Lees verder: handalcohol

Slechts 6 van de 47 onderzochte handdesinfectiemiddelen voor de consumentenmarkt voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die monsters onderzocht van supermarkten, drogisterijen en webwinkels.

60% is niet toegelaten door het College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). De werkzaamheid en veiligheid is dan niet getoetst. Daarnaast ontbreken er verplichte waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en zijn de gebruiksvoorschriften onjuist of ontbreken ze. Ook is de samenstelling niet altijd conform de toelating.

De verkoop van handdesinfectiemiddelen die niet zijn toegelaten door het CTGB is verboden. Middelen met ontbrekende waarschuwingen mogen pas weer verkocht worden als het etiket is aangepast. Of een handdesinfectiemiddel is toegelaten is te zien aan een toelatingsnummer op het etiket.

Op de website van de NVWA staat een overzicht van de onderzochte handdesinfectiemiddelen dat consumenten kunnen raadplegen.

Lees het gehele artikel op de website van de NVWA.