Onderzoeken rond de eerste 1000 dagen van het kind

Blijf op de hoogte van de laatste inzichten en onderzoeken.

Ouders hebben blind vertrouwen in het babyschap in de supermarkt

Waarom kopen ouders van kleine kinderen producten uit het babyschap? En wat is de rol van marketing hierin is? Onderzoeksbureau Muzus heeft in opdracht van het programma Gezonde en Kansrijke Start een kwalitatief onderzoek gedaan naar het koopgedrag en de beleving van ouders met een lage SES op het baby- en peuterschap in de supermarkt. Wat blijkt? Ouders hebben een enorme loyaliteit aan het babyschap en hebben een blind vertrouwen in het schap.

Het babyschap wordt gebruikt als een leidraad voor wat en hoeveel een kind op welke leeftijd mag eten. Hiermee biedt het houvast voor veel ouders, die juist in deze eerste periode van het ouderschap worstelen met onzekerheid. Ook biedt het babyschap heel veel gemak. Kant en klare potjes, babykoekje en knijpfruit zijn producten die ouders snel aan hun kind kunnen geven en die je goed onderweg kunt meenemen.  De marketing van de producten in het babyschap speelt feilloos in op de behoeften van ouders aan gemak en duidelijkheid. Ouders hebben het gevoel dat zij echt het beste doen voor hun kind. Geld speelt hierin geen rol. Als hun kindje maar goed eet! In het onderzoek staan veel tips en adviezen om ouders te helpen bij de gezonde keuze.

Ouders gaan er van uit dat het babyschap gezond is

Als aanvulling op het kwalitatieve onderzoek van Muzus heeft de GGD Amsterdam opdracht gegeven aan Motivaction om een representatieve steekproef te houden onder alle lagen van de bevolking over het gebruik en beeld dat men heeft van het babyschap. Uit dit online panelonderzoek dat is uitgevoerd onder bijna 400 ouders, blijkt dat 86 procent van de jonge ouders regelmatig producten uit het babyschap koopt en dat 46 procent van het totaal aantal ondervraagde ouders erop vertrouwt dat de producten uit het babyschap gezond zijn voor hun kindje. 70 Procent geeft hun kind knijpfruit, babykoekjes en /of babysnacks uit het babyschap. Onder alle inkomenslagen bestaat het idee dat knijpfruit gezond is. Knijpfruit valt echter buiten de schijf van vijf en het Voedingscentrum adviseert om kinderen onder de 4 jaar nog geen tussendoortjes te geven, hierdoor komen jonge kinderen namelijk al snel aan hun maximale dagelijkse hoeveelheid toegevoegde suikers.

Onderzoeken Muzus en Motivaction

Wil je meer weten over de resultaten en inzichten die uit de onderzoeken zijn gekomen? Bekijk dan het Muzus onderzoek en de samenvatting van het Motivaction panelonderzoek.

  • Onderzoek Muzus “(On)gezonde baby- en peutervoeding door de ogen van de ouders
  • Samenvatting Panelonderzoek Motivaction “Gebruik en beeld babyschap onder ouders

Slaap en groei van Amsterdamse kinderen in de eerste 1000 dagen


In het promotietraject ‘Slaap en groei in de eerste 1000 dagen’ richt Margreet Harskamp zich op slaap en gezondheid tijdens de zwangerschap en baby-peuter leeftijd. In deze studie wordt onderzocht of er factoren in de zwangerschap en baby leeftijd zijn die effect hebben op latere slaapproblemen. En wat het effect is van slaaptekort in de zwangerschap op latere lichaamssamenstelling en bloeddruk van het kind.
Ook is er gekeken of excessief huilen op de leeftijd van 3 maanden verband heeft met latere slaap en groei met behulp van data uit het ABCD cohort. In het Sarphati cohort wordt gekeken hoe vaak slaapproblemen voorkomen in de eerste 2 levens jaren en of vroege slaap of melkvoedingsproblemen een voorspeller zijn van latere slaapproblemen. Als laatste is er onderzocht of het ook positief werkt als we de slaap van baby’s beïnvloeden. Deze studie is gedaan in samenwerking met het Sarphati Instituut en het Amsterdam UMC.

Meer informatie is te vinden op www.sarphati.amsterdam/onderzoek/.

Juiste zorg op de juiste plek

In samenwerking met ZonMw wordt onderzoek gedaan naar nieuwe en andere vormen van zorg om onnodig dure of overbodige zorg te voorkomen en de zorg te verplaatsen naar dichter bij mensen thuis, in hun eigen vertrouwde leefomgeving.
Meer informatie hierover is te vinden op de site van zonmw.: https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/geestelijke-gezondheid-ggz/programmas/programma-detail/juiste-zorg-op-de-juiste-plek/.