Pad tot huidige pagina

HIP nieuws december 2017

HIP nieuws december 2017

Lijst


Over HIP nieuws

Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie, stuur dan een e-mail naar hygiene@ggd.amsterdam.nl.

Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief kunt u doen op deze pagina.


Handalcohol en desinfectie

Tijdens de audits komen we regelmatig tegen dat handalcohol wordt gebruikt voor de desinfectie van scharen. Handalcohol is niet bedoeld voor het desinfecteren van scharen, maar, zoals de naam al zegt, voor het desinfecteren van de handen. In handalcohol zit een terugvetter, deze ervoor zorgt ervoor dat de handen niet uitdrogen. Door handalcohol te gebruiken voor het desinfecteren van een schaar, komt er een vettig laagje (van de terugvetter) op de schaar; dit is een ideale voedingsbodem voor micro-organismen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar hoe herken je nu de desinfectiemiddelen en waar ze voor zijn bedoeld?

Herkenbaarheid desinfectiemiddelen

We kunnen desinfectiemiddelen onderverdelen in drie categorieën:

 • desinfectiemiddelen voor huiddesinfectie
  Middelen voor huiddesinfectie herken je aan het RVG-nummer dat aangeeft dat het een geneesmiddel is. Dit middel gebruik je bij wonden of wanneer je de huid desinfecteert voordat de huid geopend of doorboord wordt.
 • middelen voor oppervlakken en materialen
  Middelen voor de desinfectie van oppervlakken en materialen herken je aan het N-nummer. Dat wil zeggen dat het middel is toegelaten door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB).
  Raadpleeg hierbij ook de website van het College, www.ctgb.nl.
 • handalcoholen
  Handalcoholen zijn ook voorzien van een N-nummer. Toegelaten merken zijn ook te vinden op de website van het CTGB.

Zorg dat je weet welk desinfectiemiddel waarvoor gebruikt mag worden. Bewaar de desinfectiemiddelen in de oorspronkelijke verpakking, om vergissingen te voorkomen


Steeds meer meldingen van ratten in de stad

In 2016 zijn er meer dan 2500 meldingen van rattenoverlast binnengekomen bij de Amsterdamse GGD. Een flinke stijging ten opzichte van het jaar daarvoor.

In 2015 werden er nog 2270 ratten gemeld en in 2014 waren dat er 300 minder. Volgens (voormalig) loco-burgemeester Kajsa Ollongren betekent de toename van het aantal meldingen niet dat er ook meer ratten in de stad zijn. Het is bijvoorbeeld makkelijker geworden om rattenoverlast te melden, wat een toename van het aantal meldingen verklaart.

De PvdA had vragen gesteld omdat de partij het idee heeft dat er steeds meer ratten gespot worden in de stad. Dat zou komen door bezuinigingen bij de stadsreiniging terwijl de drukte toeneemt. Volgens de PvdA wordt Amsterdam 'steeds viezer' en de sociaaldemocraten noemen een rattenplaag 'een brevet van onvermogen van het schoonhouden van de stad.'

Maar Ollongren ziet zelf geen toename van het aantal ratten. Ze zegt dat er mogelijk lokale excessen zijn en dat er sprake kan zijn van subjectieve overlast. Wel zijn er volgens de loco-burgemeester maatregelen getroffen om de stad schoner te maken.

Voor advies over dierplaagbestrijding, zie de website van de GGD Amsterdam ggd.amsterdam.nl/dpb.

Bron: At5


Campagne ‘Samen sterk tegen antibiotica-resistentie’

Tijdens het symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg is de campagne ‘Samen sterk tegen antibiotica-resistentie’ (ABR) van start gegaan. Onderdeel daarvan is de site resistentiepreventie.nl die gericht is op de bestrijding daarvan. Verzorgenden, verpleegkundigen, zorgbestuurders en specialisten ouderengeneeskunde kunnen er terecht voor informatie en tools. Bovendien kunnen ze hun steun betuigen aan het ABR-programma door hun handtekening te zetten.

Voor meer informatie, ga naar de website zorgvoorbeter of teken ook de petitie.

Bron: Zorg voor beter


Bacteriofagen als alternatief voor antibiotica?

Wat zijn bacteriofagen?

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest: behandeling met bacteriofagen, onder andere bij Radar. Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kapotmaken en zich niets aantrekken van de resistentie van deze bacterie. Al aan het begin van de twintigste eeuw is ontdekt dat deze nuttige virussen, infecties kunnen bestrijden. Toch zijn bacteriofagen in vergetelheid geraakt. Zou het dé vervanging kunnen zijn voor antibiotica en daarmee ook het probleem van antibiotica-resistentie kunnen oplossen?

