Lees verder: Antibioticabeleid

In verpleeghuizen is het over het algemeen goed gesteld met de antibioticaresistentie. Omdat de problematiek rondom antibioticaresistentie de komende jaren naar verwachting verder toeneemt, moet er blijvende aandacht zijn voor goede hygiënemaatregelen en verstandig gebruik van antibiotica.

Nederland is toonaangevend

Het Nederlandse beleid is zelfs toonaangevend in de wereld. Delegaties uit allerlei landen reisden afgelopen juni hierheen om kennis te maken met de Nederlandse aanpak tijdens een tweedaagse ministersconferentie over antibioticaresistentie. Nergens in de westerse wereld worden zo weinig antibiotica voorgeschreven en gebruikt als in Nederland. Hoe minder antibiotica je gebruikt, des te kleiner de kans op antibioticaresistentie en dus bijzonder resistente micro-organismen (BRMO’s). Lees hier meer over het antibioticabeleid in Nederland ten opzicht van andere landen.

Voorkomen van BRMO

Om ons nog beter tegen antibioticaresistentie te beschermen, moeten we weten hoe vaak en waar deze BRMO voorkomen en welke trends zich daarin voordoen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft door middel van het landelijke puntprevalentieonderzoek (PPO) het voorkomen van dragerschap in kaart gebracht. Het gaat om gegevens van bijvoorbeeld ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Uitslag was even schrikken

Verpleeghuis en revalidatiecentrum Antonia deed mee aan het PPO van het RIVM omdat het wilde weten in hoeverre er BRMO’s aanwezig zijn. Van de 30 deelnemende bewoners bleken er tien een resistente bacterie bij zich te dragen, verspreid over twee afdelingen. De uitslag was even schrikken, vertelt een specialist ouderengeneeskunde van verpleeghuis en revalidatiecentrum Antonia, in de PPO nieuwsbrief van het RIVM.

Lees hier welke acties er op deze locatie ondernomen zijn.