Lees verder: 6 vieze bronnen

‘Smartphone is het nieuwe vaatdoekje’ kopte de NOS eerder en dat stond een jaar geleden ook in onze HIP-nieuwsbrief. Niet alleen de smartphone is een bron van bacteriën, ook de deksels van afvalemmers en waszakhouders kunnen bacteriën bevatten. Zélfs de snoeppot met onverpakte snoepjes is niet veilig. Welke bronnen zijn er nog meer? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen? Zie hiervoor de filmpjes bij de verschillende bronnen.

6 vieze bronnen

 1. Bediening pospoeler/vermaler
  Bekijk de how-to video pospoeler en leer hoe je een po op een hygiënische manier naar de po-spoeler brengt.
 1. Deksels afvalemmers en waszakhouders
  Bekijk de how-to video wasgoed afvoeren en zie hoe je wasgoed op een hygiënische manier afvoert.
 1. Werktelefoon of tablet
  Maak jij de smartphone echt goed schoon? Bekijk de how-to video smartphone schoonmaken
 1. Handgrepen van tilliften
  Bekijk de verspreidingsvideo en kom erachter hoe snel bacteriën zich verspreiden.Handhygiëne op welke momenten
 1. Snoeppot met onverpakte snoepjes
  Is er op jouw afdeling een uitbraak van Noro of influenza? Dan is het advies om de snoeppot helemaal niet te gebruiken, omdat de kans daarop dan heel groot is.
 1. Zieke bezoekers
  Maak met elkaar afspraken dat bezoek niet komt wanneer de bezoeker klachten heeft die duiden op griep, braken of diarree.

Uit een Amerikaans onderzoek (PDF, 1,3 MB) blijkt ook dat rolstoelen een risico kunnen zijn. Het artikel beschrijft dat namelijk dat (gedeelde) rolstoelen een potentiële vector kunnen zijn voor de verspreiding van ziekteverwekkers in zorginstellingen. De onderzoekers adviseren om de schoonmaak (en desinfectie) vaker uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door ‘makkelijkere’ producten voor reiniging en desinfectie aan te bieden, zoals de kant-en-klare doekjes.