Eindelijk onderzoek

In het buitenland, onder meer in Georgië en Rusland, worden er in de gezondheidscentra al tientallen jaren infecties behandeld met fagen, maar Nederland is erg terughoudend. Daarover zijn kamervragen gesteld en in het UMC Utrecht melden steeds meer patiënten zich met de vraag waarom ze niet voor faagtherapie in aanmerking komen.

Naar aanleiding hiervan komt er een wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van deze bacteriofaagtherapie. Artsen van het UMC buigen zich momenteel over de opzet van dat onderzoek naar fagen, ofwel virussen die specifieke bacteriën aantasten en meestal ook vernietigen.

Meer over dit onderzoek is te lezen op de website van de NOS en meer over faagtherapie op website van Wageningen University & Research.

Bron: NOS


Virtueel Zombievirus op Lowlands

Onderzoekers van het RIVM, de Vrije Universiteit Amsterdam en de GGD'en van Flevoland en Amsterdam lieten tijdens het festival Lowlands een virtueel zombievirus los op de festivalbezoekers. Het doel was om in kaart te brengen hoe epidemieën zich verspreiden. Lowlands Science heeft hiermee de landelijke primeur van een gezondheidsonderzoek in de vorm van een virtueel Zombie game.

Werkwijze game

Bezoekers aan het Lowlandsfestival konden meedoen aan het onderzoek door de Lowlands game te downloaden. De spelers begonnen 'gezond' aan het spel en het doel was dat zo lang mogelijk te blijven. Ze werden geïnfecteerd indien ze te lang in de buurt van 'zombies' waren. Wanneer je besmet was, werd je ook een zombie. De taak van de geïnfecteerde bezoeker was dan om zoveel mogelijk anderen te infecteren. Op deze manier kon worden onderzocht hoe een virus zich in de praktijk verspreidt.

Een groot succes

Met bijna 8.000 deelnemers is de zombie-epidemie game een enorm succes geworden. Massaal deden festivalgangers mee met de speciale app om elkaar virtueel te besmetten. ’Dit overtreft onze verwachtingen,’ aldus Chris Elschot, projectleider van GGD Flevoland. ‘We hoopten op 1.000 spelers maar het aantal is nu bijna acht keer zoveel geworden. Dat is een ongelooflijk getal en levert ons een gigantische hoeveelheid data op voor ons verdere onderzoek.’ Van de deelnemers van de Zombie game is een aantal spelers uitgenodigd om als SuperZombie deel te nemen aan een aanvullend onderzoek. Deze deelnemers kregen het hele weekend van Lowlands een wearable mee om hun activiteiten (aantal stappen, afgelegde km's) en hoeveelheid slaap te meten.


Kans op besmetting veteranenziekte thuis is erg klein

Het aantal mensen dat de veteranenziekte heeft opgelopen is de laatste zes jaar geleidelijk toegenomen. Een duidelijke oorzaak is er niet, meldt het RIVM in een rapport. De veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionella-bacterie.

Kans op thuisbesmetting erg klein

Volgens het RIVM is de kans dat mensen thuis ziek worden van drinkwater erg klein. Wel wordt geadviseerd om de boiler of combiketel goed af te stellen (minimaal 60 graden Celsius), het warme en koude water wekelijks te gebruiken en na de vakantie de kranen en douche door te spoelen. Lees voor meer adviezen de website van het RIVM.

Lees het hele artikel op de website van de NOS.

Bron: NOS


Terughaalactie Aldi-kruiden wegens salmonella

Aldi heeft enige tijd geleden een terughaalactie gehouden voor Mama Nature Biologische Kruidenmix 70G. In dit artikel van producent Merschbrock-Wiese kan de salmonellabacterie zitten, wat bij consumptie gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Het ging om drie smaken:

 • wok kruidenmix (houdbaarheidsdatum 01-03-2020)
 • kerriepoeder (tot 17-10-2019 en 01-03-2020)
 • Ras el hanout (houdbaar tot 01-03-2020).

Klanten hebben hun geld teruggekregen.

De salmonellabacterie kan vooral een gevaar vormen voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.
In onze nieuwsbrieven en tijdens bezoekjes aan keukens komen onze adviseurs regelmatig kruiden tegen die over de datum zijn. Voorzichtigheid met kruiden is daarom geboden.

Bron: Nu.nl


De GGD Amsterdam, afdeling Hygiëne & Inspectie wenst u fijne feestdagen en een gezond 2018!