Lees verder: voedselveiligheid

9 september 2019

De manier waarop de voedselveiligheid in Nederland gecontroleerd wordt, schiet tekort. Risico’s worden niet of te laat ontdekt, doordat ze niet gestructureerd in kaart worden gebracht en beoordeeld. Daardoor kunnen mensen onnodig ziek worden, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in hun rapport.

Groenten en fruit

Verder stelt het rapport dat de risico’s van ziekteverwekkers in groenten en fruit groter zijn dan gedacht, maar wordt met signalen daarvan niet voldoende gedaan. In de Verenigde Staten worden groenten en fruit als belangrijkste oorzaak gezien van voedselinfecties, terwijl dit risico in Nederland juist heel laag wordt ingeschat, maar naar een verklaring is nooit gezocht. Dit is volgens de raad wel belangrijk omdat groente en fruit steeds vaker rauw worden gegeten.

Incidenten

Nederland is de afgelopen jaren meerdere malen opgeschrikt door voedselincidenten, zoals salmonella in gerookte zalm, fraude met paardenvlees en Q-koorts. Om voedselincidenten te voorkomen is het nodig om signalen sneller te herkennen en beter op te pakken. Ook is de voedselproductie en -handel de laatste decennia aanzienlijk complexer geworden en is Europese samenwerking hierin dan ook wenselijk.

Lees hier het gehele artikel van het NRC.