De JGZ-GGD in Amsterdam en haar opleidingsklimaat

25 juni 2014

volgens een aios bij JGZ.

Ik zou de GGD Amsterdam omschrijven als een waardevolle organisatie die op verschillende manieren de gezondheidszorg in en rond onze hoofdstad probeert te verbeteren. Van de grootschaligheid van de organisatie is in de praktijk weinig te merken, omdat er wordt gewerkt in kleine teams en groepen. Een ander sterk punt van de organisatie is het brede aanbod van gezondheidsdiensten, van ongediertebestrijding tot Jeugdgezondheidszorg en van de SOA-poli tot verslavingszorg. Om het helder te houden is er één herkenbare naam voor al die diensten en zijn de lijnen tussen zorgverlener en eindgebruiker kort.

De afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD heeft korte werklijnen met een breed scala van aanverwante zorgprofessionals. Zo werk ik samen met huis- en kinderartsen, pedagogen, een diëtiste, een logopediste, en met instellingen als VTO, kinderdagverblijven en voorscholen. Hierdoor ben ik in staat om adequate en snelle hulp te bieden aan kinderen die dat nodig hebben.

De kinderen die je intensief hebt begeleid en verwezen (naar hulp binnen de GGD of daarbuiten) komen zichtbaar sterker uit dat traject dan ze erin zijn gegaan. Dat is een ontzettend waardevolle ervaring. Ook geeft het veel voldoening om ouders te helpen met hun grote én kleine vragen en zo de ontwikkeling van het kind indirect te bevorderen.

Ik word vanuit de GGD uitstekend begeleid door opleider Marleen Johannes. Zowel bij praktijkopdrachten als tijdens stages (binnen & buiten de GGD) wordt gewezen op relevante aandachtspunten en leermomenten, waardoor beiden echt toegevoegde waarde hebben.  De GGD financiert de opleiding en reiskosten volledig, en voorziet mij van de benodigde literatuur. Mijn spreekuren worden een dag per week waargenomen zodat ik naar ‘school’ kan.

Op het moment werk ik drie dagen per week; twee dagen draai ik spreekuur en de derde dag is mijn opleidingsdag. Daarnaast besteed ik, in eigen tijd, ongeveer 8 uur per week aan de voorbereiding op het cursorisch onderwijs en het uitwerken van praktijkopdrachten. Tijdens spreekuren focus ik extra op de stof die in de opleiding naar voren is gekomen. Op die manier geeft de opleiding zowel nieuwe inzichten als reminders aan oude kennis die van pas komt tijdens consulten.