Interview met Joost van Wijk, aios op de soa-polikliniek Amsterdam

Fantastische werkplek
De GGD Amsterdam is soepel en vloeiend georganiseerd. Het is een fantastische werkplek, met veel tijd om je te verdiepen en met gedreven collega’s die openstaan voor je input en ideeën. Je werkt hier op een andere manier dan je gewend bent. Zo is iedereen makkelijk te bereiken voor bijvoorbeeld overleg, dankzij de platte structuur en de korte lijntjes.

De sterke punten van de afdeling
Bij de soa-poli staat het belang van de patiënt hoog in het vaandel: we werken zeer klantgericht en innovatief, dankzij o.a. een anonieme sms-functie. Het is inspirerend om te zien hoe je ook op een andere manier zorg kan verlenen. Dat werken anders kan, niet vanuit de arts per se maar vanuit een gemotiveerd team van HBO verpleegkundigen. Je zit ineens in een supervisierol.

Eén van de meest waardevolle ervaringen bij de GGD Amsterdam
Behalve superviseren bij consulten, bestaan mijn dagelijkse bezigheden uit: het autoriseren van labonderzoek, de afname van materiaal voor syfilis-diagnostiek, en het uitvoeren van protoscopieën of vaginaal touchers bij PID. De behandeling van soa's is mij hierdoor zeer duidelijk geworden en heeft me razend enthousiast gemaakt over dit deel van de dermatologie. Niet in het minst doordat er ook regelmatig bijzondere casussen voorbijkomen.

Braziliaanse transgender
Een tijd terug kwam hier een Braziliaanse transgender op consult, een 25-jarige sekswerker die hiv-positief bleek te zijn maar die niet wist wat dat inhield. Deze persoon had aan de lopende band onbeschermde seks en was van plan door te gaan met werken. Ik wilde ingrijpen, maar in Nederland is het heel moeilijk om zo iemand uit de omgeving te halen en daarmee verder besmettingsgevaar te minimaliseren. Via mijn werk hier ontdekte ik het bestaan van P&G292, en gelukkig heeft er interventie plaatsgevonden.

De sterke elementen van het opleidingsklimaat
Bij de GGD leer je omgaan met een patiëntenpopulatie die je in het AMC minder ziet. Dat is één van de sterke elementen van het opleidingsklimaat hier. De supervisors zijn enthousiast en laagdrempelig te bereiken, en je leert ook zelf supervisie geven (aan verpleegkundigen). Daarnaast geef je als aios soa-onderwijs aan coassistenten.

En last but not least, de onderzoeksmogelijkheden zijn legio: van casereport tot database onderzoek, als je een goed onderzoeksidee hebt kan je zo aan de slag.