Pad tot huidige pagina

Nieuwsbrief GGD Amsterdam Amstelland

22 juni 2020

Nieuwsbrief GGD Amsterdam Amstelland

Afbeelding

1e editie algemene nieuwsbrief GGD Amsterdam Amstelland

In deze eerste nieuwsbrief ontvangt u nieuws van de GGD Amsterdam Amstelland en kunt u actuele ontwikkelingen volgen.  De GGD-Nieuwsbrief is bestemd voor gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, buurt- en informele organisaties.
Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.


Iedereen kan zich laten testen op corona

Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten zich gratis laten testen op Corona. Dit kan door een afspraak te maken via het landelijk nummer 0800 1202. Het testen is gratis. Milde klachten zijn: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, koorts, plotseling minder kunnen ruiken of proeven. Inwoners van Amsterdam Amstelland met deze klachten kunnen binnen 48 uur bij de teststraat van de GGD terecht.

Waarom testen?

Testen is heel belangrijk. Voor jezelf, zodat je weet of je corona hebt of niet, maar ook voor je omgeving. Zo kun je verdere besmetting van bijvoorbeeld familie of vrienden voorkomen. Het snel testen en indammen van nieuwe infecties zijn noodzakelijk nu de maatregelen versoepeld worden.

Testlocaties

Op 2 juni is een grote teststraat in de RAI geopend. In deze locatie kunnen veel mensen op een dag terecht. Er is een route voor de auto en een route voor fietsers,  scooters en mensen die lopend komen.
De komende tijd richten we een aantal kleine testlocaties in, samen met partners als Atalmedial en ziekenhuizen. Het voormalige Slotervaartziekenhuis is zo’n kleine locatie. Hier kunnen bewoners die niet naar de RAI kunnen komen dichter bij huis terecht voor een test.  In zeer uitzonderlijke gevallen worden mensen thuis getest.


Webinars over coronatesten en bron- en contactonderzoek

De GGD biedt gemeenten op aanvraag webinars over testen en bron- en contactonderzoek aan. Gemeenten kunnen hun buurt- en welzijnsorganisaties, communities en zorgpartners hiervoor uitnodigen. Tijdens het webinar geeft een jeugdarts, een arts infectieziekten en een hygiëneadviseur uitleg over het testen en wat daarbij komt kijken: hoe werkt het precies? Waarom en wanneer laat je je testen? Wat is belangrijk om te weten? Allemaal vragen die we tijdens het webinar beantwoorden. Deelnemers kunnen zelf ook vragen stellen. De webinars duren een uur.

Meer weten over deze webinars of er één aanvragen? Mail naar mmartens@ggd.amsterdam.nl


Reguliere dienstverlening GGD

Gaandeweg pakt de GGD ook andere zorg-gerelateerde dienstverlening weer op voor zover die tijdelijk waren stilgelegd. Zo zijn er weer meer spreekuren op de soa-polikliniek en start  het tuberculose-team weer met de BCG-vaccinatie van kinderen en het screenen van immigranten op tuberculose.
De meningokokken vaccinaties bij jongeren zijn in volle gang en de jeugdgezondheidszorg is natuurlijk ook weer bereikbaar voor medische vragen van scholen.
Nu de vakantieperiode aanbreekt wordt het ook weer wat drukker bij het reizigersadvies- en vaccinatiebureau.
Tenslotte vindt ook sociaal medische advisering weer plaats. Uiteraard worden bij alle dienstverlening de RIVM richtlijnen in acht genomen.


Op weg naar een stad zonder HIV

Amsterdam heeft een lange geschiedenis in de bestrijding van hiv. We lopen internationaal gezien voorop. Er zijn nu zo'n 6.000 Amsterdammers met hiv. In 2019 was er voor het eerst in jaren een duidelijke daling te zien in het aantal hiv-infecties. Er werden toen 60 nieuwe infecties gevonden via de soa polikliniek van de GGD Amsterdam; in de jaren daarvoor lag dat aantal rond de 100. Dit is dus echt een trendbreuk en hét moment om door te pakken en het aantal nieuwe infecties terug te brengen naar nul in 2026.

Lees meer www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/stad-zonder-hiv/Lijst

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de GGD Amsterdam Amstelland en verschijnt ongeveer 8 keer per jaar of als er actuele ontwikkelingen zijn. De nieuwsbrief is voor gemeenten, (zorg)instellingen of organisaties.

Kent u iemand die deze nieuwsbrief ook wil lezen? Stuur hem dan vooral door!

Contact

Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief.

Vragen?
info@ggd.amsterdam.nl