Lees verder: Festival

Dagen niet douchen, met z’n allen in een kleine tent en je behoeften doen op een dixi. Hoe fijn en feestelijk een festival ook mag zijn, heel schoon voel je je na drie dagen ‘festivallen’ meestal niet. De Universiteit Utrecht heeft tijdens de Zwarte Cross onderzocht hoe vies festivalhanden nu écht zijn.

Poepbacterie

Ongeveer 75 procent van de 450 deelnemers aan de proef had deze E. colibacterie op zijn of haar handen. Dat is veel meer dan normaal. Op een kantoor bijvoorbeeld heeft ongeveer 5 procent van de werkenden poepbacteriën aan zijn handen. Volgens het RIVM is de poepbacterie E. coli, die onder meer diarree kan veroorzaken, één van de bekendste virussen die zich via de handen verspreidt.

Handen wassen

Het probleem van poepbacteriën is relatief eenvoudig op te lossen volgens de universiteit: na toiletbezoek en voor het eten handen wassen met zeep en na afloop afdrogen met een papieren handdoekje. Ook het gebruik van handalcohol wordt aangeraden.

Verder moeten festivalorganisaties zorgen voor voldoende en goed uitgeruste waterpunten voor de bezoekers om hun handen te wassen.

Lees hier het gehele artikel van de NOS.