Pad tot huidige pagina

HIP nieuws juni 2019

13 juni 2019

HIP nieuws juni 2019

Lijst


Lijst

Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie, stuur dan een e-mail naar hygiene@ggd.amsterdam.nl.


‘SAVE THE DATE’ Minisymposium 1 oktober 2019: BRMO, dat doe je ZO!

De samenwerkende teams StreekLab, Infectieziektebestrijding en Hygiëne & Inspectie van de GGD Amsterdam organiseren samen op dinsdagmiddag 1 oktober een minisymposium.

Lees verder >


Publicatie regionaal risicoprofiel ‘Zicht op antibioticapreventie’

Wat is de omvang van antibioticaresistentie in Noord-Holland en Flevoland? Hoe vaak zijn er in de regio uitbraken van bijzonder resistente micro-organismen? Hoeveel inwoners gebruiken antibiotica? Welke maatregelen treffen zorginstellingen om antibioticaresistentie tegen te gaan? En wat zijn de aandachtspunten voor beleid en activiteiten in het zorgnetwerk?

U leest het in “Zicht op antibioticaresistentie”, de regionale risicoprofielen voor Noord-Holland West en Noord-Holland Oost/Flevoland. Het risicoprofiel geeft inzicht in de risico’s voor antibioticaresistentie en zorgt daarmee voor de onderbouwing en prioritering van de plannen van het zorgnetwerk. Ook wordt het risicoprofiel gebruikt om zorgorganisaties, bestuurders en professionals te informeren en te betrekken bij het zorgnetwerk. De informatie in het risicoprofiel wordt jaarlijks bijgewerkt.


Factsheet werkzaamheden deskundigen infectiepreventie in verpleeghuizen

Eén van de speerpunten van het Zorgnetwerk (ZNW) is infectiepreventie in verpleeghuizen.
Deskundigen infectiepreventie (DI’s) spelen hierbij een belangrijke rol. DI’s werkzaam in de publieke gezondheidszorg, in ziekenhuizen en bij commerciële organisaties, zijn tevens als DI werkzaam in verpleeghuizen. De invulling van de werkzaamheden in verpleeghuizen varieert onderling.

Lees verder >


Feit of Fabel: Vaak je handen wassen is slecht voor je weerstand

De Internationale Dag van de Handhygiëne (5 mei) bestaat niet voor niets: het kan bij veel mensen beter, ook bij Nederlanders. Zo zijn er maar weinig mensen die de aangeraden twintig seconden lang hun handen inzepen. Maar wat als je juist heel erg vaak en heel goed je handen wast? Is dat slecht voor je weerstand?

Lees het volledige artikel op de website van Nu.nl


Let op: niet alle handalcohol voldoet!

Slechts 6 van de 47 onderzochte handdesinfectiemiddelen voor de consumentenmarkt voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die monsters onderzocht van supermarkten, drogisterijen en webwinkels.

Lees verder >


Hygiënischer werken met ‘Wie is de mol’.

Zorgorganisatie Pieter van Foreest zocht naar een leuke manier om hygiënisch werken onder de aandacht te brengen. Zo ontstond het idee voor een themamaand Hygiëne met een heus ‘Wie is de mol’-spel.

Lees verder >


Doe ook mee aan de hygiëne-challenge! En deel jullie successen!

Het is tijd voor actie. Doe daarom ook mee aan de challenge! Samen moeten we antibioticaresistentie de wereld uit helpen. Want Goed verzorgen = Schoon verzorgen. Dat lukt alleen als we elkaar actief helpen om echt hygiënisch te werken. Niet voor even, maar altijd. En daarbij geldt: afspraak = afspraak.

Lees verder >


Een oplossing? Zo simpel kan het zijn!

Als je op de kamer de bewoner verschoont, iemand met vergevorderde dementie die ook incontinent is, waar laat je dan het gebruikte incontinentiemateriaal? In de praktijk komt dit dan vaak op de vloer terecht totdat je klaar bent met het verschonen van die bewoner. Wat is een eenvoudige oplossing daarvoor?

Lees verder >


Legionella, onze zorg?

Elk jaar zijn er in Nederland tussen de 300 en 400 patiënten van wie bekend is dat ze een longontsteking door legionella hebben. In de zomer zijn er over het algemeen meer patiënten dan in de winter en vochtige weersomstandigheden lijken ook invloed te hebben.

Lees verder >


Allergenen, hoe zat het ook alweer?

In voedingsmiddelen kunnen allergenen aanwezig zijn. Allergenen zijn eiwitten die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen geven. Bekende allergenen zitten bijvoorbeeld in melk, noten en tarwe. Allergische reacties kunnen variëren van milde klachten als zwelling van de huid en jeuk tot ernstige klachten als ademhalingsproblemen.

Lees verder >


De NVWA op Koningsdag

De NVWA laat via Twitter weten dat er op Koningsdag 57 inspecties zijn uitgevoerd, waarbij 7 boetes en 18 waarschuwingen zijn uitgedeeld. De overtredingen betreffen onder andere onjuiste bewaartemperaturen van voedsel en onhygiënisch werken.

De inspecties zijn niet alleen gedaan bij professionele standhouders, maar ook bij particuliere verkopers. Via hetzelfde medium kondigden ze dit al aan, maar ze gaven ook meteen voorlichting.


Invriezen filet americain voorkomt infecties en dus kosten!

Als filet americain voor consumptie wordt ingevroren, wordt een infectie voorkomen die jaarlijks bij honderden Nederlanders ernstige gezondheidsschade veroorzaakt door de Toxoplasma-parasiet. Gezonde mensen worden er doorgaans niet ziek van, maar onder andere kankerpatiënten en zwangere vrouwen lopen meer risico. Elk jaar worden ongeveer 750 mensen ziek door de parasiet en in bijna de helft van de gevallen leidt dat tot aangeboren afwijkingen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert daarom het rauwvleesproduct minimaal 48 uur in te vriezen bij -12 graden. Het RIVM schat dat dit een besparing van 10 tot 30 miljoen euro op zorg- en andere kosten oplevert.

Lees het hele artikel op de website van de NOS.


Wageningen Food Safety Research van start

Op 1 juni 2019 is Wageningen Food Safety Research (WFSR) van start gegaan. WFSR is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland.

De nieuwe organisatie is een samenvoeging van RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). WFSR is onderdeel van Wageningen University & Research.

Lees meer over dit nieuwe instituut op de website van de WFSR.


Lijst

Aan- of afmelden voor de HIP nieuwsbrief kunt u doen op deze pagina.