Pad tot huidige pagina

HIP nieuws juli 2017

HIP nieuws juli 2017

Onderwerp

Hygiëne & Preventie

Lijst


Over HIP nieuws

Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie, stuur dan een e-mail naar hygiene@ggd.amsterdam.nl.

Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief kunt u doen op deze pagina.


Allesweter Peter Molenaar, slaat zijn vleugels uit

Peter Molenaar, jarenlang hygiëneadviseur, teamleider, deskundige infectiepreventie, kortom allesweter van de GGD Amsterdam, heeft ons per 1 juni verlaten en gaat zijn kennis en kunde inzetten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uiteraard zijn ze daar heel blij dat ze versterking krijgen van zo’n oude rot in het vak.

Peter was bij de GGD Amsterdam de initiatiefnemer van de jaarlijkse minisymposia voor specialisten ouderengeneeskunde, gaf jarenlang les aan uitvaartmedewerkers, begeleidde de Bijlmerbajes op hygiënegebied, verdiepte zich in antimicrobiële resistentie, maar was toch bovenal de hoeder van de infectiepreventie in verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat is/was zijn grote passie. Wij, maar ook de kwetsbaarste bewoners van Amsterdam, zullen hem missen.

Gelukkig gaat Peter niet verloren voor het vak; vanuit zijn nieuwe functie als deskundige infectiepreventie bij het RIVM zal Amsterdam nog regelmatig van zijn vakkundigheid kunnen profiteren. Peter bedankt.


Wij stellen aan u voor: Peter Eriks, onze Accountmanager Hygiëne & Voedselveiligheid

Vanaf mei 2017 ben ik in dienst van de afdeling Hygiëne & Inspectie van de GGD Amsterdam en ben ik verantwoordelijk voor de acquisitie van onze producten en diensten op gebied van hygiëne en infectiepreventie.

Vanaf 1978 ben ik actief geweest als instellingskok waarbij ik het opleidingstraject van ‘leerling tot leermeester’ heb doorlopen. Uiteindelijk ben ik doorgegroeid naar de functie van Hoofd voedingsdienst in een zorgcentrum te Haarlem. Vanaf 2001 tot heden ben ik actief geweest voor diverse ondernemingen binnen  de voedingsmiddelenindustrie als accountmanager Food bij zorggerelateerde instellingen en horecagelegenheden. Vanuit een breed netwerk ga ik met veel energie en plezier aan de slag voor de GGD Amsterdam!


Wist u dat…

…de afdeling Hygiëne en Inspectie van de GGD Amsterdam instellingen, bedrijven en ondernemers adviseert en inspecteert op het gebied van hygiëne en infectiepreventie? En wist u ook dat de afdeling veel meer doet dan alleen auditeren en inspecteren?

De medewerkers geven bijvoorbeeld ook voorlichtingen en trainingen, en begeleiding on-the-job, afgestemd op de behoefte van de medewerkers. Daarnaast wordt er begeleiding en ondersteuning gegeven bij een uitbraak van een infectieziekte of wanneer er sprake is van voedselvergiftiging. Ook worden er regelmatig symposia georganiseerd voor specialisten en de deskundigen van de afdeling worden op hun beurt weer gevraagd als spreker tijdens bijeenkomsten in het land.

Verder is de afdeling bereikbaar voor uiteenlopende specifieke vragen rondom bijvoorbeeld schoonmaak, persoonlijke hygiëne, omgaan met wasgoed en afval, voedselbereiding op kleine en grotere schaal, enzovoorts. Ook kunt u bij ons terecht wanneer u van mening bent dat er ergens onhygiënisch wordt gewerkt, of wanneer een faciliteit niet hygiënisch overkomt.

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen doen, neem dan gerust contact met ons op.

U kunt ons bereiken via de mail: hygiene@ggd.amsterdam.nl of telefonisch via (020) 555 5581 van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.


10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik in de zorg

De smartphone en tablet lijken niet meer weg te denken uit de zorg, maar over hygiënisch omgaan met deze apparaten wordt nog niet veel nagedacht. Uit een poll van Zorgvoorbeter.nl blijkt dat 77 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen vanuit de werkgever verplicht is om onder werktijd een smartphone of tablet te gebruiken, maar dat in slechts 10 procent van de organisaties richtlijnen zijn voor het hygiënisch gebruik. En dat terwijl mobiele communicatiemiddelen een bron van micro-organismen vormen die schadelijk kunnen zijn voor de cliënt. Zorg voor Beter geeft daarom tien praktische tips.


Veilig omgaan met bloedglucosemeters? Lees de gebruiksaanwijzing!

Bloedglucosemeters bestaan in allerlei soorten en maten en van verschillende merken.

De meeste bloedglucosemeters zijn geschikt voor individueel gebruik. Als bloedglucosemeters voor individueel gebruik tóch bij meerdere personen gebruikt worden, kan het risico op de overdracht van bloedoverdraagbare infecties ontstaan zoals hepatitis B, C en HIV. Het is daarom belangrijk de gebruiksaanwijzing van een bloedglucosemeter goed te lezen: is hij geschikt voor individueel gebruik of voor professioneel gebruik bij meerdere cliënten?

Indien een bloedglucosemeter bij meerdere cliënten gebruikt kan worden, is het heel belangrijk om de reinigings- en desinfectie-instructies van de leverancier goed op te volgen.

Een prikpen, die soms met de bloedglucosemeters wordt meegeleverd, is nooit geschikt voor het gebruik bij meerdere cliënten vanwege het besmettingsrisico op bloedoverdraagbare aandoeningen.


VRE wat moet ik ermee?

Afdeling hygiëne en inspectie van de GGD ontvangt de laatste tijd vragen van verpleeghuizen, woonzorgcentra en de thuiszorg over cliënten met een (verdenking van een) besmetting met VRE. Waar gaat dit over?

VRE, Vancomycine-resistente enterococ, is een bacterie die ongevoelig is voor het antibioticum vancomycine. Bij de meeste mensen geeft VRE geen klachten. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie een infectie veroorzaken, zoals een blaasontsteking of een wondinfectie.

> lees verder


Trek aan dat (keuken) schort?!

Vraag:

Moet een zorgmedewerker die cliënten verzorgt een schort dragen tijdens handelingen in de keuken, de voedselbereiding en de uitgifte?

Hierbij gaan we er natuurlijk van uit dat de zorgmedewerker tijdens zorghandelingen een plastic wegwerphalterschort draagt zodra er mogelijk contact is met lichaamsvloeistoffen zoals urine, ontlasting en wondvocht.

Het antwoord hangt van de situatie af:

Nee: Er hoeft geen plastic wegwerphalterschort of wasbaar keukenschort gedragen te worden tijdens de broodmaaltijden, het verzorgen en rondbrengen van drinken en het vullen en uitruimen van de afwasmachine.

Ja: Er moet een plastic wegwerphalterschort of wasbaar keukenschort worden gedragen óver de werkkleding heen bij het bereiden en opscheppen van de warme maaltijd.

De volgende kledingvoorschriften gelden ALTIJD

  • Dagelijks schone werkkleding. Dit is een uniform of privékleding die alleen in de instelling gedragen wordt.
  • De werkkleding is wasbaar op 40 °C, niet van wol en komt niet in contact met de cliënt en/of de voeding.
  • De wasbare keukenschorten zijn persoonsgebonden en worden dagelijks gewassen.

EN:

De handen worden op de juiste momenten en manier gewassen met zeep en gedroogd met eenmalige handdoekjes of worden gedesinfecteerd met handalcohol.