Kansrijke praktijkverhalen uit de stad

Wat gebeurt er in de stad? Waar maken de partners rond Gezonde en Kansrijke Start het verschil?  Op deze pagina verzamelen we mooie praktijkverhalen uit de stad. Heb je een mooi kansrijk verhaal? We horen het graag. Laat het ons weten via gks@amsterdam.nl.

Online Communities zwangere vrouwen en kraamvrouwen

Tijdens de coronacrisis is het Amsterdamse initiatief opgezet om online communities te starten om zwangere vrouwen en kraamvrouwen te ondersteunen die hoge mate van stress ervoeren als gevolg van corona. Door dit initiatief hebben de uitvoerders nieuwe vormen van ondersteuning en onderlinge samenwerking geleerd.  De activiteiten zijn inmiddels beëindigd maar de lessen nemen we mee door borgingsafspraken te maken over de samenwerking.

Lees meer: https://www.pharos.nl/nieuws/zwanger-en-bang-voor-corona-online-community-biedt-hulp/

Food4Smiles in Nieuw-West

Voor veel gezinnen is een gezonde leefstijl geen vanzelfsprekendheid en niet ieder kind in Amsterdam heeft dezelfde kans op een gezonde start. Deze verschillen worden door heel veel factoren veroorzaakt, maar tot op heden weten we nog niet goed welke factoren hierin het meest belangrijk zijn. Om hierachter te komen is het betrekken van ouders met jonge kinderen essentieel. Dat gebeurt in het Food4Smiles project in Amsterdam Nieuw-West. Het project richt zich op de gezonde start voor ieder kind en combineert onderzoek, praktijk en beleid en is een samenwerking van de Vrije Universiteit, Fred Foundation, Sarphati Amsterdam en gemeente Amsterdam.

Tijdens het onderzoekstraject hebben ouders onder begeleiding van journalist, vormgever en het team van Food4Smiles samen het tijdschrift Eerste 1000 dagen gemaakt voor en door ouders van baby’s en peuters. Een ander onderdeel is een muurschildering in de wijk dat is geïnspireerd op workshops met ouders van jonge kinderen. Verder zijn er samen met gezondheidsambassadeurs activiteiten en materialen ontwikkeld en getest, zoals o.a. fotogesprekskaarten voor ouders van jonge kinderen of zwangere vrouwen.

(foto van Food4Smiles)