In Amsterdam wonen veel ratten

20 september 2018

Overheerlijke rattenhapjes

Eigenlijk wordt een rattenplaag meestal veroorzaakt door de mens zélf. Ratten zijn dol op u als er veel te halen valt. Macaroni in de tuin, oude gehaktballen of couscous in de vuilnisbak, beschimmeld brood in de gracht, patat op straat, een grote composthoop of een rijk gevulde moestuin: overheerlijke rattenhapjes. Het bestrijden van ratten begint dus bij u: laat geen voedselresten slingeren. En voer géén eendjes. Van al dat brood wordt het water troebel en kan het gaan stinken.

Voerverbod in Nieuw-West per 1 april!

Op een aantal locaties in de stad gaat daarom een voerverbod voor eendjes in werking. Nieuw-West is het eerste Amsterdamse stadsdeel dat vanaf 1 april een voerverbod invoert. Wie voert, kan een boete krijgen van 70 euro.

Keutels

Ratten leven graag in de stad. Hier zijn namelijk pakhuizen, spouwmuren, rioolbuizen, dakgoten en vuilstortplaatsen. Ratten zijn graag in buurten met oude huizen met veel ingangen, zoals in de Pijp, Transvaalbuurt, Kinkerbuurt. Ratten graven onder de bestrating, vreten aan hout, leidingen en elektriciteitskabels en hierdoor kan schade ontstaan. Het advies is dan ook: maak kruipruimtes dicht. Misschien ziet u ook gaten in de tuin of bij de gevel. Ratten in huis herkent u aan keutels. Rattenkeutels zijn grijsbruin en circa 2 centimeter lang en 0,5 centimeter dik.

Ziekte van Weil

Het woord ongedierte is passé. Een dier is een dier. Maar ratten kunnen de Ziekte van Weil verspreiden. En dat kan ook voor uw huisdier een gevaar zijn.

Meer lezen?