalve de baby voeden en bijkomen. Deze moeder was heel moe en uitgeput. Het sociale netwerk dat de vrouwen hier hebben is klein en dat heeft impact op moeder en kind.”

Online tool

Uit de gesprekken kwam naar voren dat er een grote behoefte is aan filmpjes en andere visuele informatie die moeders en professionals elkaar kunnen doorsturen, bijvoorbeeld via WhatsApp. Over hoe je jezelf kunt voorbereiden op de bevalling en de bijbehorende rituelen. Of hoe je rechten bespreekbaar kunt maken. Over borstvoeding geven of hoe en waar je rust kunt pakken met een groot gezin.
Dream Support heeft op basis van de bevindingen een online tool ontwikkeld die aansluit bij de praktijk van de moeders. Hanne: “Hierbij gaan we uit van de kracht, de situatie en de cultuur van de vrouwen en hoe zij de eigen regie kunnen versterken. De online tool bevat informatie, tips en filmpjes over gezondheid, kraamzorg, borstvoeding, voor jezelf zorgen en je netwerk versterken. Professionals kunnen de tool gebruiken als ondersteuning bij consulten of gesprekken met de moeders.”

De online tool komt volgend voorjaar beschikbaar en is toegankelijk voor formele en informele organisaties in Nieuw-West.

Kijk voor meer informatie op www.dreamsupport.nl