Pad tot huidige pagina

HIP nieuws december 2019

16 december 2019

HIP nieuws december 2019

Lijst


Lijst

Deze nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie, stuur dan een e-mail naar hygiene@ggd.amsterdam.nl.


Preventio wordt vernieuwd!

Op dit moment zijn we een nieuw Preventio (rapportagesysteem) aan het ontwikkelen. De planning is dat op 1 januari 2020 deze nieuwe versie in gebruik wordt genomen. Wat betekent dit voor u?

Lees verder >


Cursus Aandachtsvelders Hygiëne & Infectiepreventie (V&V)

Hygiëne en infectiepreventie zijn belangrijke aspecten in het zorgproces rondom cliënten van instellingen. Deze aspecten behoeven in de toekomst steeds meer aandacht als gevolg van bijvoorbeeld de vergrijzing, de toenemende complexiteit van de zorg en de resistentie van micro-organismen.

Lees verder >


Symposium 'De toekomst van voedselveiligheid'

Op dinsdag 11 februari 2020 organiseert de FIMM het jaarlijks symposium. Experts bespreken hoe zij de zaken aanpakken op het gebied van voedselveiligheid en -kwaliteit.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 275,00 (excl. 21% btw). Dat bedrag is inclusief lunch, koffie, thee, borrel en een uitgebreide syllabus. Voor studenten geldt een gereduceerd tarief van € 75,00 inclusief btw op vertoon van een studentenkaart.

Schrijf je nu in!

Kijk voor meer informatie (o.a. het volledige programma) en voor de inschrijfmogelijkheden op de website van de FIMM.


Download de Hygiëne voor de woonvormen

Voor kleinschalig wonen en dagbesteding in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is er de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen. Door het volgen van de Hygiënecode toon je aan dat je volgens de hygiënewetgeving handelt.

Niet alle locaties beschikken over de Hygiënecode op de locatie.
U kunt de Hygiënecode tijdelijk gratis downloaden. Helaas is de papieren versie momenteel niet beschikbaar en dus niet te bestellen bij het Voedingscentrum.

Veiligheidskaarten

Het Voedingscentrum heeft ook handige informatiekaarten om veilig te leren omgaan met eten. Wat is belangrijk om te onthouden? Let bij het kopen op de houdbaarheidsdatum, was de handen grondig, zorg voor schoon keukengerei, verhit het eten goed en koel het op de juiste manier. Bekijk de speciale kaart voor woonvormen.


Noro-vrij de winter door

Het norovirus is een bedreiging voor iedere zorgafdeling. Alleen hygiënisch handelen kan ervoor zorgen dat je noro-vrij de winter doorkomt. Start daarom vandaag nog met de handhygiëne-challenge en kom samen met je team noro-vrij de winter door.

Lees verder >


Onderzoek naar onderbroek: hoe vaak wissel jij van ondergoed?

Hoe vaak draag jij je ondergoed voordat het de was in gaat? Deze ietwat impertinente vraag werd aan duizend Amerikanen voorgelegd en wat bleek? 45 procent van de ondervraagden draagt hetzelfde ondergoed twee dagen achter elkaar of zelfs langer.

Lees verder >


5 kledingdilemma’s bij hygiënisch werken

Hygiënisch werken start met schone handen én met schone kleding. In de praktijk blijken enkele  kledingdilemma’s echter regelmatig terug te keren; de vraag is dan: ‘Hoe gaan we hier nu mee om?’

De 5 dilemma’s:

  1. Wanneer vrijwilligers lange mouwen hebben onder een uniform met korte mouwen.
  2. Wanneer het botst met iemands geloofsovertuiging.
  3. Wanneer je wisselt tussen koude galerijen en warme kamers.
  4. Wanneer je onvoldoende setjes schone werkkleding hebt.
  5. Wanneer je je eigen kleding moet wassen.

Benieuwd wat een deskundige infectiepreventie hiervan vindt? Lees het op de website van Resistentiepreventie.


Mensen zelf voornaamste bron van ESBL-antibioticaresistentie

De mens is de belangrijkste bron van ESBL (Extended spectrum beta-lactamases)-antibioticaresistentie, stellen onderzoekers van het ESBLAT-onderzoeksconsortium, waar het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) deel van uitmaakt. Resistentie komt regelmatig voor bij mensen, dieren of voeding. Maar wat de belangrijkste besmettingsbron voor de mens is, was tot nu toe onbekend.

Lees verder >


Heb je een minuutje

Hygiënisch werken hoort bij je werk als verzorgende of verpleegkundige. Dat vinden we allemaal heel logisch. Toch lukt het in de praktijk niet altijd en lijkt ‘schoon verzorgen’ ineens heel ingewikkeld. Dat hoeft het niet te zijn. Er zijn 7 dingen die je binnen een minuut kunt doen om hygiënischer te werken.

Simpel toch?

Lees welke 7 dingen ook jij binnen één minuut kunt doen!

Bron: Resistentiepreventie


Lijst


Lijst

Aan- of afmelden voor de HIP nieuwsbrief kunt u doen op deze pagina.